19. března 2012 • 11:10

Nizozemec Bernard se stal novým trenérem volejbalistů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemec Stewart Bernard se stal novým trenérem reprezentačního družstva volejbalistů. Do funkce nedávného kouče Němců vybralo vedení svazu z druhého výběrového řízení, jehož výsledky dnes oznámilo. Asistentem bude trenér ostravských volejbalistů Zdeněk Šmejkal.



"Jsem rád, že jsem dostal šanci a vím, že úkolem je posunout český mužský volejbal nahoru," řekl Bernard na dnešní tiskové konferenci v Praze. Smlouvu podepsal na dva roky.

"Cílem je postup na mistrovství Evropy, stále žije šance postoupit na olympiádu a v Evropské lize bych dal rád šanci mladým hráčům," řekl Nizozemec, který plánuje, že bude mít vedle asistenta i dva statistiky.

Bernard byl od roku 2006 asistentem německé reprezentace a loni po neúspěšném mistrovství Evropy v Česku a Rakousku byl jmenován hlavním trenérem místo Argentince Raula Lozana před olympijskou kvalifikací v Tourcoingu.

Svoji úlohu Bernard splnil, Němci předkvalifikační turnaj vyhráli a mají šanci zahrát si v Londýně.

Po olympijské kvalifikaci se Bernard s německým svazem nedohodl na další spolupráci. U týmu ho nahradil Belgičan Vital Heynen, který uspěl v prvním výběrovém řízení v Česku, ale nakonec dal přednost Němcům.

"Je to strategicky krok, který má znamenat především, že prostřednictvím zahraničního trenéra chceme, aby profitovalo české prostředí. Cílem má být, že v další fázi převezmou otěže čeští trenéři," řekl předseda svazu Zdeněk Haník.

"Přichází zahraniční trenér a nečekáme, že způsobí zázraky, ale že vše, co je dobré v českém volejbalu, obohatí o signály ze světového volejbalu."

Po prvním výběrovém řízení byl favoritem svazu Brazilec Mauricio Paes, který však odřekl kvůli tragické události v rodině. Pak se Heynen rozhodl pro lukrativnější nabídku a svazové vedení vyhlásilo druhý konkurz.

Přihlásilo se devět cizinců, mimo jiné dva Italové, Argentinec či Američan a jen dva domácí trenéři Šmejkal a příbramský Petr Brom. Ostatní včetně posledního kouče české reprezentace Jana Svobody už znovu zájem neprojevili.

Z výběrového řízení nedávno vzešel i nový trenér žen. Tím se stal Ital Carlo Parisi a jeho asistentkou je bývalá úspěšná reprezentantka Marcela Ritschelová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud