11. září 2008 • 16:24

Další dva bronzy pro Česko

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Atleti Eva Berná a Martin Zvolánek dnes získali na paralympijských hrách v Pekingu pro českou výpravu další dvě bronzové medaile.



Dvaadvacetiletá Berná byla třetí ve vrhu koulí spojených kategorií F37/38, o dvanáct let starší Zvolánek vybojoval bronz v hodu diskem kategorií F32/51.

Berná o dva centimetry zaostala za svým maximem. I když v paralympijském závodě přišla o svůj světový rekord, zářila štěstím.

"Jsem moc spokojená. Je to skvělý výsledek," řekla spolupracovníkovi ČTK.

Radost měla také z toho, že se jí poprvé na velkých závodech podařilo překonat dlouhodobou britskou rivalku Beverley Jonesovou. "Když nastupovala k poslednímu pokusu, tak jsem se moc bála, aby mě nepřehodila. Ale naštěstí se tak nestalo," oddychla si.

Pardubický rodák Zvolánek překonal třetím pokusem dlouhým 10,78 metru světový rekord. Dlouho ho však nedržel, ještě v téže sérii ho přehodil slovinský diskař Jože Flere, jenž nakonec obsadil druhé místo. Zvítězil Múrad Idúdí z Tuniska.

Zvolánek se pak už už nezlepšil. "Chtěl jsem riskovat, měl jsem jistotu třetího místa. Ale víc už hodit nešlo. Trochu jsem to pokazil," konstatoval.

"Bylo příjemné vidět na tabuli rekord vedle svého jména. I když to netrvalo dlouho," pousmál se. "Škoda, že to nestačilo na cennější medaili. Bronz pro mě ale znamená opravdu hodně," dodal.

Zvolánka nejvíce překvapila atmosféra v Ptačím hnízdě. "Sportuju už dlouho, ale tohle se mi ještě nestalo. Znervózní to i zkušeného sportovce," popisoval neustálé burácení tribun.

Česká výprava, která v Pekingu doposud vybojovala 14 medailí a v pořadí zemí je osmnáctá, má navíc na dosah další cenný kov. Bronz mohou získat boccisté Radek Procházka a Ladislav Kratina, které v pátek čeká utkání o třetí místo v soutěži dvojic se Španělskem. Stejného soupeře dokázali čeští reprezentanti porazit v základní skupině soutěže jednotlivců.


Česká výprava, která v Pekingu doposud vybojovala 14 medailí a v pořadí zemí je osmnáctá, má navíc na dosah další cenný kov. Bronz mohou získat boccisté Radek Procházka a Ladislav Kratina, které v pátek čeká utkání o třetí místo v soutěži dvojic se Španělskem. Stejného soupeře dokázali čeští reprezentanti porazit v základní skupině soutěže jednotlivců.

Procházka s Kratinou postoupili do semifinále z prvního místa ve skupině a v boji o postup do finále podlehli Brazilcům 1:4. I tak mají čeští hráči boccie, což je obdoba hry pétanque pro těžce handicapované lidi na vozíku, na dosah největší úspěch.

Dosavadním českým maximem je čtvrté místo Procházky s Kratinou na předloňském mistrovství světa v Brazílii.

V soutěži lukostřelců postoupili do čtvrtfinále Jiří Klich a David Drahonínský. Zatímco Klich musel o účast bojovat v duelu se Švédem Törnströmem, kterého porazil o tři body, Drahonínský si přímý postup zajistil už v kvalifikaci.

Mezi ženami se naopak nedařilo Markétě Sidkové a Lence Kuncové. Obě české reprezentantky vypadly v osmifinále, když se nedokázaly vyrovnat s bouřlivým povzbuzováním čínských diváků.

"Bylo to nepříjemné, ten hluk všude kolem. Neudělalo to moc dobrotu. U nás na závodech na to nejsme vůbec zvyklí," řekla Sidková.

Výsledky:

Atletika:

Muži, disk (F32/51): 1. Idúdí (Tun.) 19,72 (1132 b.), 2. Flere (Slovin.) 10,99 (1119), 3. Zvolánek 10,78 (1098), ...5. Běleš 9,92 (1010), 7. Serbus (všichni ČR) 17,05 (979).

Ženy, koule (F37/38): 1. Na Mi (Čína) 11,58 (1129 b.), 2. Grigaliunieneová (Lit.) 12,58 (1102), 3. Berná 10,84 (1057), ...12. Bujárková 8,96 (874), 13. Zabloudilová (všechny ČR) 8,84 (862).

Boccia:

Muži, dvojice (BC4) - semifinále: ČR (Procházka, Kratina) - Brazílie 1:4, Portugalsko - Španělsko 4:3.

Lukostřelba:

Muži, osmifinále: Klich (ČR) - Törnström (Švéd.) 106:103.

Ženy, osmifinále (W1/W2): Sidková (ČR) - Nakanišiová (Jap.) 74:82, Kuncová (ČR) - Girismenová (Tur.) 85:103.

Články odjinud


Články odjinud