13. září 2017 • 19:20

Žokej Faltejsek opouští Charme Looka, šanci dostane Stromský

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězný tým z minulého ročníku Velké pardubické se rozpadl. Žokej Jan Faltejsek si v cestě za dalším titulem vybral zahraničního koně, jímž zřejmě bude Virtus d’Estruval, jeden z nejlepších francouzských krosařů. Charme Look pojede za obhajobou v sedle s věčným smolařem Markem Stromským. Nestor Josef Váňa potvrdil, že kvůli zranění kyčle bude potřetí za sebou chybět.



Jsou to teprve tři týdny, co Charme Look v sedle s Janem Faltejskem vyhrál třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou. V tu chvíli málokoho napadlo, že pro samotný vrchol sezóny bude muset trenérka Martina Růžičková hledat nového jezdce. Tehdy ještě hlásila: „Doufám, že nás v tom Honzik nenechá. S Bárou (jezdkyní Málkovou) uděláme všechno proto, aby se naši příznivci mohli v říjnu opět radovat.“

Už o víkendu se však v Pardubicích proslýchalo, že Jan Faltejsek v sedle Charme Looka v letošní Velké pardubické nebude, a pondělní večer tuto zprávu potvrdil.

„Jan Faltejsek Charme Looka jezdit nebude, má jiné závazky. Já to sice nechápu, ale má na to právo,“ sdělila zklamaná Martina Růžičková.

O pár hodin později již bylo o obsazení sedla obhájce vítězství rozhodnuto. „Pojede ho Marek Stromský, myslím si, že si to zaslouží a byl ochoten přijet na práci,“ doplnila trenérka.

Právě Martina Růžičková dostala před lety přezdívku Růža Pecháček, neboť se jí stále nedařilo splnit životní sen, dokončit Velkou pardubickou. Podařilo se jí to 12. října 2014 v sedle Rubína. Pověst „pecháčka“ se v souvislosti s Velkou pardubickou drží i Marka Stromského, který má teď před sebou zlatou šanci prolomit neuvěřitelnou sérii. V roce 2008 byl diskvalifikován z prvního místa, neboť s Amant Grisem neobjel točný bod, a o sedm let později byl diskvalifikován z prvního místa Nikas pro pozitivní dopingový nález.

„Ani jsem se nerozmýšlel, když mi Martina zavolala, tak jsem kývl,“ říká Stromský. „Ani jsem nevěřil, že by taková nabídka ještě mohla přijít. Měl jsem jezdit Universe of Gracie, ale Charme Look je lepší kůň, tak dostal přednost.“

V sedle jakého koně se představí čtyřnásobný vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek? Stopy vedou do Francie. Již od května je na přihláškách do Velké svěřenec nejlepšího francouzského trenéra Giullauma Macaira, Virtus d’Estruval, který patří k nejlepším francouzským krosařům současnosti. U trenéra Macaira Faltejsek více než dva roky jezdil a díky vzájemné spolupráci se dostal mezi nejlepších deset francouzských překážkových jezdců v roce 2013. Ze 150 startů proměnil 37 ve vítězství.

„Marek Stomský je supr žokej. Honza Faltejsek je zkušený, pokud si myslí, že má větší šance vyhrát Velkou pardubickou s francouzským koněm než s Charme Lookem, holt mu budu držet palce,“ komentuje situaci osminásobný šampion Velké Josef Váňa.

Sám, stejně jako v předchozích dvou letech, nebude ve Velké pardubické startovat. Letos nemá za sebou jediný dostih, což je podmínka, aby mohl druhou říjnovou neděli do sedla.

„Už skoro třetí měsíc mě zlobí kyčelní kloub, špatně se mi jezdí v krátkých třmenech. Hlavně, když jsem si sedl na koně a skákal jsem, i zkušený skokan se mnou zastavil. Koně cítí, že to není, jak by mělo být,“ vysvětluje Váňa, který však nevylučuje, že se o start znovu pokusí za rok. „Proč ne? Já se cítím fyzicky pořád celkem dobře. Rok je dlouhá doba.“

Do dostihu Váňa chystá čtyři koně ze svého tréninku. Zarif vyhrál první kvalifikaci, No Time To Lose byl v kvalifikacích dvakrát druhý a v srpnu prohnal Charme Looka. Dále má Váňa ve hře Ange Guardiana a uvažuje také o startu Power Zara, vítěze sobotní poslední kvalifikace.

„Je v pořádku, je zpátky v tréninku. Kdyby vydržel přípravu do Velké, možná bych ho na start dal taky,“ líčí Váňa.

ÚSPĚCHY VE VELKÉ PARDUBICKÉ

MAREK STROMSKÝ

2. místo 2010 (Amant Gris)

JAN FALTEJSEK

Vítězství 2012, 2013, 2014 (Orphee des Blins), 2016 (Charme Look),
3. místo 2015 (Universe of Gracie)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud