4. října 2017 • 10:00

Nová éra Velké pardubické: poprvé v historii se sází i na internetu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec sázkového temna. České dostihy se vymanily z paradoxní legislativní pasti a sport, u něhož celosvětový sázkařský byznys začínal, je otevřený ke hře i v tuzemsku. Zatímco ještě vloni se na Velkou pardubickou na internetu vůbec nedalo vsadit, letos se do boje o zákazníky pustily hned tři sázkové kanceláře. Dostihy ale ze zisků zatím nemají ani korunu.



Velká pardubická je na hraně nové éry, která se jí otevírá v neomezeném světě internetového sázení. Máte svého favorita pro nedělní dostih? Stačí mít účet v jedné ze tří sázkovek, které nabízí kurzy, a můžete na něj kdykoli položit peníze.

Zatímco u fotbalu, hokeje, tenisu a spoustě dalších sportů je tohle už dlouhá léta běžnou realitou, české dostihy na tom až do letoška byly jinak. Ještě vloni se mohlo na Velkou pardubickou sázet jen u kamenných poboček dostihové sázkovky Betino, která měla na dostihové sázky monopol. Ta však před rokem nabírala sázky jen o víkendu Velké pardubické přímo na závodišti v Pardubicích.

Novela loterijního zákona však od letošního roku umožnila změnu. Tři největší sázkové kanceláře nabízely internetové sázky na české i světové dostihy už v průběhu sezony.

Velká pardubická 2017: Vše, co potřebuje vědět o legendárním dostihu »

Klobouky na Velkou pardubickou neodmyslitelně patří
Klobouky na Velkou pardubickou neodmyslitelně patří

Sázet se dá ale samozřejmě i na pobočkách. A návštěvníci pardubického závodiště si budou moct tradičně vsadit i o víkendu přímo v Pardubicích u pokladen Betina.

„I bez velké propagace je zájem o sázky na koníčky poměrně velký ve srovnání s „malými sporty“ a jsme rozhodně spokojeni s dosavadním zájmem sázkařů. Navíc nám to přináší nové zákazníky z okruhu lidí, kteří rozumí dostihům a zajímají se o ně,“ pochvaluje si bookmaker Tipsportu Petr Karlík.

Pro domácí turf je otevření internetového sázkového prostoru přelomovou událostí a do jisté míry návrat ke kořenům, protože Fortunu i Tipsport kdysi zakládali právě lidé spojení s dostihy.

„Zájem o sázky na dostihy může povzbudit možnost vsadit si prostřednictvím internetu a díky tomu lze očekávat, že celkové objemy budou skokově vyšší, než v předešlých letech,“ říká Petr Šrain, tiskový mluvčí Fortuny. „Dostihy jsou hodně specifická záležitost. Na druhou stranu, kdybychom nevěřili, že se to může vyvíjet pozitivním směrem a má to nějaký potenciál, tak bychom se tomu nevěnovali.“

Na Velkou národní si vsadí každý

V dostihově vyspělých zemích dostihový sport v podstatě žije ze sázkového provozu. Ve Francii se například každoročně prosází v přepočtu kolem 240 miliard korun a minimálně 20 miliard korun se vrací zpátky do dostihů. V Česku se sázkový obrat většinou drží pod hranicí třiceti milionů korun.

Jedním z důvodů byl fakt, že se sázkový provoz do letoška téměř výhradně soustředil jen na samotná závodiště. V minulosti mělo monopolní Betino rámcovou dohodu s Fortunou, která na svých pobočkách sázky nabírala, ovšem bez valného výsledku.

Velká pardubická je tradičně dnem s největším sázkovým obratem v české dostihové sezoně. Před rokem se prosázelo pět a čtvrt milionu korun, v roce 2015 to bylo 5,85 milionu korun.

KURZY VELKÉ PARDUBICKÉ

1 Ter Mill 21,33:1
2 Nikas 18,7:1
3 Pareto 25:1
4 No Time To Lose 6,5:1
5 Ange Guardian 9,2:1
6 Val de Guye 216,67:1
7 Songe d´Estruval 10,33:1
8 Kasim 12:1
9 Templář 30:1
10 Bridgeur 19,33:1
11 Zarif 8,5:1
12 Virtus d´Estruval 4,1:1
13 Universe of Gracie 13:1
14 Eldorado 66,67:1
15 Delight My Fire 9:1
16 Mauglí 70:1
17 Power Zar 12,33:1
18 Sixtyseven 106,67:1
19 Charme Look 3,63:1
20 Urgent de Gregaine (ž. de Giles) 7,5:1
Pozn.: Kurzy jsou vypočítané jako průměr z nabídek sázkových kanceláří Tipsport, Fortuna a Synot Tip

„V Anglii si na Velkou národní vsadí každý, u nás podobně fungují národní sporty, na zápasy. Když hrál český hokejový tým o medaile, vsadili si nejenom ti skalní, ale i velká skupina svátečních sázkařů a třeba také žen,“ líčí Šrain, který očekává, že náběry na Velkou pardubickou porostou koncem týdne. „Zatím se vklady pohybují v desítkách tisíc, ten největší zájem lze očekávat až během samotného víkendu. Chtěli bychom se pohybovat v řádech milionů.“

Tipsport, který sázky na Velkou pardubickou otevřel 21. září, už eviduje náběry přes 200 000 korun.

„Zcela jistě má dostihový sport do budoucna velký potenciál a počítáme s dalším rozšiřováním nabídky,“ říká Karlík.

Vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek: Váňu nejde dohonit
Video se připravuje ...

Peníze ze sázek přitečou aspoň z Francie

Pro české dostihy je však problém, že z peněz prosázených na internetu v současné chvíli nemají ani korunu. Dostihová sázkovka Betino totiž na internet zatím neproniká. A dosud neexistuje legislativa, která by konkurenční společnosti nutila odvádět dostihům část ze svých zisků.

„Systematické financování dostihů bez funkčního sázkového provozu je nemožné. Teď vedeme jednání, do konce roku předložím Radě Jockey Clubu řešení,“ slibuje Jiří Charvát, prezident Jockey Clubu.

Peníze naopak českému turfu tečou z Francie, kde sázky na Velkou pardubickou nabírá společnost PMU. První jednání o tom se vedla už v roce 2013, tehdy však nedošlo k dohodě. Letos už se na nejznámější domácí dostih sázet bude, přímým přenosem ho bude přenášet dostihový kanál Equidia a dá se předpokládat, že obrat i díky francouzské konkurenci na startu bude ve statisících eur.

Tři procenta z obratu ve Francii a ze zemí, které mají se společností PMU smlouvu, poputují do České republiky.

Letos již bylo v nabídce PMU deset rovinových dostihů z Prahy a Mostu a do České republiky bylo zasláno padesát tisíc euro (zhruba 1,3 milionu korun). A to se dostihy běhaly v nepříliš atraktivním čase, v pátek v poledne.

„Na Velkou pardubickou se bude sázet ve čtyřiadvaceti zemích v Evropě a ve světě, kde má PMU společný pool,“ těší se Charvát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud