13. července 2008 • 16:45

Kyněra chce plavání vrátit do Evropy

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nastartovat změnu v systému českého plavání, aby se vrátilo alespoň do evropské špičky, chce nový reprezentační trenér Jiří Kyněra.



Znojemského kouče dnes do funkce nového reprezentačního trenéra potvrdil výkonný výbor Českého svazu plaveckých sportů, jenž zasedl při mistrovství republiky v Praze-Podolí.

Kyněra, osobní kouč kdysi nejlepšího českého závodníka Květoslava Svobody, nahradí po OH v Pekingu dosavadní trenérku Jaroslavu Passerovou.

Pryč jsou doby, kdy Ilona Hlaváčková, Svoboda či Daniel Málek vozili medaile a úspěchy z vrcholných soutěží. "Svět i Evropa nám hodně uplavaly. Nebude to snadné a je to spíš běh na dlouhou trať než záležitost čtyř let," řekl v rozhovoru s ČTK Kyněra, který byl zvolen právě na další olympijský cyklus do her v Londýně 2012.

"Takový stav, který teď panuje, se nezlomí za rok a obávám se, že ani za čtyři roky. Ale někdy s tím začít musíme," prohlásil trenér.

Ještě na olympiádě v Aténách byl Svoboda devátý v nejnabitějším závodu všech dob na 200 metrů volný způsob, ale od té doby se trápí nejen on, ale i celé české plavání.

V zákulisí se kritizuje hlavně svazové vedení, které nedokázalo dřívější úspěchy marketingově využít a motivovat mládež. I to chce Kyněra změnit. "Talenty musíme najít, ale dostatečně je i motivovat. Je to i o penězích," uvedl kouč, jehož asistenty budou Vlastimil Perna z Kopřivnice a kouč juniorů Michal Beránek.

Právě finanční ohodnocení reprezentantů by mohlo podle něj tuzemské plavání pozvednout. Exkluzivní společnost reprezentantů, olympioniků a minimálně semifinalistů na vrcholných akcích by dostávala měsíční apanáž a nemusela plnit limity.

"Měli by absolutní zelenou," vysvětlil Kyněra. Jako místopředseda svazu a člen výkonného výboru prosadil uvolnění financí pro tyto případy. Takzvaná skupina B, účastníci MS a ME, budou rovněž dostávat příspěvky na přípravu, ale plnění limitů je čeká.

V reprezentaci podle Kyněry budou také všichni mistři republiky a plavci, kteří dosáhnou výkonů ohodnocených 810 body podle maďarských tabulek. "Ale to bude pro všechny spíš motivační záležitost, aby měli pocit, že také budou v reprezentačním týmu," neznačil Kyněra, že tato skupina český svaz finančně moc nezatíží.

"České plavání bude vždy o jednotlivcích a takové závodníky si budeme muset hýčkat," plánoval. Chce jim zajistit i kvalitní lékařské, masérské, biochemické či fyzioterapeutické zabezpečení.

S Kyněrou souhlasí někteří bývalí trenéři. "Je to dobrý plán, záleží, jak se ho ale podaří realizovat," řekl ČTK Jaroslav Strnad, který vedl reprezentaci v úspěšných letech 2000-2004. "Něco nastartujeme, ale jestli se v tom bude i nadále pokračovat, to se teprve uvidí," podotkl Kyněra.

Jako svazový funkcionář je připraven prosadit své názory v nejužším vedení svazu. "Budu se snažit," slíbil. Chce práci dělat čtyři roky, pak uvidí. "Hlavně, aby se v tom pokračovalo, já už u toho pak být nemusím," dodal.

Články odjinud


Články odjinud