15. března 2018 • 20:11

Volejbal letos láká na reprezentační dvojzápasy a finále Final Four

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atraktivní program si volejbalisté připravili v květnu pro diváky. Hned dvakrát se v jeden den a ve stejné hale představí reprezentace mužů a žen. Nepůjde však o exhibice či přípravné zápasy, duely budou součástí obnovené Evropské ligy (Golden european league). „Půjde o unikátní program, který ještě zpestří celostátní festival Minivolejbalu v barvách pro děti. Akci si tak užije celá rodina,“ prohlásil Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu. První reprezentační dvojutkání se uskuteční 23. května v Praze na Podvinném mlýně. Na stejném místě se pak propojí v sobotu 26. května s Minivolejbalem.



Volejbalové reprezentace se v letošním roce zaměří na Evropskou ligu. Pro muže bude vrcholem Final Four v Karlových Varech, kde mají jako pořadatelská země jistou účast. Ženy zase čeká od září kvalifikace na mistrovství Evropy. Novinkou budou reprezentační dvojzápasy mužů a žen v pražské hale na Podvinném Mlýně. „Něco podobného jsme tady ještě neměli. Věřím, že dorazí hodně diváků a bude to mít velkou odezvu,“ tvrdil Zdeněk Pommer, reprezentační trenér žen.

„V Liberci s tím máme na klubové úrovni zkušenosti a osvědčilo se to. Moc se na dvojzápasy těšíme, pro oba týmy to bude motivace,“ doplnil Michal Nekola, reprezentační trenér mužů a zároveň Dukly Liberec. Navíc půjde o atraktivní utkání – na muže čeká Finsko a Španělsko, ženy vyzvou Španělky a Slovenky. „Organizačně je to výhodné pořádat všechno na jednom místě. Věřím, že se oba týmy budou vzájemně podporovat, očekávám skvělou atmosféru,“ tvrdil Miloslav Javůrek, manažer reprezentací ČR.

V sobotu 26. května se utkání Evropské ligy spojí s celostátním festivalem Minivolejbalu v barvách. Hned vedle haly u Podvinného mlýna bude hrát na padesáti hřištích zhruba tisícovka dětí. „Půjde o dvoudenní akci celostátního festivalu volejbalu. Po skončení si pak celé rodiny mohou vychutnat špičkové zápasy našich reprezentačních týmů a vidět naše nejlepší hráče. Je to důležité v tom, aby si mohli na své vzory sáhnout a získat další motivaci. Ti navíc v neděli dorazí za dětmi na jejich turnaj, kde proběhne i autogramiáda,“ přiblížil Marek Pakosta z Českého volejbalového svazu.

Hlavním cílem pro národní výběry je mistrovství Evropy v roce 2019 a světová kvalifikace. „Budeme chtít otevřít dveře mladým nadějným hráčkám. Kvalifikace na Evropu je jasnou prioritou a pokusíme se tam probojovat,“ řekl Pommer, který oslovil 35 hráček z domácí extraligy i ze zahraničí. V boji o postup na ME se volejbalistky střetnou se Švédkami, Finkami a Estonkami a kvalifikace se netradičně bude dohrávat až začátkem ledna.

Evropská liga se hraje v květnu a v červnu a pro ženy bude přípravou na kvalifikaci. „Oba turnaje mají stejný formát, tak si to vyzkoušíme,“ dodal Pommer. V reprezentaci mužů má Nekola vyhlédnutou dvacítku hráčů a před sebou rok, v kterém může díky jistotě startu na ME 2019 testovat. „Máme možnost celou sezonu dávat kádr dohromady, rozšířit a zapracovat mladíky,“ nastínil svůj plán.

Účastí ve Final Four Evropské ligy 13. a 14. června v Karlových Varech mají muži šanci usilovat o postup do play off o Volejbalovou ligu národů 2019, bývalou Světovou ligu, která je pro 16 týmů a Češi v ní letos nejsou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud