2. srpna 2008 • 17:13

Rogge vyzdvihl v Pekingu olympijskou vesnici

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za nejlepší olympijskou vesnici v historii označil tu pekingskou na dnešní tiskové konferenci šéf MOV Jacques Rogge.



"Olympijská vesnice je nejlepší v historii, MOV i národní olympijské výbory jsou maximálně spokojeny," pochválil organizátory šestašedesátiletý Belgičan.

Před novináři se vedle komplimentů pořadatelům vyjádřil také k problému posledních dnů, kterým je volný přístup k internetu pro novináře.

Nepřímo naznačil, že se přání MOV naplnila jen zčásti. "Požadovali jsme bez jakýchkoliv kompromisů volný přístup a Čína již v roce 2001 souhlasila. Nicméně jako idealisté jsme někdy také trochu naivní," dodal Rogge.

Za mystifikaci médií se však odmítl omluvit. "Nebudu se omlouvat za něco, za co neneseme odpovědnost. Internet provozuje čínská strana," prohlásil rezolutně.

Podle hlavního koordinátora Heina Verbruggena je přístup k informacím dostačující. "Čína povolila více, než slíbila. To umožňuje také volný přístup k tématům, které nemají s olympiádou nic společného," reagoval na fakt, že v hlavním tiskovém centru již fungují například stránky Amnesty International, Reportérů bez hranic či Deutsche Welle, které jsou jinak pro běžné Číňany zapovězeny.

Šéf MOV také komentoval množící se dopingové případy v posledních dnech před olympiádou. "Není to žádný trend, pouze důsledek naší strategie. Chtěli jsme před olympiádou provést co nejvíce testů," informoval s tím, že očekává z plánovaných 4500 testů během her zhruba 40 dopingových případů.

Články odjinud


Články odjinud