Petr Malík
9. října 2009 • 11:10

Kdo je kdo ve Velké pardubické

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Počet účastníků letošní Velké pardubické je rekordní. Propustnost pardubické dráhy byla stanovena na 25 koní a poprvé v novodobé historii bude toto číslo naplněno. Kůň trenérky Martiny Růžičkové Rubín bude dokonce čekat, zda někdo ze startujících neodpadne, zbyla mu totiž nevděčná role náhradníka.



Naposledy se ve Velké pardubické představilo více než 20 koní v roce 2001, kdy jich na Velký Taxisův příkop, nejobávanější překážku 6900 metrů dlouhého dostihu, najíždělo 21.

Kdo jsou tedy účastníci letošního dostihu?

1 Lucky Nellerie (žokej Keith Mercer)
kurz na vítězství 10:1, původně 7:1

V dostizích přes proutěné překážky vytěžil ze tří startů jedno druhé místo, ve steeplechase při dvaceti startech pětkrát zvítězil a dvakrát byl druhý. Loni zvítězil v Yorkshirské Velké národní na 6000 metrů na dráze v Cattericku. Letos startoval šestkrát, zvítězil, byl čtvrtý a pátý. V dubnu byl na dráze v Sedgefieldu čtvrtý v dostihu na 5400 metrů a koncem téhož měsíce zde zvítězil v dostihu na 5600 metrů. Naposledy startoval 23. září v Perthu, kde pod žokejem Mercerem získal páté místo v dostihu na 4800 metrů. Keith Mercer ve Velké startoval třikrát, napoprvé nedokončil, předloni byl čtvrtý s Ivoire De Beaulieu a loni byl se stejným koněm diskvalifikován z pátého místa pro nedodržení kurzu dostihu.

2 Super Lord (žokej Jan Faltejsek)
kurz na vítězství 16:1

Podle anglického průběžného hodnocení by měl být velice dobrým koněm, ale výsledky nemá oslnivé. Startoval dvakrát v proutkách a jednou zvítězil. Třináctkrát se představil ve steeplechase, kde získal dvě vítězství. Naposledy zvítězil v prosinci roku 2007. Loni startoval čtyřikrát, letos třikrát - dva dostihy nedokončil a koncem března byl v Kemptonu třetí v dostihu IV. kategorie na 4800 metrů, a tím splnil podmínku účasti ve Velké pardubické. Žokej Jan Faltejsek startoval ve Velké čtyřikrát a zatím dostih nedokončil.

3 Sixteen (žokej Josef Bartoš)
kurz na vítězství 2:1

Jako tříletá byla čtvrtá v Oaks. Na překážkách se jí zvláště na podzim v Pardubicích velice daří. V roce 2005 byla druhá za Ligretou v Ceně Vltavy, o rok později zvítězila v Ceně Labe a v posledních dvou letech zapsala své jméno do listiny vítězů Velké pardubické. Vyniká závěrečným finišem. Loni byla v Pardubicích pátá v květnové kvalifikaci, potom zvítězila v Itálii, v červenci se umístila druhá ve Velké mostecké steeplechase a cílem Velké pardubické proběhla sice jako druhá za Amant Grisem, ale ten byl poté diskvalifikován. Letos startovala pouze dvakrát. V červnovém kvalifikačním dostihu byla po taktické chybě třetí, za Profilem a tréninkovým kolegou Del Sole, protože přišla s finišem pozdě. Srpnovou kvalifikaci pak vyhrála suverénně a pasovala se do role favorita podzimního vrcholu. Žokej Josef Bartoš mladší ve Velké startoval šestkrát, dvakrát zvítězil, nejprve s Decent Fellow a loni se Sixteen, jednou byl druhý, jednou šestý a dvakrát dostih nedokončil.

4 Montgomery (Petr Tůma)
kurz na vítězství 40:1

Před časem úspěšný a nadějný steepler získal několik vítězství a umístění, většinou v sedle se Štěpánkou Sedláčkovou. Po zranění se od loňska postupně dostává do původní výkonnosti. Loni byl v Pardubicích v září pátý ve IV. kategorii a Cenu Labe dokončil jako osmý. Letos byl v polovině května v Pardubicích čtvrtý ve III. kategorii, koncem června zde pak dostih nedokončil a naposledy se představil v Albertovské cross country, kde vybojoval druhé místo za Valldemosem. Srpnový kvalifikační dostih dokončil jako šestý. Jezdec Petr Tůma ve Velké pardubické startuje poprvé.

5 Pocci (Jan Korpas) – kurz na vítězství 12:1

Loni v Pardubicích v srpnu vyhrál dostih III. kategorie, potom zářijovou kvalifikaci a v Ceně Labe byl po protestu třetí. Letos startoval třikrát, v květnové kvalifikaci získal třetí místo, v srpnu v Kolesách dostih nedokončil, když ztratil podkovu. V zářijovém kvalifikačním dostihu podal spolehlivý výkon a získal třetí místo. Jezdec Jan Korpas ve Velké pardubické dosud nestartoval.

6 Tiumen (žokej Josef Váňa)
kurz na vítězství 10:1, původně 7:1

Kvalitní a stále ještě perspektivní překážkář, který se bohužel čas od času potýká se zdravotními problémy. Loni startoval ve druhé polovině sezóny třikrát v Pardubicích - byl čtvrtý a zvítězil ve IV. kategorii a nakonec byl třetí v Ceně Vltavy. Letos se zde dvakrát představil v dostizích II. kategorie, koncem května byl třetí za Radslavem a Mr Landem a koncem června byl druhý za Baggiem. V srpnovém kvalifikačním dostihu byl čtvrtý za trojicí v současné době nejlepších krosařů Sixteen, Mandarino a Gawain. Žokej Josef Váňa je rekordmanem dostihu. Pětkrát zvítězil jako jezdec, šestkrát jako trenér a s 22 starty má nejvíce účastí. Navíc jím připravovaná Sixteen vyběhla loni nejlepší čas v historii dostihu.

7 Profil (žokej Michal Köhl)
kurz na vítězství 12:1

Jeden z nejlepších krosových steeplerů tuzemského chovu. Střídá velké výsledky s neúspěchy. Předloni zvítězil v Závěrečné steeplechase. Loni se šestým místem v květnové kvalifikaci dostal do Velké pardubické, kterou ale nedokončil, stejně jako předtím srpnový kvalifikační dostih - v obou případech ztratil svého jezdce. Letos byl koncem května v Pardubicích čtvrtý v dostihu II. kategorie a v polovině června pak překvapivě zvítězil v kvalifikačním Memoriálu majora Miloše Svobody. Žokej Michal Köhl startoval již čtyřikrát, v roce 2006 byl šestý s Brambuschem, třikrát nedokončil.

8 Il En Reve (žokej Kenneth Whelan)
kurz na vítězství 20:1

Má 32 startů v proutkách, z toho dvakrát zvítězil a jedenáctkrát se umístil. Ve steeplechase startoval 38x, čtyřikrát zvítězil a šestnáctkrát se umístil. Loni startoval dvanáctkrát, čtyřikrát se umístil. Letos startoval dvakrát v proutkách bez umístění a ve steeplechase třikrát, koncem května byl v Carmellu druhý v dostihu na 6000 metrů. Žokej Kenneth Whelan ve Velké startoval pětkrát, v roce 1999 byl druhý s Risk of Thunderem, jednou byl osmý a třikrát nedokončil.

9 Del Sole (žák Josef Váňa)
kurs na vítězství 10:1, původně 7:1

Nadějný překážkář. Loni nejprve v Pardubicích zvítězil ve dvou menších dostizích, v září byl pátý v malém „Popleráčku“ a nedokončil Cenu Vltavy. Koncem sezóny zvítězil v Závěrečné steeplechase. Letošní vítěz Úvodní cross country začátkem května na pardubické dráze. V červnovém kvalifikačním dostihu byl druhý za Profilem a o krk před Sixteen, v srpnu v Pardubicích nedokončil dostih II. kategorie, když uklouzl před Irskou lavicí a upadl. Žák Josef Váňa mladší startoval ve Velké pardubické dvakrát a vždy dokončil pátý - jednou s Juventusem a loni s Decent Fellow.

10 Shirley (žokej Marek Stromský)
kurz na vítězství 77:1

Klisna výborného původu a vysoké rovinové třídy. Jako čtyřletá dokázala vyhrát v Itálii překážkový dostih kategorie mezinárodní třídy. Předloňskou sezonu zakončila čtvrtým místem v Ceně Labe. Loni zvítězila v dostihu III. kategorie na albertovské dráze a potom nedokončila Cenu Labe. Letos v polovině dubna zvítězila v menším dostihu v Bratislavě, potom byla sedmá v květnovém kvalifikačním dostihu a začátkem září nedokončila Velkou starohájskou steeplechase. Žokej Marek Stromský byl při sedmi startech dvakrát šestý a jednou osmý, třikrát dostih nedokončil, loni sice projel cílem jako první, ale pro nedodržení kurzu byl diskvalifikován.

11 Mandarino (žokej Jaroslav Myška)
kurs na vítězství 10:1, původně 7:1

Jeden z nejlepších koní tuzemského chovu v posledních letech. Dvojnásobný vítěz Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, dvakrát byl v Pardubicích druhý ve Zlatém poháru, pokaždé za skvělým Royal Mouginsem. Loni po vítězství v Lysé byl třikrát druhý a v polovině října v Pardubicích čtvrtý v Ceně Paramo. I letos mu jsou druhá místa souzena. V Lysé byl v Prvomájové steeplechase těsně poražen Nergosem, koncem května v kvalifikační Velké ceně města Pardubice zase Tomisem a ve Zlatém poháru Royal Mouginsem. Druhý byl i v srpnovém kvalifikačním dostihu za Sixteen, když Gawaina předstihl až těsně před cílem. Ve Velké pardubické bude patřit k favoritům. Žokej Jaroslav Myška startoval ve Velké již šestkrát, jednou byl čtvrtý v sedle polokrevníka Torpilleho a třikrát byl pátý.

12 Lirain (Jaromír Hrudka)
kurs na vítězství 100:1

Bratr slavného Lisharpa se zatím výrazněji neprosazoval. Loni vůbec neběhal. Letos byl druhý v Radslavicích v dostihu II. kategorie, potom nedokončil květnovou kvalifikaci a v červnové byl třináctý. O prázdninách dostihy v Kolesách a koncem srpna v Pardubicích nedokončil. V zářijové kvalifikaci běžel výborně, i když závěr dostihu vypustil a cílem proběhl jako sedmý. Jezdec Jaromír Hrudka mladší byl při dvou startech v roce 2001 desátý a předloni devátý.

13 Tomis (žokej Pavel Kašný)
kurz na vítězství 14:1, původně 18:1

Výborný polokrevník (jediný v poli) předloni zvítězil v hlavním dostihu II. kategorie ve Světlé Hoře. V Pardubicích toho roku získal druhé a čtvrté místo v cross country II. kategorie a nedokončil Závěrečnou steeplechase. Loni nejprve nedokončil Velkou netolickou a poté získal tři vítězství v řadě. V Brně a v Pardubicích vyhrál dostihy III. kategorie a sezonu korunoval svým největším úspěchem v kariéře, když se na pardubické dráze zapsal do listiny vítězů Ceny Labe. Letos překvapivě vyhrál květnovou kvalifikaci, když porazil Mandarina a Pocciho, a v polovině července byl druhý ve Světlé Hoře. Pochází z úspěšné rodiny polokrevníků, která předtím dala vynikající steeplery Torpille a Tomba Labomba. Žokej Pavel Kašný startoval ve Velké šestkrát, předloni byl třetí s Eliškou Přemyslovnou, v roce 1997 pátý s Hřivnou, jednou byl šestý a třikrát dostih nedokončil.

14 Juful Tennis (Fernand de Oliveira)
kurz na vítězství 12:1

Ve steeplechase při 21 startech dokázal dvakrát zvítězit a osmkrát se umístit, v cross country při 23 startech třikrát zvítězit a patnáctkrát se umístit. Loni startoval třikrát a dvakrát byl třetí, letos při pěti startech v cross country zvítězil v polovině července v dostihu na 5200 metrů, dále byl druhý, třetí, čtvrtý a dvakrát pátý. Naposledy začátkem září získal páté místo v Craonu v Listed cross country na 6000 metrů. Jezdec Fernand De Oliveira ve Velké pardubické dosud nestartoval.

15 Marath (Paul Francis Hamblin)
kurz na vítězství 88:1, původně 80:1

Na rovině to býval průměrný handicapový kůň, výrazněji se neprosazuje ani v překážkových dostizích. Výjimkou byl loňský kvalifikační dostih v srpnu, kde překvapil skvělým závěrem a doběhl druhý za Juventusem, když za sebou nechal několik soupeřů zvučnějších jmen. Letos byl osmý koncem května v dostihu II. kategorie a nedokončil červnovou kvalifikaci. V srpnové byl sedmý a v září proběhl cílem dostihu III. kategorie čtvrtý. Australský žokej Paul Francis Hamblin bude startovat ve Velké pardubické poprvé.

16 Lakreg (Martin Liška)
kurz na vítězství 44:1

Loni v Pardubicích zvítězil v dostihu II. kategorie a získal ještě další dvě umístění. Letos byl na pardubické dráze druhý v Úvodní cross country a čtvrtý v květnovém kvalifikačním dostihu. Patří mezi výborné steeplery, má třídu. Zářijovou kvalifikaci však po chybě na Irské lavici nedokončil. Jezdec Martin Liška jednou nedokončil a v roce 2006 byl čtvrtý s Icare Du Renom.

17 Red Dancer (žokej Raffaele Romano)
kurz na vítězství 35:1

Veterán s bohatou minulosti, za svého působení u nás zvítězil celkem v osmi dostizích. V roce 2001 v Bratislavě zvítězil ve Velké ceně Petržalky a ve Velké jesenné steeplechase. V roce 2005 v Pardubicích vyhrál srpnový kvalifikační dostih a o rok později Cenu Vltavy. Dokázal zvítězit i v Meranu v menším dostihu, v roce 2002 byl osmý v Gran Premio Merano a šestý ve Sporting Index Chase v Cheltenhamu, ve Velké pardubické byl v roce 2005 šestý. Loni startoval dvakrát, byl třetí v zářijové generálce na Poplerův memoriál a druhý v Ceně Vltavy. Letos v Pardubicích v květnu nedokončil dostih II. kategorie, poté ani červnovou kvalifikaci a koncem téhož měsíce se umístil čtvrtý v dostihu II. kategorie. Zářijový kvalifikační dostih dokončil jako poslední, osmý. Žokej Raffaele Romano startoval loni poprvé v sedle italského koně Fatal Mac, kterého v závěrečné fázi dostihu zadržel pro vyčerpání. Romano je vedoucím mužem italského šampionátu překážkových jezdců.

18 Roosevelt (Thomas Boyer)
kurz na vítězství 60:1

Před léty běhal v Itálii velké dostihy, ale bez výraznějšího úspěchu. Od loňska působí u nás. Loni bylo jeho největším úspěchem vítězství v Albertovské cross country a čtvrté místo v zářijovém kvalifikačním dostihu. Čekalo se od něho asi více, ale změna prostředí mu zřejmě neprospěla. Letos startoval pouze dvakrát, když byl začátkem května v Pardubicích pátý v dostihu III. kategorie a v srpnové kvalifikaci poslední, devátý. Jezdec Thomas Boyer se dostihu účastní poprvé.

19 Jung (žokej Bohuslav Mátl)
kurz na vítězství 22:1

Loni bylo jeho největším úspěchem páté místo v Závěrečné steeplechase, když předtím nedokončil Velkou pardubickou. Předloni ale dokázal vybojovat druhé místo v prestižní Ceně Labe. Letos zvítězil v Pardubicích začátkem května v dostihu III. kategorie, potom proběhl cílem červnové kvalifikace jako sedmý a v září byl pátý v dostihu III. kategorie. Žokej Bohuslav Mátl startoval dvakrát a ani jednou dostih nedokončil.

20 Lucky Luk (žokej Jason Maguire)
kurz na vítězství 16:1, původně 14:1

Za kariéru startoval jedenadvacetkrát ve steeplechase, čtyřikrát zvítězil a dvanáctkrát se umístil. Loni zvítězil dvakrát a letos při dvou startech získal začátkem května třetí místo a koncem května zvítězil, oba dostihy na 4900 metrů na dráze v Towcesteru. Žokej Jason Maguire startoval dvakrát, dostih ani jednou nedokončil.

21 Mr Big (žokej Noel Fehily)
kurz na vítězství 10:1, původně 7:1

Výborný překážkář. Na proutkách při jediném startu neuspěl, ale ve steeplechase byl z 12 startů čtyřikrát první, pětkrát druhý a dvakrát třetí. Loni startoval čtyřikrát ve steeplechase a získal dvě druhá místa. Letos proměnil z osmi startů tři ve vítězství, třikrát byl druhý a dvakrát třetí. Hned první dva letošní lednové starty byly vítězné, byly to však menší dostihy ve Folkestone a v Uttoxeteru. Začátkem března byl v dostihu III. kategorie na 4900 metrů v Sandownu třetí, v polovině dubna vyhrál v Chepstow dostih na 4800 metrů a na 1. máje byl ve Fontwellu třetí v dostihu na 4400 m. V obdobném dostihu startoval na stejné dráze začátkem září a byl druhý. Podle anglického průběžného hodnocení převyšuje naše nejlepší. Výhodou je, že ho připravuje poslední zahraniční vítěz Velké pardubické Charlie Mann. Žokej Noel Fehily byl při třech startech ve Velké v roce 2003 čtvrtý s Falcon Du Cotteau a dvakrát nedokončil.

22 Hirsch (žokej Dušan Andrés)
kurz na vítězství 24:1

Poctivý a nenápadný steepler, který v minulosti běhal většinou dostihy nižších kategorií, občas i zvítězil. Loňská sezóna byla jeho nejúspěšnější. Startoval pouze v Pardubicích, nejprve byl druhý v Úvodní cross country za Mr Landem, potom třetí v květnové kvalifikaci za Amant Grisem a Numero Due, koncem června nedokončil dostih II. kategorie a v srpnu byl ve stejném dostihu pátý, zářijový kvalifikační dostih nedokončil a nakonec vybojoval překvapivě senzační druhé místo ve Velké pardubické za vítěznou Sixteen. Za sebou nechal favorizované Juventuse, Numero Due, Decent Fellowa a další. Letos nedokončil červnovou kvalifikaci a v srpnové proběhl cílem jako osmý. Žokej Dušan Andrés startoval již čtrnáctkrát a každé umístění včetně vítězství získal jednou. Je předloňským vítězem v sedle Sixteen.

23 Mr Land (Pavel Složil)
kurz na vítězství 22:1

Loni měl výbornou bilanci. Nejprve v Pardubicích zvítězil v Úvodní cross country, potom zde byl druhý v dostihu II. kategorie a třetí v srpnové kvalifikaci a nakonec proběhl cílem Velké pardubické jako šestý. Letos přešel od trenéra Josefa Váňi k Pavlu Složilovi, v květnu byl v Pardubicích druhý ve II. kategorii, červnovou kvalifikaci dokončil jako čtvrtý a čtvrtý zde byl i v srpnu v dostihu II. kategorie. Zářijovou kvalifikaci dokončil znovu čtvrtý. Jezdec Pavel Složil startoval devětkrát, v roce 1997 byl v sedle Marketplace těsně druhý a má ve své sbírce i třetí, čtvrté a dvě pátá místa.

24 Derby Sharp (Josef Sovka)
kurz na vítězství 50:1

Spolehlivý skokan a tempař. Loni všechny dostihy dokončil, nejlepšími výsledky bylo třetí místo v Albertovské cross country a čtvrté v Ceně Labe. Letos byl pátý v Úvodní cross country, nedokončil květnovou kvalifikaci a v červnové byl osmý. Cílem Albertovské cross country pak proběhl jako šestý a v srpnu byl v Pardubicích sedmý v dostihu IV. kategorie. V polovině září v Pardubicích suverénně vyhrál slabě obeslaný dostih IV. kategorie. Jezdec Josef Sovka startoval poprvé loni a dostih nedokončil.

25 Numero Due (žokej Jiří Kousek)
kurz na vítězství 11:1

Loni běhal spolehlivě, zato letos má smůlu. V loňském roce po třetím umístění v Bratislavě byl druhý v Prvomájové steeplechase v Lysé a druhý v květnové kvalifikaci za Amant Grisem. V srpnu v Pardubicích vyhrál dostih II. kategorie a ve Velké pardubické získal čtvrté místo. Letos při čtyřech startech tři dostihy nedokončil. Koncem května v Pardubicích ztratil v dostihu II. kategorie jezdce, potom nedokončil červnovou kvalifikaci. V Bratislavě vyhrál Velkou cenu Petržalky a v srpnu opět nedokončil kvalifikační dostih. V zářijové kvalifikaci si počínal aktivně a podlehl až v závěru Gawainovi. Žokej Jiří Kousek ve Velké startoval třikrát, nejlépe byl loni druhý s Hirschem.

Náhradník 26 Rubín (Martina Růžičková)
kurz na vítězství 500:1

Zatím se výrazněji neprosadil, ale může se ještě zlepšit. Loni byl koncem června třetí v dostihu II. kategorie a pátý v Ceně Labe. Již několikrát sahal po větším úspěchu, ale v cílové rovince se vždy propadl. Specializuje se na Pardubice. Letos byl v polovině května pátý v dostihu III. kategorie, potom dvanáctý v červnové kvalifikaci, v srpnu zde dostih nedokončil a v září proběhl cílem dostihu III. kategorie osmý. Jezdkyně Martina Růžičková startovala čtyřikrát, ani jednou dostih nedokončila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud