Martin Hašek
17. března 2012 • 15:15

FOTOGALERIE: Olympijský luxus? Kdepak, Bolta a spol. čekají koleje

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE – Není to žádný pětihvězdičkový luxus. Sportovce čeká na Hrách v Londýně skromná, ale funkční olympijská vesnice. Organizační výbor pustil novináře poprvé dovnitř a představil tak areál s 2818 apartmány, v nichž se skrývá 16 000 postelí.



Ze zvyku se to nazývá vesnicí, je to přitom spíš malé město, a co se týče přítomnosti hvězd, jde dokonce o celou galaxii.

V ubytovacím komplexu ve Stratfordu na východě Londýna, pár minut volné chůze od Olympijského parku, se uprostřed léta sejdou Usain Bolt, Michael Phelps, Rafael Nadal a zřejmě také David Beckham, pokud se vejde do nominace britského fotbalového týmu.

Sportovní milionáři, zvyklí na špičkový komfort, si budou užívat olympijské atmosféry.

Hotelové pohodlí ale kvůli tomu budou muset obětovat za bydlení, které připomíná vysokoškolské koleje.

Sportovci budou ve vesnici bydlet v apartmánech od dvou po osmi, na pokojích mají jen jednolůžkové postele, noční stolky a skříně.

Všichni ale budou mít k dispozici internetové připojení a poprvé v historii budou na všech pokojích i televize s přenosy všech olympijských sportů.

„Není to pětihvězdičkový resort, ale na olympijskou vesnici je to vynikající,“ pochvaloval si bývalý slavný britský trojskokan Jonathan Edwards, který je šéfem komise sportovců organizačního výboru her LOCOG, pro The Independent.

„Když přijedete na olympiádu, jste nervózní. Říkáte si, jaké budou podmínky při nejdůležitějším závodě vašeho života. Nemusí být všechno perfektní, jde o hlavní věci. Musíte mít dobrou postel, jídlo a služby jako transport.“

K dobrým výkonům je potřeba kvalitní odpočinek. Stratfordské ubytování by jej mělo poskytnoutFoto Reuters
Edwards se snažil, aby si sportovci neměli na co stěžovat. Jeho tým vyzkoušel osm různých matrací, než vybral tu správnou. Pro dlouhány jsou na pokojích o 40 centimetrů prodloužené postele. Na pokoje se přidávaly navíc háčky na oblečení a Edwardsův tým dokonce testoval i čekací dobu na výtah, je to jedna minuta.

Vybudování olympijské vesnice stálo 1,1 miliardy liber. Organizační výbor od října zaměstnal čtyřicet lidí, kteří vybavovali jednotlivé pokoje celkem 16 000 postelemi, 11 000 gauči a 9000 skříňkami. Sportovci se budou muset vyrovnat nejen se spartánskými podmínkami, ale také s omezenějším soukromím.

„Krásnou ironií olympiády je, že ve svém nejdůležitějším závodě v životě máte ty nejméně výhodné podmínky,“ řekl Edwards. „Na mistrovství světa máte pro sebe pokoj, tady se o něj musíte dělit. Pamatuji si, že v Sydney jsem bydlel nos na nos s chrápajícím Stevem Backleym.“

Organizátoři mají obavy z toho, aby se vesnice během olympiády neproměnila ve velký mejdan, který v uvolněné atmosféře často spouští sportovci, jimž už soutěže skončily. Bývalý americký plavec Nelson Diebel kdysi olympiádu označil za „dvoutýdenní privátní party pro tisíce pevných těl“.
Možná i proto LOCOG sportovcům rozdá 150 000 kondomů.

„Doufám, že se sportovci budou vzájemně respektovat,“ doufá Edwards. „Ty, kteří ještě na závod čekají, může před závodem ovlivnit i jediné prásknutí dveří v jednu hodinu v noci.“

Za koupelnu olympijských sportovců by se nemuselo stydět žádné bytové studio
Za koupelnu olympijských sportovců by se nemuselo stydět žádné bytové studio

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud