28. ledna 2011 • 12:23

Hra Koule je ponižující, zlobí se Kratochvílová

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
29
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezi dvěma oslavami svých šedesátin se legendární běžkyně Jarmila Kratochvílová musela vyrovnat i s nemilou událostí. I její osud je zmíněn v rozhlasové hře Davida Drábka Koule, jejíž hlavní hrdinkou je fiktivní koulařka Milena, jejíž charakteristika pasuje na koulařskou mistryni světa Helenu Fibingerovou.



V éteru umělecká licence provokuje, její nadsázka ale ve skutečném světě zasahuje dvě reálné postavy české sportovní historie. Osobnosti slavných atletek Heleny Fibingerové a Jarmily Kratochvílové jsou v divadelní hře Koule předmětem drsných žertů.

Je koulařka Milena z rozhlasové hry Helenou Fibingerovou, která v té době závodila a získávala vavřiny? Současná radní ČT si myslí, že jde o sprostý útok na její osobuFoto Jaroslav Legner (Sport)

„Já k tomu ani nemám slov. To je urážející a ponižující,“ řekla Sportu světová rekordmanka na 800 metrů Jarmila Kratochvílová.

Dvojnásobná mistryně světa se ve středu dožila šedesátky, má za sebou oslavu s příbuznými doma v Golčově Jeníkově a zítra se v Čáslavi sejde s kamarády z atletického klubu. Zatímco během týdne poskytovala rozhovory novinářům z celého světa, Drábkova hra k ní není příliš uctivá.

„Radmila má rozpíchanej zadek. Čechoslováci stvořili golema,“ zaznívá v inscenaci například.

„Nikdo takhle člověka v životě neurážel. Ale jsou v životě horší věci. Abych se tím trápila a zabývala...“ reagovala Kratochvílová. „Neznám toho pána, nevím, co s tím zamýšlel. Ale pro nás obě to dobré není. Je to trošku ujetý.“

CO TAKÉ ŘEKLA VE HŘE „FIBINGEROVÁ“

„Po smrti klidně nechám darovat své tělo. Orgány, které lidé potřebují (reakce na ohlas z publika): Cože? Koule?“

„Já dělala do sportu a teď podnikám, krapet se také starám o naši zemičku.“

„V dětství jsem hodně papala, měla jsem pořád hlad.“

„Kdybych nebyla ze žuly, tak kydám na statku a ne tady do mikrofonu.“

„Já a moje kamarádky z repre jsme měly po použití dopingu noční můry. Dokola se mi zdálo, že jsem King Kong, kterého odstřelují imperalistické stíhačky.“

„Já jsem tlama hubatá. Moje mamka my vždycky říkala: Do všeho se musíš vrtat, ty musíš být v každém hovně, kvrdlačko.“

Drábek je respektovaným dramatikem mladší generace, jeho hry zvítězily v soutěži Cen Alfréda Radoka a byly v ní oceněny také inscenace jeho her.

Jeho Koule je první inscenací série rozhlasových her Vinohradská 12, kterou od úterý uvádí Český rozhlas 3 – Vltava.

Fiktivní koulařku Milenu ztvárnila Pavla Tomicová, která se má ve stejné roli objevit i v příští sezoně na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové, kde je Drábek od sezony 2008/2009 uměleckým šéfem.

Bývalá koulařka Helena Fibingerová, jíž se podobá hlavní hrdinka hry, považuje inscenaci za osobní útok ve spojitosti se svým členstvím v Radě České televize.

„Pokud by tato forma měla být formou nátlaku na moji osobu, abych slevila ze svých cílů a zásad, považuju ji za velmi ubohou,“ řekla Fibingerová. „Volali mi z rozhlasové rady a byli znechuceni. Já osobně si kladu otázku, jestli by se veřejnoprávní médium mělo k tomuto uchylovat.“

Ředitel komunikace Českého rozhlasu René Zavoral vysvětlil, že cílem hry měla být témata státem řízeného dopingu, angažovanost sportovců jako exponentů komunistického režimu, schopnost společnosti se s touto minulostí vyrovnat a s tím spojená úloha médií.

Vstoupit do diskuse
29
Články odjinud


Články odjinud