2. srpna 2012 • 17:24

Bravo, Štěpánko! Hilgertová ve 44 letech skončila na olympiádě čtvrtá

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Kajakářka Štěpánka Hilgertová skončila v závodě vodních slalomářek na olympijských hrách v Londýně těsně pod stupni vítězů. Čtyřiačtyřicetiletá šampionka z her v Atlantě a Sydney obsadila čtvrté místo. Zlatou medaili získala Émilie Ferová z Francie.



"Je to nad očekávání. Měla jsem sen, že bych v té úžasné kulise jela finále. Ten se mi splnil," uvedla Hilgertová. Dalším tajným přáním byla medaile. "Nebylo to úplně reálné, ale nakonec to nebylo daleko. Nemůžu být nespokojená, i když to bylo na dohled. Vím, že se nějaká vteřinka dala stáhnout, tak ten červíček v hlavě vrtá. Ale spokojenost převažuje," řekla.

Hilgertová si v Londýně připsala třetí nejlepší olympijský výsledek v kariéře. V Aténách 2004 byla pátá, před čtyřmi lety v Pekingu devátá. Při své premiéře pod pěti kruhy v Barceloně 1992 nepostoupila do finále.

Hilgertová se na své šesté olympiádě probojovala do finále devátým časem. Na trať se proto vydala jako druhá a ve své poslední jízdě na kanálu Lee Walley oproti semifinále zrychlila o více než pět sekund, navíc znovu jela čistě.

Její čas ale hned vzápětí překonala osmnáctiletá Jessica Foxová z Austrálie, s jejíž matkou Hilgertová závodila v Atlantě 1996. Další kajakářky včetně světové šampionky z předešlých dvou let Corinny Kuhnleové z Rakouska tak rychlé nebyly, závod se nevydařil ani Slovence Janě Dukátové.

Na průběžné třetí místo pak ale Hilgertovou odsunula skvěle jedoucí Ferová a definitivně mimo medailovou pozici vzápětí poslala českou kajakářku Španělka Maialen Chourrautová.

Francouzská radost propukla poté, co tlak neunesla Natalia Pacierpniková, která jako vítězka semifinále startovala poslední. Třiadvacetiletá Polka skončila až sedmá.

"Mám trochu potíže pochopit, co se vlastně stalo. Jela jsem na hranici rizika, protože jsem neměla co ztratit a věděla jsem, že musím jet rychle, pokud chci uspět," řekla Ferová, první francouzská kajakářská olympijská šampionka. "Chtěla bych teď být malou myškou, abych mohla slyšet, co si francouzští fanoušci říkají," pousmála se devětadvacetiletá závodnice.

Ferová přiznala, že musela už před závodem brzdit svého trenéra. "Pořád mi říkal časy, které zajely ostatní. Musela jsem mu říct, ať toho nechá. Věděla jsem, co mám dělat, abych vyhrála," líčila Ferová, jejímž největším úspěchem bylo dosud stříbro z mistrovství světa v roce 2009. V Pekingu před čtyřmi lety byla sedmá.
rte gi

Muži:

C2: 1. Baillie, Stott 106,41 (0 trest. sekund), 2. Florence, Hounslow (všichni Brit.) -0,36 (0), 3. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) -1,87 (2),
4. Klauss, Peche (Fr.) -2,76 (2), 5. Pochwala, Szczepanski (Pol.) -4,10 (2),
6. Ming-chaj Chu, Ťün-žung Šu (Čína) -6,44 (2),
...v semifinále 7. Volf, Štěpánek, 9. Hradilek, Ježek (všichni ČR).

Ženy:

K1: 1. Ferová (Fr.) 105,90 (0), 2. Foxová (Austr.) -0,61 (0), 3. Chourrautová (Šp.) -0,97, 4. Hilgertová (ČR) -3,26 (0), 5. Schornbergová (Něm.) -5,07 (0), 6. Dukátová (SR) -5,70 (2).

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud