14. června 2011 • 11:49

Tyson se rozbrečel při uvedení do síně slávy

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Neznal nervy, neznal bolest, neznal slzy. Vyhrožoval soupeřům, jednomu z nich dokonce ukousl část ucha. Jenže časy se mění a ani bývalý boxer Mike Tyson není výjimkou. Z obávaného zvířete se stal krotký beránek, který seká dobrotu a dokonce projevuje i city. Stejně, jako když se při včerejším uvádění do boxerské Síně slávy spontánně rozbrečel.



Věděl o tom dlouho. V hlavě měl připravený proslov a při uvádění do Síně slávy se především nechtěl shodit. Rozhodně ne malichernostmi. Jenže když došlo na děkování, nemohl se tomu ani takový tvrďák jako Mike Tyson ubránit. Slzy mu chtě nechtě tekly z očí a hlas se mu zlomil.

„No tak, Miku, do toho,“ povzbuzovali ho fanoušci pod pódiem. Jenže muž, který dlouhá léta schovával své emoce pod svou neprůstřelnou maskou, v tu chvíli defi nitivně kapituloval. „Hele nedám to. Prostě to nedokončím. Zkrátka jen díky, díky,“ omluvil se až skoro stydlivě.

Mike Tyson (vlevo) v zápase s Kevinem McBridem v roce 2005
Mike Tyson (vlevo) v zápase s Kevinem McBridem v roce 2005


Vzpomínal na své dětství v drsném Brooklynu, na své kriminální prohřešky i na smrt své matky, která mu umřela v jeho šestnácti letech. Byl jen dítětem ulice, než se ho ujal trenér Cuse D‘Amato, který v něm pod divokou slupkou viděl potenciálního šampiona.

„Všechno to začalo s ním. Pamatuji, že jsem byl zrovna v pasťáku, protože jsem pořád někoho okrádal,“ vrátil se ještě na chvíli do temné minulosti Tyson. „Když jsme se seznámili, mluvili jsme o tom, jak si vyděláme spoustu peněz. Chtěli jsme ale také být velkými bojovníky,“ pokračoval ve vyprávění, pak ale svou hru s city prohrál.

D‘Amato se totiž vrcholu nedožil. Zemřel rok předtím, než se jeho svěřenec stal (ve svých dvaceti letech) historicky nejmladším mistrem světa těžké váhy. Sláva a popularita však Tysona ničily, stejně jako alkohol, drogy a sexuální skandály. Za údajné znásilnění dokonce strávil tři roky ve vězení. A když se pak vrátil k boxu, ukousl svému sokovi Evanderu Holyfi eldovi část ucha. Jako milovaný i nenáviděný ukončil kariéru.



Zlom ale u něj nastal před dvěma lety, kdy mu při nešťastné nehodě zemřela čtyřletá dcerka Exodus. Rodinná tragédie ho paradoxně dotlačila k nápravě. „Od té doby jsem čistý,“ přiznal Tyson. Začal chovat holuby, stal se veganem, konvertoval k islámu. Proměnil se v jiného člověka.

„Nikdy jsem nechtěl být boxerem, ale tyto věci mimo ring mě fascinují,“ podotkl i Sylvester Stallone, který se jako představitel filmové série Rocky dostal do Síně slávy spolu s Tysonem. „V životě na vás totiž čeká větší boj než v ringu. Když ho ale zvládnete, pak se teprve stanete bojovníkem,“ dodal na adresu muže, který během letošního března navštívil i redakci deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud