13. srpna 2012 • 10:00

Zlatý biker Kulhavý: Génius s mozkem lepším než počítač

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PROFIL OLYMPIJSKÉHO VÍTĚZE | Nevyznává příliš vědecký přístup k tréninku, ale přesto je obrovským puntíčkářem. Potřebuje mít k dokonalosti vyladěné kolo od svého týmu, zároveň se však sám snaží mít promyšlených několik tahů dopředu. I proto je Jaroslav Kulhavý olympijským vítězem.



Jeho švýcarský soupeř Nino Schurter se na olympiádu připravoval také zavřený v laboratoři, kde díky videozáznamům a údajům z GPS na trenažéru projížděl kopii olympijské trati.

„Už loni před mistrovstvím světa strávili Švýcaři v laborce několik kempů. Mohli se ale vykašlat na celou metodiku a udělat věc, která se jim vyloženě nabízela, to znamená odbrzdit Járu z pozice pěti jezdců proti jednomu. Ale on jim k tomu nedal šanci,“ říká reprezentační trenér Viktor Zapletal, který občas přimontuje bikerovi na kolo měřič wattové zátěže.

Český biker Kulhavý spolu s dalšími medailisty na stupních vítězů pro nejlepší jezdce olympijského závodu horských kolFoto Michal Beránek Sport

„Za týden ho ztratí. Příprava je postavená na jeho závodnické genialitě, citu. Jeho mozek je lepší než wattmetr. Nepotřebuje počítač, zanalyzuje si to sám. Dokáže tak pracovat i se závodem. Wattmetr vám neřekne, že vám Nino nastoupil, a co a jak máte udělat, aby se to nestalo znovu,“ líčí Zapletal.

Kulhavý projevuje talent už mnoho let. Stal se juniorským mistrem světa, jenže ho semlel přestup do zahraničního týmu. Má rád svůj domácí klid, pomohl mu až návrat do české stáje.

V roce 2010 se znovu ukázal titulem z mistrovství Evropy, vítězstvím ve finále Světového poháru, stříbrem z mistrovství světa. Loni už byl jasným králem. Letos si ale velké vítězství nechal až na Hry.

„Je to pro něj satisfakce. Když byl talentovaný junior, všichni říkali, že nemá vůli, aby něco vyhrál. To se mu podařilo. Když pak šel úplně na dno a znova se vracel nazpátek, všichni zase říkali, že je to rychlokvaška.

A teď se zvednul potřetí. Všichni ho letos po loňské úspěšné sezoně odepisovali. Ale my jsme opravdu ladili všechno na tento závod,“ dodává Zapletal.

Kulhavý si vyčerpáním musel lehnoutFoto EPA

Kombinace vždy pozitivního trenéra a výjimečného závodníka funguje. Letos však její výsledky trochu brzdila spousta povinností mistra světa, různé problémy a také následky loňské srážky s autem, kterou biker odnesl zraněním zubů. Můstek mu způsoboval při námaze záněty.

Kulhavý však obětoval Hrám hodně. V zimě jel neobvykle na soustředění na Kanárské ostrovy. V cíli se zlatem děkoval za trpělivost přítelkyni Martině, kterou zanedbával.

Český biker Jaroslav Kulhavý během olympijského závodu horských kol, ve kterém vybojoval fantastické zlatoFoto ČTK

„No, to má pravdu. Ale tohle je vrchol jeho kariéry, kola letos byla přednější než cokoli ostatního, s tím se musí počítat.“

Kulhavý není asketa, rád se i v sezoně dobře nají, dá si pivo, a pak zase hlídá váhu. Vedle cyklistiky se věnuje stavbě domu. Pomáhá mu také zázemí týmu Specialized, kde občas trápí mechanika Benna. Hodně na celoodpruženém kole řeší posed.

„Jeho výkon je postavený na kombinaci extrémní síly s frekvencí,“ vysvětluje Zapletal. „Jeho rychlost pramení z vytrvalosti a ta se nastřádala v tisících hodin tréninku. Jára je mimořádný technik, taktik, má výjimečnou předvídavost v závodě. A je neskutečný tréninkový dříč.“

Co mu  napsala Věra Čáslavská
„Milý Jaroslave, dobré ráno. Říká se: To nejlepší na konec. Dnes sice nebudete slavit jaro, ale olympijské vítězství. Vím to jistě, protože jsem čarodějka. A také to vím proto, že budu stát na posledním kopci před cílem a budu vám posílat pozitivní energii, jak jsem Vám před měsícem slíbila. Tak vítr do plachet a hodně síly. Věra

Jaroslav Kulhavý poráží ve finiši Švýcara Nino Schurtera
Jaroslav Kulhavý poráží ve finiši Švýcara Nino Schurtera

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud