3. července 2011 • 11:13

Startuje extrém na kole: Tisíc mil bez civilizace

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci cyklistického sportu budou od zítřka hltat Tour de France. Milovníci cyklistického extrému zase v neděli obrátí pozornost k unikátnímu projektu, jenž v Evropě nemá obdoby – závodu Craft 1000 Miles Adventure. O co jde? O pouť napříč Českem a Slovenskem. O dřinu na bez jakéhokoliv zabezpečení, která horských kolech nabízí jen start, cíl a poznání vlastních limitů.



Logo závodu Logo závoduFoto Archiv Sport
Známý český dobrodruh Jan Kopka dokázal v roce 2007 vyhrát nejtěžší závod světa na horských kolech. Bez jakékoliv podpory projel ledovou Aljaškou, kde každý den zažíval maximální extrém a často mu šlo o život. Nyní se pokusil podobné emoce přenést na území bývalého Československa a vytvořil podnik Craft 1000 Miles Adventure. Dobrodružství, jehož první ročník začne již v neděli 3. července ve 14 hodin.

„Závod na tak dlouhou vzdálenost je v Evropě jediný. Přesto nejde o absolutní extrém. Civilizace je všude. Mělo by odpadnout riziko, že někdo umře. Nebezpečí je minimální. Problém představují jen medvědi na Slovensku a špatné odhadnutí vlastních schopností,“ popisuje Kopka, podle nějž nepůjde jen o cyklistiku. „Bude to forma sebepoznání. Vyhraje každý, kdo bude mít dobrou psychiku a disciplínu,“ říká muž, který na kole absolvoval nejnáročnější akce na všech obydlených kontinentech.

Craft 1000 Miles Adventure
závod cyklistů, chodců a koloběžkářů bez jakéhokoliv zabezpečení napříč Slovenskem a Českem
trať měří 1600 km, celkové převýšení činí 30 km

Start je v nejvýchodnější slovenské dědině Nová Sedlice, kde kolem nápisů v azbuce pobíhají toulaví psi. Cíl pak poskytuje jedno z nejzápadnějších českých městeček Sklaná, kde se narodila fotbalová legenda Pavel Nedvěd.

Mezi dvěma body pak číhá cyklistické dobrodružství v podobě 1600 kilometrů délky a 30 kilometrů převýšení. „Je na každém jak dlouho pojede, kdy a kde bude spát, co bude jíst. Nejrychlejší to zvládnou za týden, nejpomalejší za měsíc,“ líčí Kopka. Mezi odvážlivci nejsou jen cyklisté, ale i dva chodci a jeden koloběžkář. Pro méně zdatné bude cíl kratší trasy už v polovině.

Trasa vede významnými pohořími a neobydlenými částmi obou zemí. Na Slovensku tvoří velkou část Tatry, v Česku cesta lemuje kompletní severní hranici. Nejede se o žádné ceny. Na trať se ve stočlenném pelotonu vydají zkušení profesionálové i rekreační cyklisté. Všichni se budou s překážkami vyrovnávat bez jakékoliv cílené podpory.

K dispozici nebudou občerstvovací stanice ani tým pomocníků, který účastníky v případě potřeby namasíruje či spraví kolo. Každý pojede jen sám za sebe. Odměnou za odvahu absolvovat neobvyklou pouť bude cyklistům samota a obří porce dobrodružství.

„Půjde o opak toho, kam se ubírá dnešní civilizace, která směřuje ke stále většímu komfortu. Tady se odstartujete a závodníci si budou muset poradit sami. Budou ale cítit volnost a dostanou možnost zamyslet se nad vlastním životem,“ dodává Kopka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud