29. července 2008 • 22:53

Iráčtí sportovci mohou na Hry

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní olympijský výbor zrušil po necelém týdnu suspendaci olympijského výboru Iráku a umožní tak jeho sportovcům startovat na olympijských hrách.



Uzávěrku přihlášek ale nestihnou všichni původně nominovaní, do Pekingu by měli podle agentury AP odjet pouze dva atleti.

MOV suspendoval Irák ve čtvrtek 24. července. Důvodem je dlouhodobá nespokojenost mezinárodního hnutí s údajným vměšováním vlády do řízení národního svazu. Dnešní rozhodnutí je důsledkem jednání iráckých představitelů v sídle MOV v Lausanne.

Zrušení trestu nicméně pomůže už jen dvěma atletům, neboť uzávěrka pro nahlášení jmen je v tomto sportu do středy. Smůlu má ostatních pět sportovců, neboť lhůta pro akreditaci v lukostřelbě, judu, veslování a vzpírání vypršela minulý týden.

Důvodem pro suspendaci bylo rozhodnutí irácké vlády z 20. května o rozpuštění všech sportovních svazů v zemi, včetně národního olympijského výboru. I když jej poté alespoň administrativně obnovila, do nového vedení dosadila své zástupce, což MOV označil za nepřípustný zásah do autonomie výboru.
okr nkr

Články odjinud


Články odjinud