Martin Hašek
30. dubna 2013 • 16:21

Po Kupkovi Mucha. Olympionici v Soči budou nosit jeho známku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentanti na zimních olympijských hrách v Soči budou mít na sobě oblečení s motivem první československé známky, kterou v roce 1918 vytvořil secesní malíř Alfons Mucha. Čeští olympionici tak pokračují v tradici, na olympiádě v Londýně byl inspirací české kolekce obraz Dvoubarevná fuga od Františka Kupky.



„Sport není osamocený, má přesahy do vzdělání, umění, kultury. U téhle myšlenky bychom chtěli zůstat,“ vysvětlil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Kupka byl experimentátor. Oproti němu byl Alfons Mucha hvězdou té doby, vyhledávaný grafik, dekoratér, malíř. Jsou to dvě z nejsilnějších osobností přelomu století a taky začátku československého státu.“

Na oblečení českých olympioniků se objeví ústřední motiv lipového listu, který je obsažen i na první československé známce, které vévodí panorama Hradčan. Mucha ji v roce 1918 po vzniku samostatného státu vytvořil během jediného dne.  

Konkrétní ztvárnění vizuálního stylu českého týmu na Hrách v Soči připravil akademický malíř Milan Jaroš, který už zpracoval pojetí Kupkovy Dvoubarevné fugy pro olympiádu v Londýně.

Prezident ČOV Jiří Kejval si připíjí s Ivanem Lendlem při představování motivu české olympijské výpravy do Soči
Prezident ČOV Jiří Kejval si připíjí s Ivanem Lendlem při představování motivu české olympijské výpravy do Soči

„Chtěli bychom navázat na velký úspěch ve Vancouveru a v Londýně. Chceme zaujmout, je to pro nás velká výzva,“ řekl Václav Hrbek ze společnosti Alpine Pro, která kolekci připravuje.

„Vybírali jsme z pěti motivů. Listy lípy ve tvaru srdce jsme zvolili jako nejvýraznější symbol kolekce. Přestavují pro nás lásku ke sportu, ale také bojovnost, které je třeba pro dosažení úspěchu.“

Spojení Muchova díla s olympijskými hrami potěšilo i legendárního tenistu Ivana Lendla, který má ve sbírce 116 ze 119 Muchových plakátů, které v současnosti vystavuje v pražském Obecním domě.

„Já jsem byl velice překvapen, když jsem se to dozvěděl a jsem velmi rád,“ reagoval Lendl. „Já mám rád olympiády, mám rád Muchu a to spojení je fantastické. Dívám se na letní i zimní olympiády, fandím českým sportovcům a doufám, že spojení s Muchou jim přinese hodně štěstí.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud