20. října 2010 • 17:05

Abraham závodí v autě. Hned udělal hodiny

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejně jako Valentino Rossi bude i Karel Abraham jezdit od příští sezony MotoGP. A stejně jako slavný Ital si i český jezdec zkusí závody automobilů. S čerstvou licencí v kapse nastoupí v sobotu do Epilogu na brněnském Masarykově okruhu, představí se ve voze Seat Leon. Licenci složil, i když hned v prvním zkušebním kole předvedl na cílové rovince hodiny.



Abrahama zradilo řízení vozu Renault Clio, s nímž přepálil nájezd do poslední zatáčky před cílovou rovinkou.

„Najel jsem do zatáčky moc rychle. S plynem a řazením to neumím, projevily se na mně návyky z motorky, na níž se řadí jinak. Ustřeloval mi zadek. Myslel jsem si, že to ještě vyrovnám, ale pak mi blesklo hlavou, že hlavně nesmím vyjet do kačírku, aby mě nemuseli vytahovat. To by byla pěkná ostuda,“ podotkl Abraham s úsměvem.


Na trati se nakonec přes roztočení auta udržel, po krátké pauze pokračoval a pak už zvládl testovací jízdy bez problémů, jak v autě, tak ve formuli. Tím učinil požadavkům na licenci zadost.

„Už jsem hodně dlouho mluvil o tom, že bych závodění v autech chtěl zkusit. Michal Matějovský mi to nabídl a společně pojedeme v Leonu,“ dodal jezdec motocyklové třídy Moto2.

Karel Abraham absolvoval testy pro licenci na závody automobilůFoto ČTK

Ježdění v autě si užíval, přestože maximálních rychlostí nevyužil. Na cílové rovince jel rychlostí kolem 200 kilometrů v hodině, což zdaleka není jeho rekord.

„V Ducati jsem jel 328… a v autě jsem si taky vyzkoušel dost. Raději nebudu říkat kolik,“ usmál se.

Otázku, zda závodění v autech během motocyklové sezony, kdy se připravuje na přestup do MotoGP, není nebezpečné, raději obešel. „Dělám jiné věci, třeba skáču s padákem. Tohle je v pohodě.“

Do auta nastoupil Abraham s motocyklovou výbavou, pouze kombinézu si vypůjčil. A velmi si ji pochvaloval.

„Je volná, super. Tuhle bych chtěl,“ srovnával oblečení s upnutým motocyklovým úborem. Pod svoji helmu si nasoukal ještě ochrannou kuklu. Ta ho potom prý tlačila.

V Renaultu Clio si napřed zvykal jako spolujezdec, brzo ovšem vzal volant do vlastních rukou. Mimo hodin v prvním kole už se zaváháním vyhnul.
„Supéééér,“ křičel, jakmile přijel do boxů zpět.

„Doufám, že si to zase někdy vyzkouším.“ Jezdil by prý ještě víc, ale z formule BMW běžel rovnou za dalšími povinnostmi.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud