Martin Hašek
11. října 2010 • 18:00

Poznámka Martina Haška: Dostihová penalta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
SESTŘIH: Dallas - Vegas 3:2. Hertl a spol. na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žokej Marek Stromský přišel před dvěma lety o vítězství ve Velké pardubické kvůli vlastní osudové chybě, včera mu možná uniklo kvůli spornému manévru největšího soupeře. Bývalý velký smolař se v kritickém okamžiku projevil jako čestný bojovník. A možná proto nevyhrál.



Tísnění soupeře je v dostihovém světě poměrně běžný přestupek, který bývá posuzován různě. Je to podobné jako s penaltou ve fotbale. Často záleží na schopnosti poškozeného svou křivdu viditelně prodat.

Málokterý fotbalista ustojí ve vápně souboj, když cítí kontakt soupeřova obránce. Daleko spíš padne k zemi a rozhodí ruce k nebi. V dostizích je to podobně. Žokej, který se cítí omezen, má k dispozici jasné gesto: zvedne se ze sedla a zamává rukou.



Marek Stromský včera zareagoval jinak. Dvě stě metrů před cílem sice musel zpomalit, ale místo ublížené show vyvedl svého koně na volnou dráhu a vyrazil na zoufalou zteč o vítězství. Málem mu to vyšlo.

Vyhrál Josef Váňa svou sedmou Velkou pardubickou po právu? To zřejmě zodpoví Jockey Club. O Marku Stromském aspoň všichni vědí, že nerad vyhrává přifilmovanou penaltou.

Cílová fotografie Velké pardubické - Josef Váňa (nahoře) vyhrál o nos
Cílová fotografie Velké pardubické - Josef Váňa (nahoře) vyhrál o nos

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud