Martin Hašek
23. srpna 2011 • 17:30

Aleš Hušák v Sazce skončil, sázková společnost získala Jágra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Způsob konce Aleše Hušáka v Sazce, kterou 16 let řídil jako předseda představenstva, odpovídá jeho démonické osobnosti. Hušák včera nejdřív sám rezignoval, valná hromada Sazky ho však poté stejně odvolala. Pro jistotu. Teď loterijní společnost startuje novou éru, jejím symbolem je i hvězdný hokejový útočník Jaromír Jágr.



Odkaz Aleše Hušáka po jeho šestnáctileté spanilé jízdě v Sazce nic nevyjádří lépe než jeho včerejší věta na rozloučenou: „Jsem hrdý, že se nám společnými silami podařilo to, čemu věřil jen málokdo.“

Hušák to uvedl s odkazem na stavbu současné O2 Areny. Právě kvůli ní a především kvůli problematickému způsobu jejího financování ale sázková společnost považovaná za nezničitelnou skončila v konkurzu. To si také jen málokdo dokázal představit.

„Dnešním dnem končím jako předseda představenstva SAZKA, a.s., a odcházím mezi sázející,“ uvedl Hušák. „Lidé, kteří něco budují a stavějí, tedy i já, se dopouštějí chyb. To dobře vím, zároveň ale věřím, že základy, které Sazka a aréna mají, se podařilo postavit pevné a trvanlivé.“

Už během července se dvakrát schylovalo k Hušákově odvolání, ani jedna z plánovaných valných hromad se však neuskutečnila. Včera byli zástupci akcionářů na valné hromadě připraveni a odhodláni Hušákovu éru definitivně ukončit. Ve svém úsilí vytrvali, i když Hušák sám rezignoval, a dosavadního předsedu představenstva odvolali.

„Nečekal jsem vůbec nic, což je nejenom pro duševní zdraví v případě doktora Hušáka lepší,“ řekl Pavel Kořan, předseda ČSTV, dosavadního hlavního akcionáře Sazky.

Aleš Hušák po valné hromadě akcionářů Sazky skončil v nemocniciFoto Archiv Sport
„Odvolali jsme pana doktora Hušáka z hlediska právní jistoty. Nebylo vyloučeno, že by si to pan doktor pozítří nerozmyslel. Z opatrnosti jsme jej odvolali s okamžitou platností.“

Hušák byl považován za neodvolatelného muže s absolutní mocí a vysloužil si pověst manažera, jenž ve skutečnosti vládne akcionářům, kteří ho zaměstnávají. Na jeho místo teď nastupují muži bez reálné moci a zřejmě jen na omezenou dobu.

„Představenstvo udělalo tu jednu z mála věcí, co udělat mohlo,“ komentoval to insolvenční správce Josef Cupka, jenž vyhlášením konkurzu převzal většinu pravomocí.

Zatímco pod Hušákem si členové představenstva léta vypláceli bohaté odměny, jejich nástupce žádné prebendy nečekají. „Jedině ze svého, ze Sazky určitě ne,“ pronesl Cupka s úsměvem. Insolvenční správce si veškeré pravomoce podrží do doby, než nový majitel Sazky, který vzejde z výběrového řízení, získá souhlas antimonopolního úřadu.

Cupka výběrové řízení vypsal v pátek. Přihlásit se do něj může jakákoli fyzická osoba, která nebyla trestaná, nebo právnická osoba, jež nebyla v konkurzním řízení. Podmínkou je také složení půlmiliardové kauce v korunách.

Jaromír Jágr se vrátil z dovolené v Mexiku a s Kladnem absolvoval první trénink na leděFoto Jaroslav Legner Sport
„Snažili jsme se eliminovat možnost zdržování řízení, nátlaku a podobně. Proto je kauce tak vysoká,“ vysvětlil Cupka. „Původně jsem chtěl jistinu ještě mnohem vyšší. Byl to kompromis mezi mnou a věřitelským výborem.“

Zájemci se budou ucházet o celý podnik včetně všech dceřiných společností. Variantu prodeje majetku firmy na několik částí insolvenční správce zavrhl. „Rozdíl v cenách je absolutně nepatrný. Podle nás je tohle lepší způsob, rychlejší,“ řekl Cupka.

Uchazeči o koupi Sazky si do pátku mohou vyžádat základní informace o stavu firmy, do 23. září musí podat nabídku. Otevírání obálek proběhne 26. září. Sazku získá ten, kdo nabídne nejvyšší částku.

Nový majitel pak rozhodne o dalším směřování firmy a může teoreticky povolat zpět i Aleše Hušáka.

Ten se před měsícem údajně dohodl s hlavními věřiteli a bez vědomí akcionářů vzal zpět odvolání proti vyhlášení konkurzu.

Aleš Hušák po valné hromadě akcionářů Sazky skončil v nemocnici
Aleš Hušák po valné hromadě akcionářů Sazky skončil v nemocnici

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud