6. srpna 2008 • 10:48

Dunga: Zlato je povinností

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér brazilské fotbalové reprezentace Carlos Dunga dobře ví, že pokud jeho tým na olympijském turnaji znovu neuspěje, bude to pro celou zemi velké zklamání.



A fanoušci v Brazílii tradičně považují za neúspěch vše s výjimkou zlaté medaile. Tu Brazilci, pětinásobní mistři světa, na OH ještě nikdy nezískali.

"Tlak po vítězství v národním týmu vždycky je. Vyhráli jsme mistrovství světa, Copu Amériku i další důležité turnaje, ale olympijské zlato nám chybí," prohlásil Dunga. "Všichni chceme vyjít ze stínu a vyhrát tento turnaj, který unikal mnoho generacím brazilských hráčů," dodal.

Brazílie, která odehraje první zápas ve čtvrtek s Belgií, je ve všech soutěžích považována za jednoho z největších favoritů. Na olympiádě se však prvenství zatím nedočkala. "Kanárci" skončili dvakrát druzí - v roce 1984 v Los Angeles a o čtyři roky později v Soulu - a třetí na atlantské olympiádě v roce 1996.

Dunga byl ještě jako hráč součástí brazilského výběru, který podlehl v roce 1984 ve finále Francii. Největší hvězda současného týmu Ronaldinho byl zase u nečekané prohry Brazílie s Kamerunem ve čtvrtfinále v roce 2000 v Sydney. "Ronaldinho a já máme druhou šanci a druhou šanci nesmíte za žádnou cenu pustit," řekl brazilský kouč.

Dunga konstatoval, že by úvodní zápas mohl být obtížnější i proto, že toho tým spolu příliš nenahrál a v přípravě porazil pouze Singapur a Vietnam. Přesto zůstal sebevědomý. "Dva přípravné zápasy byly důležité proto, že nám ukázaly, kde jsme. Hráči jsou hodně motivovaní a chtějí se předvést," dodal bývalý brazilský kapitán.

Brazílii, která se na minulý olympijský turnaj v Aténách nekvalifikovala, čekají ve skupině C vedle Belgie ještě domácí Čína a Nový Zéland.

Články odjinud


Články odjinud