Pavel Novotný
1. února 2009 • 15:00

Phelps pod obraz. Drogy dělají své...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Tak to bude mít americká plavecká legenda co vysvětlovat. Osminásobný zlatý medailista z olympiády z Pekingu byl přichycen, jak si dopřává doušky marihuany. A zdaleka ne poprvé. Řítí se čtyřiadvacetiletý plavec do propasti?



Strmá kariéra slavného Američana, která ho dovedla až na vrchol, však může zamířit ke stejně rychlému konci. Čtyřiadvacetiletý Phelps byl přistižen jak se oddává kouření marihuany. Za to mu podle současného práva hrozí čtyřletý zákaz činnosti.

Tím by se Američanův sen o získání čtrnácti zlatých olympijských medailí, jejichž sbírku hodlá zkompletovat na hrách v Londýně v roce 2012, definitivně rozplynul. Svátek sportu by se ho za tři a půl roku netýkal.

Phelps si údajně užíval zakázané látky především na dvoudenní párty se studenty z Kolumbijské univerzity v listopadu loňského roku, tedy v době, kdy mu nehrozilo, že bude přistižen dopingovými komisaři při porušování pravidel.

Phelps během svého olympijského tažení


Jeden z účastníků párty se o americkém plavci také rozpovídal: „Michael byl úplně mimo. Vůbec se nekontroloval, ale v takovém stavu už na párty přišel. Pokud bude pokračovat v tomto duchu, moc by mě překvapilo, kdyby ještě někdy vyhrál nějakou medaili,“ nešetří slavného plavce jeden ze studentů.

Phelps se po tom, co zjistil, že novináři vědí o jeho výstupu a mají dokonce fotografie z celé akce, snažil celou záležitost zamést pod koberec. Marně.

Phelps se omluvil za marihuanu >>>


Podle informací se v té době třiadvacetiletý Phelps zúčastnil 6. listopadu soukromé párty studentů z univerzity v Jižní Karolině. Na zábavu údajně přišel navštívit svojí spolužačku Jordán Matthewsovou. Jak se však zdá, noční radovánky si zamiloval natolik, že se začal večírků účastnit s železnou pravidelností.

„Pamatuji si, že Michael dorazil na party se skupinou děvčat okolo sebe. Ještě než vešel, stačil hlavou narazit do dveří. Měl opravdu dost. Na univerzitě nemáme příležitost vidět mnoho celebrit, a tak pro nás byla návštěva Phelpse opravdu velkou událostí,“ říká jeden z účastníků párty.



„Neznal tady mnoho lidí, takže se choval ze začátku trochu nesměle, zato pak to rozjel. Začal křičet, urážet ostatní a bouchat sklenicemi o sebe. Přesto byl o něj velký zájem. Každá holka si na něj chtěla sáhnout a kluci zase chtěli hned být jeho nejlepší kamarádi. Nemohl každému vyhovět, opravdu se o něj strhl obrovský zájem. Kluci mu nabízeli vše, co jsme tady měli k pití a on opravdu neváhal,“ říká další ze studentů.

A jak to bylo s Phelpsovým kouřením marihuany? „Ano, Michael si zapálil, ale ještě předtím, než s námi začal pít. A moc dobře věděl, co dělá. Určitě nekouřil poprvé. Pak se začal chovat trochu jako paranoik, začal být nervózní a nakonec odešel,“ dodává zdroj.

Ale druhý den už údajně pokračoval ve stejném duchu. „Hned jak se vzpamatoval, už zase mířil do baru a rozhodně ne sám,“ říká zdroj.
S pitím měl hvězdný Američan problémy již dříve. Ve svých 19 letech byl nachytán, jak řídil pod vlivem alkoholu, za což byl „odměněn“ 18 měsíci zákazu řízení. Jeho chování v soukromém životě tak více než koresponduje s tím, jak se prezentuje na veřejnosti.

On sám k tomu říká: Všechno, co dělám, je pořád stejné: jídlo, spánek, plavání, jídlo, spánek, plavání a tak pořád dokola." Asi to však nebude tak horké! A jak se k celé Phelpsově kauze staví jeho nejbližší. „Bez komentáře,“ prohlásil plavcův trenér Bob Bowman.

Ještě více překvapující je však postoj Světové anti-dopingové federace, která se celým případem odmítá zabývat. V případě prokázání viny hrozí plavci totiž až čtyřletý zákaz činnosti. To by znamenalo definitivní konec snů o londýnské olympiádě v roce 2012.

A Phelpsova obhajoba? „Michael prošel více jak 1500 testy a žádný z nich nebyl pozitivní,“ tvrdí zastánci plavce. Byl by ale výsledek stejný i kdyby byl prováděn právě v tomto poněkud „divokém“ plavcově období?

Za kariérou fenomenálního sportovce ještě zdaleka nemusí být napsána poslední tečka. Stejně tak se ale jeho výkony mohou propadnout do dějin zapomnění a ostudy. Konečně takových případů známe z minulosti mnoho. Zařadíme mezi ně i legendu současného plavání?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud