21. května 2011 • 09:17

Šest českých lodí postoupilo do finále v Račicích

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český čtyřkajak ve složení Ondřej Horský, Jan Souček, Daniel Havel a Jan Štěrba, největší čeští adepti na postup na olympijské hry 2012 v Londýně, postoupil na Světovém poháru v rychlostní kanoistice v Račicích z rozjížďky přímo do finále. Tam se z pátečních rozjížděk a semifinále na tratích 500 a 1000 metrů kvalifikovalo další pět lodí.



Kajakářky Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková (zleva) míří za postupem do finále závodu na 500 metrů.
Kajakářky Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková (zleva) míří za postupem do finále závodu na 500 metrů.
„To je víc, než jsem čekal,“ uvedl reprezentační trenér Martin Doktor. Potěšili ho především deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří postoupili jak na olympijské trati tisíc metrů, tak i neolympijské „pětistovce“. Přitom tato posádka spolu naposledy závodila v září 2009. Loňskou sezonu Radoň ze zdravotních důvodů vynechal. „A ta pauza nám viditelně prospěla,“ hlásal v cíli Radoň a doplnil: „Myslím, že jsme silnější a lepší než před dvěma roky. Já mám dvojnásobnou chuť nejen do závodění, ale i tréninku.“ Jeho parťák Filip Dvořák se radoval hlavně z toho, že na kilometru svou rozjížďku vyhráli, dokonce v nejrychlejším čase ze všech lodí této kategorie, a nemuseli do semifinále. „Paráda, zvýší to sebevědomí a víme, že můžeme soupeřit s absolutní špičkou a také kohokoliv porazit. Přímý postup je třešnička na dortu, která se snad projeví v sobotním finále. Je totiž velmi příjemné a pro výkonnost také důležité postoupit přímo a nevydávat další síly v semifinále,“ řekl Dvořák.

Mužský čtyřkajak si na totéž musel několik minut počkat. Do cíle totiž dorazil ve stejný okamžik s Australany. A rozhodčí nezvykle dlouho zkoumali fotografie z finiše. „Dokonce jsem na to musel jít osobně dohlédnout, protože k rozhodčím mířil také vedoucí australského týmu Martin Marinov,“ vysvětlil Martin Doktor a pokračoval: „Možná si myslel, že když je to v Česku, tak bychom si tam svou loď posunuli, ale protože to zkoumají dvě nezávislé firmy, nejde udělat něco nekalého.“ Oba záběry ukázaly, že česká posádka skutečně vyhrála. O čtyři setiny sekundy, tedy o nepatrný kousek pár centimetrů rozdílu. „Kluci z plakátu přece nemohou být druzí,“ glosoval radostně rozhodnutí jury Jan Štěrba a pobaveně popisoval: „Výsledek nám oznámili ve chvíli, kdy jsme se s Australany míjeli ve vratném kanálu. My jsme se radovali a oni se na nás dost zakřenili, když pochopili. Tak jsme se jim omluvili.“ A Ondřej Horský připojil: „Přímý postup je hodně cenný. Hlavně jsme si ušetřily nervy a síly z případného semifinále.“

To, co se podařilo mužskému čtyřkajaku, se nezdařilo ženskému. Jenže on jel v novém složení vůbec poprvé. Rozjížďkou se protrápil a obsadil až páté místo. „Ne, ne, bouře nebyla, jen jsme si to všechno v klidu vyříkaly, protože nás ten výsledek fakt vyděsil. Ale řekly jsme si, že to hodíme za hlavu, a se zkusíme sejít lepším pádlováním a také v tempu. V rozjížďce jsme se zbytečně dřely,“ poznamenala Jana Šebestová, která vtipně dodala: „Lepšíme se závod od závodu.“ Rozhodující semifinále Češky vyhrály a v sobotu pojedou v 11.56 hodin pojedou finále.

Kajakáři Pavel Davídek a Lukáš Trefil zažili stejnou situaci jako kolegové ze čtyřkajaku. Také se ve fotofiniši potkali s Australany. A v tomto případě šlo o nejtěsnější výsledek dne, protože obě lodě dosáhly na tisícinu sekundy stejný čas, jury však vyhlásila za vítěze semifinále Australany. Čechy to však mrzet nemuselo, protože postoupili také. „Radost je obrovská. Ani to nebereme tak, že jsme skončili druzí. Vždyť jsme měli na tisícinu stejný čas. A to nejdůležitější je, že jsme se prosadili v tak tvrdé konkurenci, která je vyšší než na loňském mistrovství Evropy,“ řekl Pavel Davídek.

Překvapením je přímý postup ženského deblkajaku Jana Ježová a Michaela Mlezivová, které ve své rozjížďce skončily třetí, na posledním přímém postupovém místě.

Program
Sobota 21. května 2011:
Od 10.32 blok finálových závodů na 1000 metrů + K4Ž 500 metrů; odpoledne rozjížďky a semifinále na 200 metrů a K2Ž 500 metrů.
Neděle 22. května 2011: Od 10.02 blok finálových závodů na 200 metrů; odpoledne finále na 500 metrů. Od 14.30: 5000 metrů K1 ženy, C1 a K1 muži.


Přehled kanoistických akcí s českou účastí v roce 2011
27. až 29. května Světový pohár v Duisburgu (Německo)
17. až 19. června mistrovství Evropy v Bělehradě (Srbsko)
30. června až 3. července mistrovství Evropy do 21 let v Záhřebu (Chorvatsko)
22. až 24. července mistrovství republiky v Račicích
29. až 31. července mistrovství světa juniorů v Brandenburgu (Německo)
18. až 21. srpna mistrovství světa v Szeged (Maďarsko)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud