19. srpna 2008 • 06:21

Triatlonista Ospalý skončil dvacátý

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Triatlonista Filip Ospalý skončil na svých třetích hrách dvacátý. O lepší umístění přišel ve druhé polovině běžecké části, do té doby se držel v osmičlenné vedoucí skupině.



"Jsem nespokojený a naštvaný. Dvacáté místo je neúspěch. Nic, čím bych se mohl chlubit," řekl novinářům Ospalý, který osobně věřil, že bude schopen bojovat až do konce závodu o přední umístění.

Překvapivým vítězem olympijského závodu triatlonistů se dnes v Pekingu stal Jan Frodeno. Po 1,5 km plavání, 40 km jízdy na kole a běhu na deset kilometrů měl sedmadvacetiletý německý reprezentant nejvíce sil v závěrečném finiši, ve kterém porazil kanadského šampiona ze Sydney 2000 Simona Whitfielda.

Bronz vybojoval Bevan Docherty z Nového Zélandu, který má již stříbro z Atén. Nepopulární čtvrté místo zbylo mezi 55 startujícími na světovou jedničku a suveréna letošní sezony Španěla Javiera Gomeze.

Ospalý se od počátku pohyboval v přední polovině pořadí a na kolo přesedl na 22. místě. V plavecké části diktoval tempo Shane Reed z Nového Zélandu, ale prakticky celé pole se v teplé vodě udrželo pohromadě.

Naopak už první disciplína znamenala konec nadějí pro slovenského závodníka Pavla Šimka, který ze závodu odstoupil otřesený po úderu od některého ze soupeřů. Z vody mu musela dokonci pomoci hlídka záchranného člunu.

Na kole se v úvodu zformovala zhruba padesátičlenná skupina, v níž nečekaně chyběl bronzový medailista z letošního mistrovství světa Švýcar Reto Hug, ale brzy se do ní dotáhl. Před běžeckou částí nebylo nic rozhodnuto ani přesto, že do ní s téměř minutovým náskokem odstartovali Lucemburčan Bockel a Belgičan Zeebroeck.

Ve velkém vedru se brzy vytvořila v čele osmičlenná skupina největších favoritů, ve které nechyběl Ospalý. Tempu nejlepších ale nestačil a začal ztrácet a propadat se pořadím.

Převahu vpředu měli Španělé a pokusili se to využít. Nástup Ivana Rani zachytili jen Gomez, Docherty a mladý Brit Alistair Brownlee, dotáhnout se dokázali Frodeno a Whitfield.

V posledním okruhu začal ztrácet Brownlee, ale i velký soupeř Ospalého a vítěz předposledního závodu Světového poháru Raňa.

Na posledním kilometru začal zaostávat i Whitfield, ale v cílovém prostoru se vrátil do vedoucího kvarteta a byl to on, kdo asi 400 metrů před páskou první nastoupil k závěrečnému finiši. Překvapivě jako první odpadl Gomez, který v posledních třech letech vyhrál jedenáct závodů SP.

V závěru protáhl krok vysoký Frodeno, jehož dosud největším úspěchem bylo druhé místo na letošním závodu SP v Hamburku, a triumfem potvrdil pravidlo, že olympijský závod nevyhrávají největší favorité.

"Zavřel jsem oči a nemyslel na to, že vedle mě běží ti nejlepší triatlonisti na světě. Slyšel jsem je dýchat, ale v hlavě jsem měl jen to, že mám na dosah moment, o kterém jsem vždycky snil," řekl šestý muž z letošního mistrovství světa.

"Nebyl na mě takový tlak. Jen málo lidí vlastně vědělo, kdo jsem. Nemohl jsem pak uvěřit, co se stalo."

Výsledky:
1. Frodeno (Něm.) 1:48:53, 2. Whitfield (Kan.) -5, 3. Docherty (N. Zél.) -12, 4. Gomez -20, 5. Raňa (oba Šp.) -28, 6. Unger (Něm.) -50, 7. Kemper (USA) -55, 8. Henning (Dán.) -1:04, ...20. Ospalý (ČR) -2:00.

Články odjinud


Články odjinud