16. června 2011 • 14:54

Kanoisté se v Bělehradu bojí rostlin a vln

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako test výkonnosti před vrcholnou akcí sezony bere česká reprezentace mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice, které o víkendu proběhne v srbském Bělehradu. Tím vrcholem bude srpnové mistrovství světa v maďarském Szegedu, které je jedinou olympijskou kvalifikací pro Londýn 2012.



Česká reprezentantka Lucie Matoušková přináší svůj kajak k povinné kontrole lodí před startem mistrovství Evropy v Bělehradu.
Česká reprezentantka Lucie Matoušková přináší svůj kajak k povinné kontrole lodí před startem mistrovství Evropy v Bělehradu.
„Uvědomujeme si, že ´Evropa´jsou významnější závody než Světový pohár, ale přece je to zatím jen zkouška na to nejdůležitější v sezoně,“ říká kajakář Jan Souček. Jeho slova potvrzuje také reprezentační trenér Martin Doktor: „Jde o test před mistrovství světa, na kterém se dá ještě bez nervů zjistit, jak jsme na tom v porovnání s konkurencí.“ Podle Doktora není bělehradský šampionát kvantitativně tím nejlepším. „Ale o to je tady větší kvalita. Kdo sem přijel, posílá na start to nejlepší. Bude to tvrdé a naším cílem je získat co nejvíce finálových účastí,“ poznamenává Doktor, který do Srbska přivezl to nejlepší, co v Česku pádluje. Kromě finančních prémií jedou čeští reprezentanti o přímý postup na srpnový šampionát v Szegedu. „Kdo tady uspěje, nemusí absolvovat mistrovství republiky, ale může trénovat,“ vysvětluje Doktor.

O tom, že Češi vše směřují k Szegedu svědčí i fakt, že adepti olympijské účasti – čtyřkajak Ondřej Horský, Jan Souček, Daniel Havel, Jan Štěrba a deblkanoe Jaroslav Radoň, Filip Dvořák – si ze svého platili letecký přesun do Bělehradu, aby se nemuseli deset hodin trmácet autem. „Samozřejmě je to příjemnější a velmi nám to pomohlo. Nejsme rozlámaní a to se den před závody lépe trénuje,“ tvrdí Jan Souček, jenž již vyléčil zranění žeber, které jemu i celému čtyřkajaku znemožnilo start na posledním Světovém poháru v Duisburgu před třemi týdny. Ale ani nyní se obhájcům bronzu z loňska nevyhýbají nepříjemnosti. Daniel Havel přiletěl se žaludečními problémy. „Vůbec nevím, kde jsem k tomu přišel. Ale už se to lepší. K snídani jsem měl ale pro jistotu jen suché housky, hořký čaj a k obědu suchou rýží,“ popisuje dietu Havel. Doktor dostál svému příjmení a „ordinoval“ marodovi hlt domácí slivovice. Havel vynechal dopolední trénink, odpoledne však už s ostatními do čtyřkajaku usedl. „Ne, nemyslím si, že by náš start měl být ohrožen. Srovnat si to musím především v hlavě, abych byl v klidu a nenechal se takovou nepříjemností vyvést z míry,“ dodává Havel.

Nově složený ženský čtyřkajak Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková absolvuje svůj třetí velký závod v sezoně. „Je to lepší a lepší,“ hlásí Matoušková, která sedí vzadu a nejvíc tak cítí veškeré „nesrovnalosti“. „V porovnání s prvními závody už šlapeme stejně, pohyb se sjednotil a loď nikam významně nevybočuje,“ doplňuje kajakářka, která mezi tréninkem a závody boří oči do učebnice biochemie, protože ji dva dny po návratu ze Srbska čeká zkouška na pražské Fakultě tělesné výchovy a sportu. Podobně je na tom nejlepší český sprinterský kajakář Filip Šváb. Hanácký patriot se pokusí pokořit fyziologii. Radost mu udělali ziskem Stanley Cupu hokejisté Bostonu. „Paráda. Aspoň David Krejčí přiveze do Olomouce pohár,“ chválí rodáka z nedalekého Šternberka Davida Krejčího.

On, stejně jako všichni kajakáři, kteří mají na svých lodích kormidla, řeší velký problém Savského jezera, na němž se závodí. Tím jsou rostliny, které se zachytávají právě za kormidýlko. „Je to hrůza. A kolik jich v té vodě je,“ stěžuje si Jana Blahová po prvním tréninku. Rostlinnou nepříjemností se zabývalo také ředitelství mistrovství. „Dokonce kvůli tomu zvedli hladinu vody v jezeře, ale moc to nepomohlo,“ hlásí Doktor, který se obává o regulérnost závodů i z toho důvodu, že jezero nemá vratný kanál jako v Račicích a závodníci v prvních dvou z devíti drah mohou „chytit“ protivlnu od těch, co pojedou na start.

Nominace českého týmu pro ME v Bělehradu
K2 ženy 200 metrů
: Jana Šebestová, Jana Blahová.
K4 ženy 500 metrů: Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová, Lucie Matoušková.
K1 ženy 5000 metrů: Anna Adamová.
K1 muži 200 metrů: Filip Šváb.
K1 muži 5000 metrů: Jan Souček.
K2 1000 metrů: Pavel Davídek, Lukáš Trefil.
K4 muži 1000 metrů: Ondřej Horský, Jan Souček, Daniel Havel, Jan Štěrba.
C1 1000 a 5000 metrů: Lukáš Koranda.
C1 200 metrů: Jiří Heller.
C2 500 a 1000 metrů: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

Program mistrovství Evropy v Bělehradu
Pátek 17. června 2011:
rozjížďky a semifinále na 500 a 1000 metrů.
Sobota 18. června 2011 – 9.30 až 10.50 hodin: rozjížďky na 200 metrů. 11.50 až 14.00: finále na 1000 metrů. Od 15.00: semifinále na 200 metrů.
Neděle 19. června 2011 – 9.40 až 11.35: finále na 500 metrů. 12.00 až 13.50: finále na 200 metrů. Od 15.00: 5000 metrů s hromadným startem na K1 ženy, K1 muži a C1 muži.
Přehled následujících kanoistických akcí s českou účastí v roce 2011
30. června až 3. července mistrovství Evropy do 23 let v Záhřebu (Chorvatsko)
22. až 24. července mistrovství republiky v Račicích
29. až 31. července mistrovství světa juniorů v Brandenburgu (Německo)
18. až 21. srpna mistrovství světa v Szeged (Maďarsko)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud