Martin Hašek
Premium
21. února 2022 • 04:40

Analýza: Český sport? Žebráci průměrnosti. Chybí nová generace

Autor: Martin Hašek, inf, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pár hvězd zůstalo, ale o úspěchu nelze mluvit. Poprvé od Lillehammeru 1994 se český tým, ač nejpočetnější v historii, vrací ze zimních olympijských her s méně než třemi medailemi. Snowboardové zlato Ester Ledecké a bronz legendární rychlobruslařky Martiny Sáblíkové udržely medailovou sérii. Nemůžou ale zakrýt vážné problémy. Hokej zdaleka není jediným českým sportem, který padá do marného světa průměrnosti. A bude hůř. Značná část nové generace se po covidové pauze od sportu odvrací.



Člověk nemusí být zrovna Carl Bernstein nebo Bob Woodward (novináři, kteří odhalili aféru Watergate), aby na tohle přišel. Sledujte peníze. Je to možná primitivní pohled, nicméně zásadní. Dává věci do jasných souvislostí.

Před jedenácti lety padla Sazka, příliš horké zlaté vejce českého sportu. V ten rok byl sport téměř na mizině. Z krachující sázkové společnosti už nedostával nic, ze státu putovalo do celého hnutí 1,9 miliardy korun (srovnejte s dnešními rozpočty fotbalových S). V následujících letech šly do sportu drobné, až od roku 2017 a pak výrazněji s nástupem Národní sportovní agentury se začala podpora sportu zvyšovat.

Jedenáct let, to je čas na výchovu nové generace sportovců. Značná část týmu pro Peking sílila k olympijskému snu v zemi, jejíž sportovní hnutí dosud stálo na bezbřehém nadšení zanícených dobrovolníků. Jenže časy se mění.

„Vymřela nám generace dobrovolných trenérů. Nahrazují to buď placení trenéři, nebo rodiče. Děkujeme rodičům, ale nejsou kvalifikovaní, abychom takhle systematicky vychovávali nové sportovce,“ říká šéf ČOV Jiří Kejval. „Další rána je covid. Děcka přestala sportovat. Musí se to nastartovat nazpátek.“

Česko je země, kde spolu s penězi schází i vize, jak rozhýbat zpohodlnělý a pandemií zasažený národ. V posledních dvaceti letech zde sice vyrostly moderní hokejové a občas i fotbalové stadiony. Nejsou ale peníze na profesionální tělocvikáře a trenéry, kteří by se starali o malé děti, o nadějné talenty od jejich začátků na školách.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud