3. srpna 2009 • 09:51

Phelps vymazal bariéru i Čavičův "skafandr"

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Michael Phelps je mýtus, který boří mýty. Nejdřív dotáhl bazénové plavání za hranici lidských možností, aby mu nyní vrátil alespoň trochu lidskou tvář.



Dokázal to v sobotu na mistrovství světa v Římě. Na motýkářské stovce porazil všechno. Hlavního soka Milorada Čaviče, jeho zrychlující a velmi kontroverzní plavky Arena X-Glide i bariéru 50 sekund.

Jejich souboj nemohl být obyčejný. Srb Čavič je mužem, který loni Phelpsovi málem překazil možnost získat na olympiádě v Pekingu osm zlatých medailí. Tehdy prohrál na stejné trati o dohmat a stěžoval si na nepřesnost dotykových desek.

13
O tolik setin porazil Michael Phelps soupeře Milorada Čaviče na trati 100 metrů motýlek


Nyní plánoval odvetu i s pomocí nového typu zrychlujících polyuretanových plavek, které způsobily během vrcholu sezony rekordní žeň. Americká hvězda je nemá, neboť zůstala věrná sponzorovi Speedo a modelu LZR.

Novinku konkurenční firmy považoval od počátku za nelegitimní prostředek k úspěchům. „Tohle už není o sportu a výkonech,“ vadil Phelpsovi poslední výdobytek techniky, který vymazal potřebu citu pro záběr a postavil na první místo hrubou sílu.

Čavič mu vzkázal, že mu jedny plavky klidně věnuje, aby si nemohl stěžovat. „Klidně mu je koupím, ale ať netvrdí, že má horší podmínky. Je to lež. Ostatním plavcům Speedo povolilo vzít si na mistrovství světa konkurenční model,“ provokoval Srb před závodem.

Ve vodě musel zmlknout. Phelps vyhrál i s menší podporou celotělového úboru v čase 49,82 sekundy. Čavič sice rovněž prolomil bariéru, ale výkon 49,95 mu nestačil.

Čtrnáctinásobný olympijský vítěz se v cíli rozeřval jako gorila a začal cákat jako mořská příšera.

Vypadal hrozivě. Přesto si po dohmatu nemohl připadat víc lidsky. Oděn v úboru z obyčejných látek triumfoval nad robotem ve „skafandru“, který se kvůli nepřiměřené podpoře výkonu rozhodla mezinárodní federace od příštího roku zakázat.

„Nikdy jsem neviděl Michaela tak plného emocí,“ řekl Phelpsův kouč Bob Bowman. Jeho svěřenec přitom na obrátce byl až čtvrtý a ke zlatu se prodral mocným finišem.

„Vždycky se najdou věci, které mě motivují. Zvládl jsem to perfektně,“ uvedl závodník po vytvoření šestatřicátého světového maxima kariéry. „Jsi opravdu velký chlap,“ uznal Čavič ještě v bazénu při gratulaci. Už se nehádal ani neprovokoval.

Phelps je mýtus, který boří mýty. Plavecký „Superman“, proti němuž jsou bezmocné i superplavky. Čavičova nepovedená odveta připravila plaveckému sportu jeden z největších soubojů historie. I triumfující hora svalů to tak cítila.

„Předtím, než jsme vlezli na blok, jsme si pohlédli do očí jako boxeři před vážením. Věděli jsme, že to bude o nás a v tom je krása našeho sportu. Navíc to bude pokračovat. Tímto náš boj jistě neskončil,“ dodal 24letý šampion.

„Michael miluje velké závody a tohle v něm rozpoutalo velkou energii,“ připojil Bowman s vědomím, že od příštího roku budou mít plavci stejný materiál, který vrátí do sportu lidský faktor.

Letošní mistrovství světa přineslo přes 40 rekordů, což je oproti Hrám v Pekingu (25 rekordů) a MS 2007 v Melbourne (15 rekordů) velká infl ace. Očekává se, že nyní se začnou plavat až o několik sekund horší časy. A v povědomí zůstává jen otázka. Zpomalí všichni, ale bude tomu tak i u Phelpse? Víkend ukázal, že to tak být nemusí.

***

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud