Barbora Žehanová
13. října 2010 • 18:40

Tajemství úspěchu Váni: Tiumen, kůň do války!

Autor: Barbora Žehanová, Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě dekády utekly od doby, kdy Josef Váňa čtyřikrát vyhrál Velkou pardubickou se Železníkem. Zdá se však, že v hnědákovi Tiumenovi našel dalšího výtečného koňského parťáka.



Před čtyřicítkou navigoval Josef Váňa k vítězstvím na Velké pardubické proslulého Železníka, na němž by se do nejslavnějšího českého dostihu už nyní nepustil. Místo dravce však našel pohodáře Tiumena, který jej může klidně donést k dalším vítězstvím. Pokud to tedy oběma dovolí zdraví.

„Tiumen je kůň do války. Mohou vedle něj létat granáty a jemu je to jedno,“ říká o dvojnásobném vítězi jeho majitel Ivo Köhler.



Přesto však podobně jako Železník dokáže i Tiumen na konci téměř sedmikilometrového dostihu ještě přidat. Na rozdíl od řady konkurentů ale netouží vést pole a být neustále vpředu, což šetří síly zvířete i jezdce. Váňa se s koněm nemusí prát, s nadsázkou na něm sedí a jede.

„Železník byl taková tvrdá palice, v dostihu tahal. Tiumen je takový koník na myšlenku. Dělá to, co si myslíte. Ale naštěstí mě pokaždé neposlechne. Před Taxisem jsem ho poslal o cvalový skok dřív, on si ještě přidupl a krásně přeletěl na druhou stranu, aniž by měl problémy,“ líčí Josef Váňa.

Josef Váňa vypráví o dramatickém finiši Velké pardubické
Josef Váňa vypráví o dramatickém finiši, ve kterém si dojel pro sedmé vítězství ve Velké Pardubické
Video se připravuje ...


Chytrost a rozvážnost koně si sedmapadesátiletý žokej hodně pochvaluje. K tomu přidejte skvělé skokanské vlastnosti. „Během dostihu se Tiumen neutahá. Má v sobě zažitou taktiku. Josef ho přivede dobře ke skoku a koníček to potom řeší šikovně sám,“ říká Václav Chaloupka, pětinásobný vítěz Velké.

Podobně jako jeho jezdec také Tiumen, kůň z polského chovu, absolvuje jen pár startů za rok, za sedm let v Česku jich má za sebou jen 22. Oba také chodí pod léčivou pyramidu ve stájích. Stejně jako Váňu, který má za sebou desítky zranění a jemuž může operace kolena zhatit další starty, také Tiumena provázejí zdravotní trable. Naposledy na jaře léčil zlomeninu a několik týdnů byl v klidu.
Váňa s Tiumenem překonává jednu z překážekFoto ČTK


„Čekali jsme na něj dlouho nejenom já, ale i majitel. Byl asi třikrát chromý. Je dost silnej, velkej, těžkej kůň, má skoro pět a půl metráku. Pardubický dostih přestál proto, že má speciálně upravený trénink. Moc toho v práci nenacválá, od jara ho šetříme.“

Pro Tiumena, diamant ve Váňově tréninku, v případě zdraví hraje i jeho věk. Konkurentovi Amantu Gris, jehož letos po sporném závěru porazil o nozdry, jsou o tři roky víc. Dvojnásobná vítězka, bělka Sixteen, s níž si Váňa naopak vůbec nerozumí, už je nejspíš za vrcholem. Mohou však vyrůst a zlepšit se další soupeři.

„Samozřejmě, Holčáci mají tři perfektní koně, ale nám taky dorůstají. Konkurence i z naší strany bude tvrdší,“ věří Váňa. „Je klidně možné, že Tiumen vyhraje Velkou čtyřikrát. Pokud mu pánbůh zachová zdraví, proč ne.“

Zda však v sedle bude on, to se teprve ukáže.

TIUMEN ŽELEZNÍK
2 Počet startů na Velké pardubické 4
2 (2009-10) Počet vítězství 4 (1987-89, 1991)
Josef Váňa Trenér pro Velké Čestmír Olehla
9:03.73 Nejlepší čas 9:56.13
22/5 Kariéra starty/vítězství 58/30
4 595 715 Výdělek 1 723 800
9 let Věk 26 let (zemřel v roce 2004)

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »



„Jsi borec borců,“ řekl koni Tiumenovi žokej Váňa
„Jsi borec borců,“ řekl koni Tiumenovi žokej Váňa

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud