6. května 2012 • 17:58

Vála se kvalifikoval do Londýna! Na OH bude jediným českým zápasníkem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápasník David Vála si na závěrečném kvalifikačním turnaji v Helsinkách zajistil v kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu účast na olympijských hrách. V Londýně bude na žíněnce jediným českým zástupcem.



Čtyřiatřicetiletý Vála se kvalifikoval potřetí v kariéře na hry díky postupu do finále v Helsinkách, kde byla k dispozici v každé kategorii pouze dvě místa.

Bývalý vicemistr Evropy postupně porazil Marina Cazace z Moldavska, Mirka Englicha z Německa, Izraelce Roberta Avanesjana a letenku do Londýna mu zajistilo vítězství nad Ukrajincem Segejem Rutěnkem. První prohru utrpěl až v boji s Rumunem Alinem Alexucem-Ciurariem ve finále, ta už ale jeho účast na OH neohrozila.

Vála byl blízko postupu na olympiádu už minulý víkend na turnaji v čínském Tchaj-jüanu, kde mu chyběla jedna výhra. Pod pěti kruhy se tento zápasník pražského Olympu představil už v roce 2000 v Sydney a o čtyři roky později v Aténách.

Další čeští reprezentanti už v Helsinkách úspěšní nebyli. V řecko-římském stylu chyběly Michalu Novákovi a Petru Novákovi shodně dvě výhry, Filip Dubský a Artur Omarov prohráli už první zápas. Stejně dopadly Lenka Martináková a Michala Spoustová. Volnostylař Gurgen Baghdasarjan vyhrál jeden duel, Vratislav Chotaš podlehl hned na úvod.

V Helsinkách měl být podle původní nominace v kategorii do 120 kg čtvrtý muž z Pekingu Marek Švec, jenž byl před čtyřmi lety jediným Čechem na OH, na turnaji ale nakonec nestartoval.

Poslední šancí dostat se na olympijské hry je divoká karta od mezinárodní federace FILA, s touto možností však Češi příliš nepočítají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud