20. srpna 2011 • 17:20

Kanoisté hlásí: Máme další místo pro olympiádu

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák se kvalifikovali na olympijské hry 2012 v Londýně díky čtvrtému místu ve finále mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu. Rozšířili tak počet českých kanoistických účastnických míst na šest. V pátek se kvalifikoval čtyřkajak Pavel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil a Jan Štěrba, kteří v dnešním finále obsadili šestou příčku. Stejná pozice patří také debutujícímu singlkanoistovi Martinu Fuksovi.



Jaroslav Radoň a Filip Dvořák se blíží do cíle finálového závodu na 1000 metrů na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu. Obsadili v něm čtvrté místo, které se kvalifikovali na olympijské hry 2012 v Londýně.
Jaroslav Radoň a Filip Dvořák se blíží do cíle finálového závodu na 1000 metrů na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu. Obsadili v něm čtvrté místo, které se kvalifikovali na olympijské hry 2012 v Londýně.
Radoň a Dvořák dosáhli na olympijské trati 100 metrů stejného výsledku jako v pátek na poloviční trati a jsou nejúspěšnějšími českými závodníky. Radoň přitom ze zdravotních důvodů vynechal celou minulou sezonu. „Musím přiznat, že při návratu bych nikdy nemyslel, že můžeme dosáhnout takových výsledků a že pojedeme na olympiádu,“ poznamenal šťastný a dojatý Radoň. Svou radost rozdával hned po projetí cílem a pak dlouhé a dlouhé minuty. „Není úplně normální, že se na mistrovství světa takto radují čtvrtí v pořadí,“ žertoval reprezentační trenér Martin Doktor a vysvětlil: „Ale tady to má opodstatnění. To znamená účast pro olympiádě v Londýně.“

Deblkanoisté předvedli technicky a takticky vyspělou jízdu, kdy se nenechali strhnout rychlým nástupem Ázerbájdžánců, ale naopak využili jejich vlny. „To bylo nádherné. Asi jim budeme muset poslat sud piva a nebo basu šampaňského. Ta jejich vlna nás nabrala a vezla až na 750 metrů. Moc nám to pomohlo,“ přiznal Dvořák a Radoň dodával: „Myslel jsem si, že budu muset zabrat, ale Filip mě zezadu uklidňoval a říkal: Vlna. Zvládl to parádně. Škoda, možná dokonce mohla být i medaile, ale i tak je to úžasný výsledek. Ale hlavně: Jedeme na olympiádu!“ Jízdu pochválil i Libor Dvořák, trenér a otec v jedné osobě. „Na to, že takových závodů moc nejeli, to zvládli super. Nezblbli, vše řešili s klidem. Maximální spokojenost. A když jsem v Bělehradu říkal, že jsme ještě ani nezačali trénovat, tak teď přiznám, že takhle dlouho jsme ještě formu neladili. A vyplatilo se to,“ řekl trenér Dvořák a již si v hlavě pohrával s myšlenkou, proč uspět též za rok. „Poslední česká zlatá olympijská medaile na deblkanoi je z Londýna 1948. A to už mám delší dobu v hlavě. To teď bude náš cíl,“ doplnil Dvořák.

Čtyřkajaku scházela necelá sekunda k obhajobě bronzové medaile z loňského MS, ale to nejdůležitější splnil. Kvalifikoval se na OH. A protnutím cílové pásky v dnešním szegedském finále kvalifikaci zpečetil. „A je to potvrzené,“ radoval se nejstarší člen posádky Souček a objasnil: „Kdybychom nedojeli do cíle, tak by nás diskvalifikovali a nebyl by nám nic platný postup ze semifinále. Takhle už je všechno jisté.“ Souček přiznal, že po zisku tří bronzových medailí ze světového i evropských šampionátů se šestým místem zcela spokojený není. „Kdo by byl? Medaile má svou váhu. Ale letos jde zřejmě o výjimku. Vždyť toto byl nejtěžší závod všech dob na čtyřkajaku. Všechny státy totiž do nich poskládaly to nejlepší, takže konkurence v porovnání s loňském výrazně stoupla,“ doplnil Souček.

Podle Jerzyho Dziadkowiece, amerického konzultanta Českého svazu kanoistů, je šesté místo a olympijská o to cennější poté, čím posádka čtyřkajaku v posledních týdnech prošla. Z poloviny se vyměnila, háček Davídek do ní nasedl poprvé deset dní před startem MS v Szegedu a stihl s ostatními pouhé tři společné tréninky. „Toto bylo teprve učení. Skutečná zkouška bude za rok,“ uvedl s nadsázkou Dziadkowiec, který věří, že z dodatečné olympijské kvalifikace, která se uskuteční v květnu 2012 mohou do Londýna proniknout i další čeští kajakáři. „Ano, Ondřej Horský a Jan Štěrba měli k postupu blízko už tady a příští rok jim dává naději. Stejně jako Danielu Havlovi na singlu. Škoda, že nebyl zcela zdravý, aby mohl ukázat svou skutečnou výkonnost již v Szegedu,“ poznamenal Dziadkowiec.

Osmnáctiletý singlkanoista Martin Fuksa, který absolvoval první světový šampionát mezi dospělými, se blýskl šestým místem na trati 500 metrů, když za bronzovou medailí zaostal pouze o 1,1 sekundy. „Šel jsem na start s tím, že bych rád předjel jednoho soupeře,“ uvedl Fuksa, který své přání třikrát překonal. „Nečekal byl, že hned při svém prvním seniorském MS mohu jet velké finále. A šesté místo v něm je ještě další plus. Navíc jsem získal plno zkušeností a vím, jak to mezi muži chodí a těší mě, že s nimi mohu skutečně závodit,“ uzavřel Fuksa.

V nedělním dopoledním bloku se ve všech vytrvaleckých disciplínách na pět kilometrů představí čeští reprezentanti – kanoista Lukáš Koranda, bronzový z červnového MS v Bělehradu, a kajakáři Anna Adamová a Jan Souček.

V neděli ve 13.27 hodin pojedou Jany Šebestová a Blahová o medaili ve velkém finále na 200 metrů. Hodinu před nimi nastoupí kajakář Filip Šváb a Martin Fuksa k finále B.

Výsledky českých závodníků na MS v rychlostní kanoistice (Szeged/Maďarsko)
Muži
1000 metrů
C2 – finále:
1. Holtz, Wylenzek (Něm.) 3:31,070 min., 2. Bezuglij, Prokopenko (Ázerb.) 3:31,952, 3. Dumitrescu-Lazar, Mihalači (Rum.) 3:32,264,  4. Radoň, Dvořák (ČR) 3:33,020.
K4 – finále: 1. Německo 2:47,734 min., 2. Austrálie 2:48,724, 3. Rusko 2:49,516, … 6. ČR (Davídek, Souček, Trefil, Štěrba) 2:50,434.

500 metrů
C1 – finále:
1. Fedosenko (Rus.) 1:46,647 min., 2. Charaža (Bělor.) 1:46,827, 3. Maxymčuk (Ukr.) 1:47,679, … 6. Fuksa (ČR) 1:48,819.

200 metrů
K1 – semifinále I:
1. Mckeever (V. Brit.) 34,263 sek., … 5. Šváb (ČR) 35,283, jede finále B v neděli ve 12.16 hodin.
K2 – semifinále II: 1. Hybois, Jouve (Fr.) 31,950 sek., … 6. Kraft, Tarkulič (ČR) 33,450, jedou finále C v neděli ve 12.12 hodin.
C1 – semifinále IV: 1. Cheban (Ukr.) 39,671 sek., … 3. Fuksa (ČR) 40,925, jede finále B v neděli ve 12.20 hodin.

Ženy
200 metrů
K1 - semifinále III:
1. Portelaová (Portug.) 39,824 sek., … 8. Fasnerová (ČR) 42,968 – vyřazena.
K2 – semifinále II: 1. Leonhardtová, Wassmuthová (Něm.) 37,626 sek., … 3. Šebestová, Blahová (ČR) 38,664, postoupily do A-finále – neděle 13.27 hodin.
C1 – rozjížďka III: 1. Stamenová (Bul.) 50,265 sek., … Navrátilová (ČR) nedojela do cíle.

Nominace ČR na mistrovství světa 2011 v Szegedu
Ženy
200 metrů (olympijská trať)
K1:
Michaela Fasnerová (Olomouc).
K2 (neolympijská disciplína): Jana Šebestová (Dukla Praha), Jana Blahová (Hrad. Králové).
C1 (neolympijská disciplína): Anna Navrátilová (KVS Praha).

500 metrů (olympijská trať)
K1:
Lenka Hrochová (Děčín).
K2: Andrea Doktorová (Sezemice), Michaela Fasnerová (Olomouc).
K4: Anna Adamová, Jana Šebestová (obě Dukla), Jana Blahová (Hrad. Králové), Lucie Matoušková (Dukla).

1000 metrů
K1:
Lenka Hrochová (Děčín).

5000 metrů
K1:
Anna Adamová (Dukla Praha).

Muži
200 metrů (olympijská trať)
K1:
Filip Šváb (USK Praha).
K2: Jiří Kraft (Nymburk), Branko Tarkulič (Chomutov).
C1: Martin Fuksa (Nymburk).

1000 metrů (olympijská trať)
K1:
Daniel Havel (Dukla Praha).
K2: Ondřej Horský, Jan Štěrba (oba Dukla Praha).
K4: Pavel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil, Jan Štěrba (všichni Dukla Praha).
C1: Lukáš Koranda (USK Praha).
C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).

500 metrů
C1:
Martin Fuksa (Nymburk).
C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).

5000 metrů
K1:
Jan Souček (Dukla Praha).
C1: Lukáš Koranda (USK Praha).

Přehled kanoistických akcí s českou účastí v roce 2011
18. až 21. srpna mistrovství světa v Szegedu (Maďarsko)
1. až 4.září předolympijský test – „London Canoe Sprint Invitational“ v Eaton Dorney Lake (Velká Británie)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud