17. listopadu 2016 • 12:08

Medaile pro Švece? Český zápasník by mohl mít bronz z Her v Pekingu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápasník Marek Švec by měl získat bronzovou medaili z olympijských her v Pekingu v roce 2008. Jeho tehdejší přemožitel v přímém souboji o třetí místo ve váhové kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu Asset Mambetov z Kazachstánu byl dodatečně diskvalifikován kvůli pozitivnímu dopingovému testu při opětovné analýze vzorků.



 O Mambetově diskvalifikaci rozhodla disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru. Dnes o tom informoval v prohlášení Kazašský olympijský výbor, podle něhož vedle Mambetova přijdou o medaile z Pekingu i kazašské vzpěračky Irina Někrasovová (stříbro/do 63 kg) a Maria Grabovecká (bronz/nad 75 kg).

"Já nevím. Pokud se to potvrdí, je to fajn. Bylo to to, co jsem celý život chtěl a pro co jsem zápasil," řekl ČTK trochu rozpačitě Švec a zalitoval i ušlého zážitku z vyhlášení. "To už mi nikdo nedá, ten zážitek, když vyhraju a jdu na ty stupínky...," uvedl třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant a trenér.

"Ale nic to nezmění na tom, že jsem tehdy zápas o bronz prohrál a vlastní blbostí. Měl jsem ho porazit," litoval ještě dnes trojnásobný medailista z mistrovství světa i mistrovství Evropy.

V Pekingu tehdy startoval na své třetí olympiádě. v Atlantě 1996 byl osmý, v Sydney 2000 osmnáctý; do Atén nejel kvůli zranění. V Pekingu měl vicemistr světa z let 1998 a 2006 na dosah splnění životního snu.

Do souboje o bronz nastoupil po předchozí semifinálové porážce s pozdějším olympijským šampionem Aslanbekem Chuštovem, ale roli favorita proti Mambetovovi nepotvrdil a musel se spokojit s děleným pátým místem.

Stejně jako pro něj byla informace o Mambetovově dopingu nová i pro Český svaz zápasu i Český olympijský výbor. Podle sportovního ředitele ČOV Martina Doktora teď bude čekat česká strana na případnou oficiální informaci o přidělení bronzové medaile a je pravděpodobné, že by v takovém případě Švec obdržel i finanční prémii pro medailisty; za bronz to před osmi lety bylo 300.000 korun.

Český sport si v důsledku opětovných analýz vzorků z předchozích her nárokuje v krátké době již druhou olympijskou medaili. Teprve v srpnu vyšlo najevo, že bronz z Londýna 2012 připadne původně čtvrtému oštěpaři Vítězslavu Veselému, poté co byl z druhého místa diskvalifikován Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud