Martin Hašek
23. října 2023 • 20:20

Seemanová v Budapešti létala: Super ukazatel před OH. Ani jednou neumírala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plavkyně Barbora Seemanová má za sebou povedený první velký test olympijské sezony v dlouhém bazénu. Na Světovém poháru v Budapešti předvedla skvělé výkony na dvoustovce i čtyřstovce kraul. V obou případech se dostala na stupně a ve své značkové dvoustovce zaostala časem 1:55,79 minuty jen o 34 setin za vlastním národním rekordem z finále Her v Tokiu.



K olympiádě v Paříži jde Barbora Seemanová po dobré cestě. V Budapešti na dvoustovce prohrála jen s olympijskou šampionkou Siobhan Haugheyovou z Hongkongu a zaplavala o sedm desetin rychleji než na letošním světovém šampionátu ve Fukuoce. Přidala navíc třetí místo na kralauřské čtyřstovce v čase 4:06,09, což je limit pro MS i OH a další osobní rekord. Vlastní maximum posunula i výkonem 59,08 na motýlkové stovce.

„Je určitě fajn zjistit, že vlastně rok před olympiádou jsem na svých nejlepších maximech a časech, které jsem plavala ve své nejlepší formě s tím, že některé i překonávám. Vlastně je to super ukazatel toho, kde jsem, a jak příprava probíhá,” radovala se Seemanová.

Finalistka olympiády z Tokia na červencovém mistrovství světa ve Fukuoce na dvoustovce kraulem zůstala setinu za postupem do elitní osmičky. V Budapešti si poprvé ověřila formu po startu přípravy na novou sezonu v olympijském padesátimetrovém bazénu.

„Máme měsíc po začátku sezony, která je teď v krátkém bazénu, ve kterém nás čeká v prosinci mistrovství Evropy. Takže bylo fajn, že jsme se v Budapešti vrátili do té serióznější sezony v dlouhém bazénu vzhledem k přípravě na olympiádu,” uvedla Seemanová. „Čtyřstovka byla úplně super a vlastně všechny závody se mi jely úplně krásně. Ani v jednom jsem nevytuhla tak, že bych umírala a musela se z toho vzpamatovávat.“

Třiadvacetiletá plavkyně, která se připravuje pod vedením švýcarského trenéra Luky Gabrila, předvedla nadějné výkony i přesto, že před závody v Budapešti měla rýmu a bolelo ji rameno.

„Akorát to všechno svědčí o tom, že jsem na dobré cestě. Musíme makat, aby to takhle pokračovalo dál. Každopádně ze tří startů dva osobní rekordy a jeden vyrovnaný, takže nevím, co více bych si měla přát,” usmívá se Seemanová.

Báječný víkend prožil v Budapešti i znakař Miroslav Knedla. Na znakové padesátce (24,85) i na stovce (53,78) skončil třetí. Výkon na delší trati je jeho druhým nejlepším kariéry, od stříbrného Řeka Apostolose Christoua ho dělila pouhá setina sekundy. Nový osobní a český rekord přidal také Ondřej Gemov v závodě na 200 metrů motýlek. Časem 1:56,75 o 16 setin sekundy vylepšil rekord a jen 4 setiny ho dělily od limitu pro MS v Dauhá. Skončil o setinu čtvrtý.

„Na to, že jsem se v poslední době potácel v problémech typu dvou viróz a zánětu nosohltanu, jsem maximálně spokojený. Sice jsem nebyl o setinu třetí a nezvládl limit na mistrovství světa, ale i přes to všechno mám nový český rekord a zaplaval jsem to v závodě, který byl nejlepší v mé kariéře. Pocitově jsem nezažil tak hezký závod, který bych si takhle užíval,” hodnotil Gemov.

Do finále se v Budapešti dostal i Matěj Zábojník, který skončil na 200 metrů prsa v čase 2:16,08 osmý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud