14. července 2009 • 15:36

Knapková: Stojím nohama na zemi

Autor: Eliška Zatloukalová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli se stala celkovou vítězkou Světového poháru, vrchol sezony ale skifařku Miroslavu Knapkovou teprve čeká. Osmadvacetiletá mistryně Evropy letos na mezinárodní scéně ještě nezaváhala, roli favoritky před srpnovým MS v Poznani si ale nepřipouští.



V živé paměti má zklamání z pátého místa na Hrách v Pekingu, kde měla bojovat o medaile.

Pocit vítězky Světového poháru už znáte z roku 2002. Oslavila jste svůj druhý triumf?
(úsměv) „Do Prahy jsme dorazili ve dvě hodiny ráno, takže na žádnou oslavu nebyl ani čas. S trenérem jsme si dali po cestě na benzínce zmrzlinový pohár s ovocem."

Takže oslavy si schováte až po mistrovství světa?
„Určitě. Nyní jsem uprostřed tréninku, to člověk ani nemá chuť na nějaké slavení. Až bude po všem, bude to lepší, ale uvidíme, jak to dopadne."

Jak bude vypadat vaše příprava před MS?
„Chystám se na tři týdny do Slovinska na jezero Bled a potom mě čeká jednotýdenní odpočinek ve Švýcarsku. Budeme bydlet ve třech tisících metrech nad mořem jako součást vysokohorské přípravy."

Co pro vás znamená celkové vítězství ve Světovém poháru?
„Beru to spíš ja ko dílčí úspěch. V zimním období jsem víc odpočívala. Neměla jsem ponětí, jak na tom budu. Celkové vítězství jsem moc nečekala, bylo to překvapení, ale i příslib před mistrovstvím světa."

Bude se startovní pole na světovém šampionátu hodně lišit od toho ve Světovém poháru?
„Konkurence bude hodně podobná. Přibudou snad jenom dvě nové soupeřky. Běloruska Karstenová a asi tam bude i stříbrná z Pekingu Američanka Gueretteová. Z olympijských finalistek naopak odpadly Bulharka s Polkou, které přesedlaly na dvojskif."

Pětinásobnou mistryni světa a svou největší rivalku Karstenovou jste porazila před dvěma týdny v Amsterdamu, to vás muselo před světovým šampionátem hodně povzbudit. Jaké máte ambice?
„Nad tím raději nepřemýšlím. Během loňské přípravy před olympijskými hrami se také pořád spekulovalo o mém možném umístění a mířila jsem vysoko. Nakonec jsem byla z pátého místa hodně zklamaná, teď už stojím nohama na zemi. Počkám si až na samotný závod."

Mistrovský kanál v Poznani dobře znáte, vyhovují vám tamější podmínky?
„Závodila jsem na něm už několikrát na mistrovství Evropy i ve Světovém poháru, ale nepatří k mým oblíbeným. Dost tam fouká, což nemám ráda, rozhodně bych dala přednost třeba Mnichovu nebo Lucernu, kde je dobrá voda a vůbec celkové podmínky pro veslování jsou tam příznivé."

Na olympiádě v Pekingu jste skončila pod stupni vítězů, myslíte už nyní na Hry v Londýně?
„Začal nový olympijský cyklus, takže už jsme plánovali přípravu na čtyři roky dopředu. Samozřejmě přemýšlím o startu na další olympiádě, ale člověk nikdy nemůže vědět, co se za tak dlouhou dobu semele."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud