12. dubna 2011 • 05:00

Komentátor BBC označil mrtvé koně za překážky

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miliony diváků, obrovské peníze, veliká popularita a sledovanost. To vše nabízí slavný britský dostihový závod Velká národní. Bohužel nejen to. Během 174. ročníku tohoto slavného dostihového závodu byly k vidění i situace, které vyvolaly velký odpor mezi ochránci zvířat. Diváky pobouřila i televizní stanice BBC. Její komentátor omylem označil mrtvé koně za překážky.



Záběry britské televizní stanice vzbudily obrovské emoce. BBC odvysílala, jak závodníci v průběhu dostihu obíhají přikryté mrtvé tělo jednoho z koní.

Devítiletý Ornais si zlomil krk již na čtvrté překážce, a to zdaleka nebylo vše. O dvě překážky dál ukončil svůj závodnický život desetiletý Dooneys Gate, jenž si zlomil hřbet.

Smrt nešťastného zvířete ne šesté překážce vyvolala mezi jezdci takovou paniku, že překážku, která byla v závodu v kurzu ještě jednou, následně raději objížděli.  

„Není pravda, že závod je bezpečnější, jak se říká. Zakažte Velkou národní, je to smrtící a krvavá akce,“ zuřil po tragických událostech ředitel organizace na ochranu zvířat Aintree.

Salto Dooneys Gate na neblaze známé překážce Becher´s Brook skončilo tragickou smrtí koně
Salto Dooneys Gate na neblaze známé překážce Becher´s Brook skončilo tragickou smrtí koně


Diváky pořádně naštvalo i cynické prohlášení jednoho z komentátorů, který nebohé mrtvé zvíře označil za překážku. „Věděli jsme o tom, co se stalo a snažili jsme se být citliví,“ snažila se žehlit neomalené výrazy svého komentátora v omluvném prohlášení stanice.

Že úmrtí koní na Velké národní v letošním roce není jen dílem shody nešťastných náhod, ukazuje fakt, že od roku 2000 zde našlo smrt již třiatřicet koní, jen loňský rok zde uhynuli čtyři zvířata.

Ve stínu tragických událostí tak poněkud zůstává vítězství koně Ballabriggse se žokejem Maguirem.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud