1. srpna 2012 • 04:00

Hilgertová na olympiádě závodí i proti dceři někdejší soupeřky

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

SEMIFINÁLE KAJAKÁŘEK ONLINE 15:00 | Kajakářka Štěpánka Hilgertová se ve čtvrtek pokusí i na svých šestých Hrách a ve 44 letech zabojovat o medaili. „Když už člověk má trochu reálnou šanci, myšlenky na medaili jsou. Já si myslím, že šance reálná je, ale není zase kdovíjak vysoká. Jsou tam holky, které jsou papírově jednoznačně větší favoritky. Pokusím se projít do finále a na co to bude stačit, to se ukáže,“ říkala vítězka z Her 1996 a 2000.



Před šestnácti lety v Atlantě stála na stupních vítězů jako bronzová po jejím boku francouzská závodnice Myriam Foxová-Jersusalamiová. S ní se Hilgertová potkává také v Londýně. Někdejší soupeřka je tu nyní jako trenérka své dcery Jessiky Foxové, jež závodí za Austrálii.

„Jessica zná jméno Štěpánka od svého narození. A Štěpánka ji vídala, když byla ještě miminko. Teď proti ní závodí, možná je to pro ni zvláštní,“ soudila někdejší závodnice pro Reuters.

Když se potkaly během zimy v Austrálii, přivedla právě ona Hilgertovou na zajímavou myšlenku.

„Kdybych měla dceru, už bych nezávodila, nechtěla bych jí konkurovat. Kdyby začalo jít do tuhého a měly jsme mezi sebou bojovat o dospělou reprezentaci, to by asi nefungovalo,“ říkala máma dospělého syna Luboše, s nímž si v tréninku naopak stále pomáhá.

A tak se teď v Londýně střetává se soupeřkou mladší o 26 let, o níž vykládá také australským médiím. „Ta story se jim líbí,“ usmívá se Hilgertová.

Foxová se narodila ve francouzském Marseille jako dcera dvou slavných kajakářů. O mamince už byla řeč. A její otec Richard závodil za Velkou Británii, je pětinásobný mistrem světa.

Když si ho vyhlédli Australané, aby jim pomohl pozdvihnout sport v peřejích, odstěhoval se s rodinou do Penrithu. „Já ale nejdřív radši plavala. Vodní slalom byl sport, kterému jsem se věnovala s rodiči, bývala to pro mě nuda. Ale teď už je to vášeň,“ říká osmnáctiletá soupeřka Hilgertové.

Maminka jí v kvalifikaci pomáhala vyrovnat se s pokaženou první jízdou. Foxová pak ukázala mladickou schopnost nenervovat se, kvůli které jí Hilgertová přisuzuje šanci na medaili, a postoupila do dalšího vzájemného souboje.

„Každý Štěpánce připomíná věk a rozdíl mezi námi, ale ona je prostě zkušená. Pořád se drží mezi nejlepšími, takže ji jednoznačně obdivuji. Trochu jsme se poznaly za poslední dva roky, co proti ní závodím.“

Další střet je čeká dnes v semifinále a případně i ve finále. „Teprve teď závod začíná,“ říká Foxová. Bude to i souboj dvou generací.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud