18. března 2012 • 19:45

Sen skončil krachem. Plavec Thorpe na Hry v Londýně nepojede

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Start na olympiádě v Londýně zůstane nevyplněným snem. Plavecká ikona Ian Thorpe nezvládla comeback a po nepovedeném australském šampionátu je definitivní, že se letos na Hrách neobjeví. Přesto to neznamená konec kariéry legendy, která ve čtvrtek oslavila 29 narozeniny. Je naopak možné, že vydrží až do OH v Riu de janeiru 2016.



Pětinásobný olympijský vítěz v plavání Ian Thorpe svou úctyhodnou sbírku v Londýně nerozšíří. Australská hvězda se na národním šampionátu v Adelaide neprosadila na kraulařské dvoustovce ani na poloviční trati. Letošní nominace na Hry, kvůli níž se loni po pětileté pauze vrátil, tak skončila krachem.

Muž, jenž vyhrál 11 titulů na mistrovství světa a v dobách největší slávy vytvořil 13 světových rekordů, byl po návratu jen stínem dřívějšího šampiona. Neměl tak mohutnou postavu jako dřív, ve vodě už se neprezentoval ukázkovým stylem a nenaplňoval přezdívku „Torpédo“, což nejlépe ukázala stovka volným způsobem.

Thorpe sice vyhrál rozplavbu časem 50,35 a zaznamenal nejlepší výkon nové kariéry, přesto obsadil až 21. místo. Na nejrychlejšího Jamese Magnussena ztratil přes dvě vteřiny a neprošel ani do semifinále. K účasti v Londýně přitom potřeboval projít do osmičlenného finále a v něm být nejhůře šestý, aby se kvalifikoval alespoň do štafety.

Individuální start na Hrách by mu pak zajistilo jen to, pokud by patřil k nejlepší dvojici v dané disciplíně, k čemuž měl daleko. I na dvojnásobné trati totiž bral jen 12. místo.

Legendární plavec Ian Thorpe.Foto EPA
„Mrzí mě, že se na výsledcích neodrazila tvrdá práce, kterou jsem v tréninku odváděl. Vzhledem k mé minulosti tohle vypadá jako zkáza, ale nelituji, že jsem to zkusil,“ uvedl smířeně Thorpe. Podle odborníků mu chyběl ještě zhruba půlrok tvrdého tréninku, aby byl konkurenceschopný.

„Nesplnil jsem svůj velký cíl, ale touhu závodit mám pořád,“ tvrdil plavec, který i přes neúspěch sklidil uznání soupeřů už jen za to, že po dlouhé pauze opět zkusil bojovat.

Pro hvězdu, kterou sponzorují australské aerolinky, však neúspěch neznamená konec všech nadějí. Má v plánu Už nyní mluví o MS v Barceloně, které bude vrcholem příští sezony. Následně by rád uspělo na hrách Commonwealthu, kde už získal 10 titulů. A v úvahu prý připadá i olympiáda v Riu de Janieru 2016, kde už by mu bylo 33 let.

„Teď si ale dám pár dní volna a pak si sednu s mými blízkými a proberu, co bude dál,“ řekl Thorpe pro BBC.  „Chci závodit, mám pořád motivaci,“ dodal muž, jenž kromě dřívějších triumfů zaujal i velikostí chodidla, které měří 34 centimetrů.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud