Jiří Uhlíř
15. července 2007 • 01:55

Nejkrásnější olympijská medailistka

TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympiáda je zároveň přehlídkou ženské krásy. Mužské obecenstvo vždy zaměřuje pozornost příkladně na gymnastiku, atletiku, plavání, plážový volejbal a to nejen pro vynikající sportovní výkony aktérek.



193669Amanda Beard

Americká plavkyně je považována za sexy symbol amerického sportu. Třikrát se zúčastnila olympijských her, vybojovala na nich sedm medailí, z toho dvě zlaté. První olympijské zlato získala ve čtrnácti letech v Atlantě 1996. Proslavila se dětským gestem, když před každou rozplavbou nastupovala s plyšovým medvídkem. Přesně před rokem se šestadvacetiletá Kaliforňanka svlékla pro časopis Playboy – v bikinách a nahoře bez.

193670Věra Čáslavská

Pro nejslavnější českou sportovkyni všech dob byla vrcholem Olympiáda v Tokiu v roce 1964, kde získala zlatou medaili ve víceboji jednotlivců, v přeskoku a na kladině. Další čtyři zlata přidala na OH v Mexiku. Během slavnostního ceremoniálu předání medailí gesty protestovala proti okupaci Československa. Po revoluci pracovala pro prezidenta Havla, v roce 1993 po střetu na diskotéce se synem Martinem tragicky zemřel její bývalý manžel Josef Odložil. Čáslavská se poté stáhla z veřejného života. V Japonsku je však dodnes oslavovanou bohyní.

193671Florence Griffithová-Joynerová

Americká sprinterka drží stále platné světové rekordy. V roce 1988 na olympiádě v Soulu překonala světový rekord, když dvoustovku zaběhla ve finále za 21,34 sekundy. Ještě v ten samý rok stanovila i na poloviční trati dodnes nedostižnou metu časem 10,49. Griffithová však záhy ukončila kariéru a za deset let 21. září předčasně zemřela v osmatřiceti letech. Její výkony jsou ale dodnes podezírány z dřívějšího užívání dopinku anabolických steroidů.

193672Wilma Rudolphová

Chudá černoška neměla vůbec žít, narodila se předčasně. Měla slabou nohu a překonávala těžkou obrnu. Lékaři tvrdili, že už nebude nikdy chodit. V dětství musela šlapat do školy s kovovou výztuhou na levé noze. Ona, přesto chtěla běhat a každý den trénovala na běžeckém okruhu. Tím nohy posilovala, až se uzdravily. Když bylo malé Wilmě 16 let, vyběhla na své první Olympijské hry. Domů se vrátila s bronzovou medailí. O čtyři roky v Římě roku 1960 se stala první Američankou, která získala tři zlaté kovy.

193673Cathy Freemanová

Stala se symbolem olympijských her v Sydney v roce 2000. Na slavnostním zahájení byla poslední členkou štafety s olympijským ohněm. Později na stejném Olympijském stadionu Australia startovala ve finále běhu na 400 metrů a zvítězila. Freemanová je Aboriginka, původní obyvatelka Austrálie. Propagováním své národnosti chtěla sjednotit Austrálii. Definitivní konec kariéry oznámila 15. července 2003. V tomto roce ukončila manželské soužití s ředitele společnosti Nike Sandym Bodeckerem.

193674Inge de Bruijnová

Čtyřnásobná olympijská vítězka z Barendrechtu, s přezdívkou neporazitelná. Na svojí první olympiádu se podívala v roce 1992, za další čtyři roky se však nezúčastnila. Neměla motivaci a zůstala doma. Zlatý byl pro ni rok 2000. V Sydney tehdy byla suverénní na padesát a sto metrů volným způsobem a na 100 metrů motýlem. Ve všech třech vítězných případech stanovila světový rekord. Čtvrtou zlatou získala v Athénách na padesátce.

193675Denise Lewisová

Po olympijském zlatu ze Sydney se britská sedmibojařka stala doma legendou. Vyhrála, i když jí během závodu sužovaly zdravotní potíže. Jenže pak se tři roky k sedmiboji nedostala. Problémy nadělovala nekonečná šňůra zranění a v roce 2002 se jí narodila dcera. Velké ambice, měla na olympiádě v Aténách. Jenže i tam po pěti disciplínách odstoupila. Svojí kariéru ukončila před třemi lety. Rekord pětatřicetileté Britky činí 6831bodů.

193676Jelena Isinbajevová

Fenomenální ruská skokanka o tyči. Zlatou medaili vyhrála Olympijských hrách v roce 2004. Stále drží světový rekord ve výšce - 5,01 m. Šestadvacetiletá Ruska s pevnou vůlí ho skočila na mistrovství světa v atletice z roku 2005 v Helsinkách. Další světový triumf přidala o dva roky později v japonské Osace. Má charizma Julie Robertsové. V květnu 2004 se stala členkou armádního sportovního klubu železničních vojsk

193677Lauren Jacksonová

Hvězda bohem nadané basketbalistky, aktuální nejlepší světová hráčkou basketbalu. Letos se předvedla i v Brně na finále Euroligového turnaje. Vysoká 195 cm, pohyblivá, razantní, přesná pivotka. Reprezentovala už v 16 letech, je mistryní světa 2006. Ví, jak chutná americký, ruský, australský i korejský titul. Chybí jí jen olympijské zlato, zatím má „jen“ dvě stříbrné medaile.


193679Misty May

Spanilá americká beach volejbalistka, která vyhrála s Kerri Walshovou Olympiádu v Athénách v roce 2004. Pochází ze sportovního prostředí, provdala se za baseballového hráče Matta Treanora a jejím strýcem je tenista Tailor Dent. Je vítězkou šesti světových pohárů.

Články odjinud


Články odjinud