11. října 2015 • 16:59

Velkou pardubickou ovládl Stromský s Nikasem, doběhlo jen 11 koní

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žokej Marek Stromský se ve 41 letech a na třináctý pokus dočkal prvního triumfu ve Velké pardubické, když překvapivě zvítězil s 10letým hnědákem Nikasem. Do cíle 125. ročníku slavného dostihu dorazilo jen 11 koní z dvaadvaceti startujících, první ze svěřenců legendárního Josefa Váni Zarif (s žokejem Josefem Bartošem) dojel jako jeden z favoritů třetí, druhý skončil Ribelino s Pavlem Kašným. Čtvrtý skončil vítěz předchozích tří ročníků Jan Faltejsek s valachem Universe of Gracie.



Nikas se držel celou dobu nenápadně ve vedoucí skupině a v závěru jeho útoku nikdo nestačil. "Je to supééér!" křičel Stromský ze sedla v cíli. "Předpověděli mi, že bude sezona na prd a vyhraju pardubickou a vyšlo to," radoval se zkušený žokej, který jel Velkou pardubickou potřinácté.

Nikas se Stromským vytvořili nový rekord dostihu. Trasu dlouhou 6900 metrů zvládli za 8:55,29 minuty. Dosavadní nejrychlejší čas držela Sixteen z roku 2008, kdy zvítězila za 8:58,99.

V minulých letech mu vítězství unikalo. S běloušem Amant Grisem projel v roce 2008 cílem první, ale byl diskvalifikován za nedodržení trasy. O dva roky později skončili těsně druzí.

Stromský se na Velké dočkal satisfakce, Nikase čeká spousta mrkve
Video se připravuje ...

Dostih odtáhl podobně jako při předchozích třech výhrách s Orphee des Blins Faltejsek, ale Universe of Gracie ve finiši odpadl a skončil čtvrtý jako loni. "Jel rychleji než kvalifikace. Asi se nechal strhnout atmosférou," řekl Faltejsek.

Největší sázkový favorit Rabbit Well s Josefem Váňou mladším zvládl obávaný start, ale v jednu chvíli uzavíral startovní pole a cílem proběhl pátý. "Skoro jsme spadli, ale pak jsme se z toho nějak dostali. Jsem spokojený moc," řekl Váňa mladší, který skončil pátý potřetí v kariéře.

Jakub Kocman takhle na Velké pardubické spadl z Nebriuse
Jakub Kocman takhle na Velké pardubické spadl z Nebriuse

Taxisův příkop zdolala většina koní bez problémů, spadli na něm dva z dvaadvaceti startujících. Loni druhý Al Jaz skončil na šesté překážce. O pády nebyla v průběhu dostihu na 6900 metrů nouze a do cíle doběhla jen polovina účastníků.

Na startu Velké pardubické letos chyběl osminásobný vítěz Josef Váňa, který nejspíše už ukončil závodní kariéru a bude nadále jen trenérem.

125. Velká pardubická steeplechase (překážkový dostih na 6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 milionů korun):
1. Nikas (ž. Stromský, trenér Popelka, stáj Castor),
2. Ribelino (ž. Kašný),
3. Zarif (ž. Bartoš),
4. Universe of Gracie (ž. Faltejsek),
5. Rabbit Well (ž. Váňa ml.),
6. Kasim (ž. Novák).
Výrok: jistě 3 3/4 - 3 1/2 - 2 1/2. Čas: 8:55,29.

Další dostihy:
I. Stretton (ž. Myška) - Barakin - Moderator,

II. Arcione (ž. Myška) - Delight My Fire - Natalie,

III. Marmiton (ž. Faltejsek) - Tzigane Du Berlais,

IV. Charme Look (Málková) - Zugor - Sheron,

V. Shaman (Váňa ml.) - Ryana - Usockem,

VI. Hegnus (ž. Romano) - Rabbit Hawk Wing - Vandual,

VII. Khalshani (ž. Matuský) - Valtz - Mazhilis.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud