Jiří Punčochář
31. července 2012 • 07:01

Rychlejší než Lochte! Čínský zázrak je podezřelý z dopingu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ryan Lochte je zapleten ve všech hlavních událostech kolem olympijského bazénu, a to i v případě, že se jedná o ženský závod. Senzační výkon mladičké Číňanky Jie Š'-wen, která plavala závěrečný úsek svého závodu rychleji než americký superman, je stejně žhavým tématem jako Lochteho frontální útok na Michaela Phelpse. Navíc se s čínskou senzací pojí podezření z dopingu.



Čínská média jí okamžitě dala přezdívku Mladý generál. Dvojice vědců z Jihoafrické republiky sepsala pojednání o tom, jak je možné, že k něčemu takovému došlo.

Britská televize BBC rozjela debatu o dopingu. Nakonec i Ryan Lochte řekl: „Je to skutečně zajímavé. Kdyby plavala se mnou, možná by mě porazila.“

O 16leté čínské plavkyni Jie Š'-wen od neděle mluví všichni, a to nejen kvůli tomu, že překonala světový rekord na polohové čtyřstovce.

Nejen proto, že vyhrála s velkým náskokem. Nejen proto, že se sama od loňska zlepšila o sedm vteřin.

Jie Š'-wen předvedla fantastický výkon a jasně vyhrálaFoto ČTK

Atrakcí je i fakt, že na poslední padesátce plavala rychleji než na závěrečném úseku svého závodu na stejné trati o něco dřív Lochte.

Ten si s posledním úsekem poradil za 29,10 vteřiny, Číňanka to dokázala za 28,93 vteřiny. Byla tedy rychlejší nejen než Lochte, ale i než Michael Phelps.

„Co myslíte, co za tím je?“ zeptala se v přímém přenosu moderátorka britské stanice BBC a udala tak tón diskusi, která se strhla následně: dopovala mladá plavkyně? Nebo je možné, že by se takto zvedla přirozenou cestou?

„Čína má čisté ruce. Můj výsledek nepochází z ničeho jiného než z tvrdé práce,“ rozzlobila se plavkyně, jakmile zjistila, že se o ní mluví s podezřením.

Ryan Lochte před startem závodu na dvěstě metrů kraulFoto EPA

Pozorovatelé připomínají někdejší úspěchy čínských atletů, později potrestaných za doping. Veřejné mínění je spíš proti Číně než pro ni, pokud jde o doping.

Ross Tucker z JAR, zabývající se vytrvalostí sportovců, stavbou těla a sportovními výkony, nicméně vysvětlení nabízí. Jednak je Číňanka specialistkou na kraul, kdežto Lochte není, a pak je také zapotřebí brát v potaz otázku, nakoliv se oba plavci unavili během předchozích 350 metrů.

Pokud do ní specialistka šla „odpočatější“ než Lochte, který se musel bít o první místo, mohla ho předčit.

Co ho zarazilo byl spíš fakt, že vytrvalec obvykle plave poslední úsek pomaleji o 20 procent než sprinter, a Jie Š'-wen se zpomalila jen o 10 procent. Tucker z toho dedukuje, že má plavkyně ještě velké rezervy.

Otázka únavy asi nakonec skutečně hrála hlavní roli. Ve štafetovém závodě, kde skákal do vody jen na svých 100 metrů, zaplaval Lochte poslední padesátku za 25,35 vteřin, tedy o tři a půl vteřiny rychleji než Jie Š'-wen při polohové čtyřstovce. A to ani nebyl nejrychlejší...

Čínská plavkyně se raduje z neskutečného výkonu
Čínská plavkyně se raduje z neskutečného výkonu


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud