19. června 2011 • 15:29

Ogier vyhrál Akropolis rally, Loeb dojel druhý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský jezdec Sébastien Ogier v citroënu vyhrál Akropolis rallye a vybojoval třetí vítězství v této sezoně mistrovství světa. V poslední etapě Ogier těžil z toho, že v sobotu zpomalením v poslední rychlostní zkoušce přenechal průběžné vedení týmovému kolegovi a krajanovi Sébastienu Loebovi.



Sedminásobný mistr světa dnes jak první jezdec na trati čistil soupeřům cestu a nakonec těsnou přetahovanou o první místo prohrál. Tovární tým Citroënu nicméně slavil double a šesté vítězství v letošní sezoně za sebou.

"Byla to skvělá bitva, ale je jasné, že jsme nejeli za stejných podmínek. Myslím, že jsme byli na téhle rallye nejrychlejší, jenže jsme čistili trať. Lépe jsme jet nemohli," řekl Loeb, který díky jubilejnímu 100. umístění na stupních vítězů bezpečně udržel vedení v šampionátu.

Ogier už se mu ale v této sezoně vyrovnal v počtu vítězství, řecký triumf přidal k prvenstvím z Portugalska a Jordánska a průběžně je se ztrátou 22 bodů až třetí jen kvůli nedokončené soutěži v Mexiku. Pátou výhru v kariéře si připsal i díky taktice v závěru poslední sobotní zkoušky, byť to otevřeně nepřiznal.

"Trochu jsem zpomalil, ale už předtím jsem v tom testu nebyl tak rychlý. Bylo tam strašně moc prachu a nechtěl jsem riskovat," řekl pouze Ogier, který se do čela pořadí prodral ze čtvrtého místa po pátku. "Páteční start byl složitý, ale povedlo se mi najít rytmus," dodal sedmadvacetiletý Francouz. Do hodnocení MS si vedle obvyklých 25 bodů připsal i tři bonusové za triumf v závěrečné power stage, kterou vyhrál před Loebem o pouhých devět tisícin sekundy.

Suverén první etapy Nor Petter Solberg v soukromém citroënu vypadl nakonec ze stupňů vítězů. Ze třetího místa po sobotě jej hned v první zkoušce závěrečného dne sesadil mnohem méně chybující Fin Mikko Hirvonen s fordem. "S výkonem jsem spokojený, ale víc to nešlo. Jel jsem naplno, zkusil všechno, ale privátní tým je privátní tým, je to těžké," konstatoval Solberg, který se v sobotu potýkal s potížemi s brzdami.

Bývalý vicemistr světa Hirvonen nakonec zaostal v "umetené" stopě za Loebem jen o tři sekundy a Solberga porazil o 25 sekund. Nadvládu citroënů, která trvá od Hirvonenova triumfu v zahajovacím dílu sezony, se pokusí přerušit v domácí Finské rallye, kterou bude šampionát pokračovat od 28. do 31. července.

Martin Prokop s fordem uhájil v poslední etapě patnácté místo, na které se posunul v sobotu po nevydařeném pátku. Dosavadní celkový lídr kategorie SWRC ztratil přes devět minut na vítěze této třídy Juha Hänninena a skončil v redukovaném pořadí pátý. Finský jezdec továrního týmu Škoda Motorsport si připsal celkově osmé místo a v hodnocení SWRC vystřídal Prokopa ve vedení.

"Jsme rádi, že jsme v cíli. Byl to pro nás příšerný víkend, celou soutěž jsme měli smůlu. Ale získané body nakonec nejsou špatné," řekl Prokop, který celý program páteční etapy absolvoval pouze se zadním náhonem své fiesty, a výrazně tak na konkurenty ztrácel.

Akropolis rally, soutěž MS v automobilových soutěžích - konečné pořadí:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) 4:04:44,3,
2. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) -10,5,
3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -13,5,
4. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -38,8,
5. H. Solberg, Minorová (Nor., Rak./Ford Fiesta RS) -5:24,7,
6. Wilson, Martin (Brit./Ford Fiesta RS) -6:54,7,
...15. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -20:33,1.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 13 závodů):
1. Loeb 146 b., 2. Hirvonen 129, 3. Ogier 124, 4. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 76, 5. P. Solberg 73, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 48, ...13. Prokop 7.
Kategorie SWRC: 1. Hänninen 61, 2. Prokop 50, 3. Sousa (Portug./Ford Fiesta) 43.
Pořadí týmů: 1. Citroën Total 250, 2. Ford Abu Dhabi 195, 3. Stobart-Ford 87.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud