Martin Hašek
12. června 2015 • 20:29

Začaly Evropské hry: Úchylka ve vývoji, nebo nová olympiáda?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může to být jenom úchylka ve vývoji, anebo naopak start něčeho pozoruhodného. V ázerbájdžánském Baku dnes začaly premiérové Evropské hry, jakási malá kontinentální olympiáda s velkými ambicemi do budoucna. Start však vyvolává kromě očekávání i rozpaky. Nejenom kvůli včerejší nešťastné nehodě tří rakouských akvabel s autobusem ve vesnici sportovců.



O CO JDE?

Evropské hry organizují Evropské olympijské výbory s cílem mediálně a marketingově podpořit většinu olympijských sportů, které v období mezi olympiádami strádají ve stínu fotbalu, amerických profesionálních soutěží či nových adrenalinových disciplín. Pořadatelé v Baku pojali organizaci podobně velkolepě jako Rusové zimní olympiádu v Soči. Oficiální rozpočet není známý, jde zřejmě ale do stovek miliard korun. Hry se mají podobat opravdové olympiádě. Sportovci bydlí ve společné vesnici, při dnešním slavnostním zahájení na novém Národním stadionu pro 68 000 diváků zaplane oheň. Stejně jako v případě olympiád v Pekingu a Soči kritici připomínají porušování lidských práv v pořadatelské zemi. Organizace Člověk v tísni v otevřeném dopise vyzvala Český olympijský výbor, aby se zastal politických vězňů v Ázerbájdžánu.

Zahajovací ceremoniál Evropských her v Baku byl patřičně velkolepýFoto Reuters

V ČEM SE SOUTĚŽÍ?

V Baku se bude závodit ve dvaceti sportovních odvětvích, z toho šestnácti olympijských. Ve hře je celkem 253 sad medailí a na startu by mělo být kolem šesti tisíc sportovců, což je víc než dvojnásobek počtu olympioniků ze Soči. Z tradičních sportů zcela schází například veslování či házená. Na programu jsou naopak plážový fotbal, basketbal tříčlenných týmů a bojový sport sambo. V českém týmu je 129 sportovců, což je téměř na úrovni výpravy na olympijské hry v Londýně (133).

Stejně jako při olympiádě se i při Evropských hrách vyvěsila vlajkaFoto Reuters

O CO PŮJDE?

Úroveň jednotlivých sportů je značně rozdílná. Plavci během Her uspořádají juniorské mistrovství Evropy, atletiku bude zastupovat zápolení v nejnižší divizi mistrovství Evropy družstev, ve třetí lize soutěže se domácí Ázerbájdžán střetne třeba s Albánií, Maltou nebo Lucemburskem. Na vrcholu pozornosti bude naopak judo, v němž se v Baku bude konat regulérní mistrovství Evropy, kam bylo přesunuto z dubna po sporech s původními pořadateli z Glasgow. Špičková konkurence bude i ve sportovní střelbě či rychlostní kanoistice, která se jediná koná ve 300 kilometrů vzdáleném Mingačeviru. Velkým lákadlem pro dvanáct z dvaceti sportů je možnost přímé kvalifi -kace na OH v Riu de Janeiro.

Na tribuně při slavnostním zahájení vedle sebe zasedli prezident Ázerbádžánu Ilham Alijev, šéf MOV Thomas Bach a ruský prezident Vladimir PutinFoto Reuters

JAKÉ BUDOU ČESKÉ HVĚZDY?

Po zranění cyklisty Jaroslava Kulhavého je v českém týmu jediný olympijský vítěz – sportovní střelec David Kostelecký . Velký závod čeká v Baku Lukáše Krpálka, judo je v zemi velice populární a mezi soupeři je domácí tvář Her Elmar Gasimov. Silnou sestavu mají rychlostní kanoisté v čele s mistrem světa na kajaku Josefem Dostálem, zlatým čtyřkajakem a další medailovou hvězdou Martinem Fuksou na kanoi. Na startu budou i badmintonista Petr Koukal , cyklisté Ondřej Cink a Tereza Huříková či šermířský supertalent Alexander Choupenitch.

Slavnostní nástup českého týmu na Evropských hrách v BakuFoto ČTK

JAKÁ ČEKÁ BUDOUCNOST?

Zatím je poměrně nejasná. Nizozemci, zjevně znervózněni vysokými investicemi Baku, vzdali pořádání dalšího vydání Her pro rok 2019. Problémem je sladění termínů s hlavními olympijskými sporty. Ty nejdůležitější z nich navíc připravují svůj vlastní projekt. V roce 2018 se má poprvé konat tzv. mistrovství Evropy sportů. Cílem je soustředit kontinentální šampionáty významných odvětví místně i časově. Za tři roky v létě se koná ME v atletice v Berlíně, v Glasgowě a okolí se počítá s šampionátem plavců, veslařů, cyklistů na silnici, na dráze, na horských kolech i v bikrosu a triatlonistů. V podstatě jde o konkurenční projekt mezinárodních sportovních federací s podobným cílem: získat větší pozornost sponzorů a médií.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud