30. května 2009 • 15:15

Skifaře Synka zastavil rákos

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skifař Ondřej Synek ani dvojka bez kormidelníka Václav Chalupa, Jakub Makovička nedokázali postoupit z dnešních semifinálových jízd do finálových bojů na prvním podniku Světového poháru ve veslování, který se koná ve španělském Banyoles.



Stříbrného medailistu z olympijských her v Pekingu Synka, jenž v pátek vyhrál úvodní rozjížďku, dnes postihla smůla. Asi 300 metrů po startu dvoukilometrového závodu se mu na kormidlo zachytil rákos, kterého se už nezbavil. Dojel šestý a prakticky přišel o možnost obhájit celkové prvenství ve Světovém poháru.

"Dotáhl jsem ho (rákos) až do cíle. Na trati jsem ho neviděl, byl pod vodou. Když jsem pak zastavil, tak vyplaval a byl docela velký. Měl asi centimetr v průměru a byl metr dlouhý," popsal Synek ČTK svůj problém.

Ještě v polovině trati byl druhý, ale na třetí pětistovce se propadl na konec startovního pole a cílem projel s téměř minutovým odstupem za vítězným Belgičanem Timem Maeyensem. Šestadvacetiletý veslař pražské Dukly přiznal, že v polovině trati svůj boj s nepřízní vzdal.

"Bylo to nepříjemné. Říkal jsem si: 'Co se děje?' Belgičan Maeyens mi lehce ujel a i další soupeři, které bych měl bez větších problémů porážet, mě předjížděli," uvedl nejlepší český veslař současnosti.

Velkou tragédii z nezdaru nedělal. "Něco podobného se mi ještě nikdy nestalo, ale je to zkušenost. Kdyby se mi to stalo na mistrovství světa nebo olympijských hrách, bylo by to tisíckrát horší," uvedl Synek.

Mezi postupující trojici se nevešli ani Chalupa s Makovičkou, kteří stejně jako Synek vyhráli svou rozjížďku. Dnes však obsadili až čtvrté místo, přičemž od postupu do hlavního finále je dělila necelá vteřina. Obě české lodě by tak měly startovat v nedělním B-finále.

V A-finále se představí pouze čtyřka bez kormidelníka ve složení Karel Neffe, Milan Bruncvík, Michal Horváth, Jan Gruber, kteří mezi nejlepší postoupili přímo díky druhému místo v páteční rozjížďce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud