3. května 2009 • 17:26

Hilgertová: Nevím, jestli na to mám nervy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V 41 letech si kajakářka Štěpánka Hilgertová prožila možná největší nervy na domácí scéně. Na poslední chvíli se totiž dnes díky třetímu místu v posledním nominačním závodu vodních slalomářek na Trnávce jen těsně dostala do reprezentace, v níž nechyběla už 21 let.



Ale v sobotu o sobě dvojnásobná olympijská vítězka pořádně zapochybovala, zdali má zapotřebí podstupovat martyrium tréninku a nervozity.

"Myslela jsem si, že to do třetího místa nějak uplácám, i když na tom nejsem kdovíjak dobře," řekla po kvalifikaci novinářům Hilgertová. Jenomže minutá branka a totálně zkažený závod hned v prvním nominačním dílu v Liptovském Mikuláši minulý víkend jí udělaly pořádnou čáru přes rozpočet.
Ze čtyř závodů se totiž jede škrtá a Hilgertová už nesměla chybovat. "Nešlo mi to, nejelo mi to, ještě pokažený první závod, to byly faktory, že ta atmosféra na mě nějak padla. Nevím, jestli jsem schopná něco takového znovu prožívat," přiznala.

I soupeřky viděly, že Hilgertová není ve své kůži. "Když se škrtne první závod, je to hodně dramatické, pak už člověk je hodně nervózní. Bylo to na Štěpánce hodně vidět, normálně by mě porazila, ale byl v tom ten strach," zhodnotila svou soupeřku vítězka domácí kvalifikace Irena Pavelková.
Hilgertovou ničila i skutečnost, že se letos nedařilo ani jejímu synovi Lubošovi, ani dalším členům tréninkové skupiny jejího muže, rovněž Luboše. "Nebylo to bůhvíco a bylo to na jízdách hrozně vidět. Neměla jsem vůbec dobrý pocit. Nejhorší to bylo v sobotu, to jsem měla největší krizi, protrápila jsem se tím," připomněla sobotní závod, v němž byla rovněž třetí.

"Dnes jsem aspoň trochu začala nacházet sama sebe, ale pořád jsem měla strach ze zbytečný kule," přiznala, že se bála penalizace 50 sekund za neprojetí branky. Podobnou situaci zažila před dvěma lety, kdy rovněž první nominační závod pokazila, ale pak hned další díl vyhrála a psychicky se uklidnila.

Letos ale tušila, že není dobře připravená. Její manžel a trenér rovněž. V cíli po její finálové jízdě dokonce zvedl ruce nad hlavu. "Byl z toho špatný, hodně prožíval, že se nám nikomu ve skupině moc nedařilo," uvedla Hilgertová.

Nyní potřebuje několik týdnů tréninku v teple a absolvovat pár závodů bez psychického tlaku na dobrý výsledek. "K tomu možná poslouží Světové poháry," přemítala.

Hodně se těší na zářijové mistrovství světa v Seu d'Urgell, kde v roce 1999 šampionát vyhrála. "Mám to tam ráda, je tam dobrá atmosféra a je to hlavně až v září, takže je dost času. Snad mě ten trénink za pár měsíc posune jinam," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud