16. července 2008 • 21:54

Pistorius na limit nedosáhl

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
SESTŘIH: Dallas - Vegas 3:2. Hertl a spol. na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Handicapovaný čtvrtkař Oscar Pistorius si dnes na mítinku v Lucernu o jedenáct setin vylepšil osobní rekord, ale časem 46,25 sekundy stále o sedm desetin zaostal za olympijským limitem.



Může tak jen doufat, že ho jihoafričtí funkcionáři zařadí mezi šestici běžců určených pro štafetu na 4x400 metrů. O tom by mělo být jasno ve čtvrtek, nebo v pátek.

Pistorius, který se v Lucernu dočkal bouřlivých ovací publika, s olympijským limitem ani nepočítal. "Už na začátku sezony jsem řekl, že budu strašně šťastný, když budu běhat časy, s kterými budu spokojený, ať už se dostanu na olympiádu, nebo ne. Dneska to byl jeden z těch časů," řekl bezprostředně po závodě.

Pistorius, který kvůli podkolenní amputaci obou nohou běhá s protézami, původně neměl vůbec právo na OH mezi zdravými startovat. Mezinárodní federace IAAF mu to zakázala s vysvětlením, že protézy představují nespravedlivou technologickou výhodu. Jednadvacetiletý Jihoafričan se však obrátil na sportovní arbitráž CAS, která rozhodla v jeho prospěch.

Olympijský limit pro start v individuálním závodě se od začátku zdál být mimo Pistoriusův dosah, takže i sám závodník sázel na štafetu. Proti tomu se znovu postavil funkcionáři mezinárodní federace, kteří kvůli obavám z možných kolizí vyjádřili přání, aby ho Jihoafričané nenominovali.

Agent postiženého atleta Peet Van Zyl však zdůraznil, že se vždy uvažovalo jeno nasazení jeho klienta na první úsek, který se jako jediný běží v drahách. Pistorius věří, že by mohl mít reálnou šanci. "Vím, že je jeden nebo dva běžci, kteří doufají v nominaci a v této sezoně nezaběhli čas 46,25. Takže uvidím, až se vrátím domů," dodal.

Články odjinud


Články odjinud