10. listopadu 2011 • 22:18

VIDEO: To je síla! Nestárnoucí surfař řádí jako Jágr

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tohle náhoda? Legendární americký surfař Kelly Slater se narodil jen o čtyři dny dřív než hokejista Jaromír Jágr a stejně jako oranžový umělec s hokejkou a stejně jako on v 39 letech fascinuje svět. Jako první získal už jedenáctý světový titul.



1972? Zřejmě slušný ročník! Stejně jako Jaromír Jágr se ani Kelly Slater na prahu čtyřicítky nehodlá loučit. Svému sportu vládne už dvě desítky let. V roce 1992, když Jágr slavil Stanley Cup s Pittsburghem, Slater se stal nejmladším světovým šampionem historie. Ve sportu mladých a krásných teď posouvá věkový rekord i na druhé straně spektra.
„S přibývajícími lety jde o to udržet si otevřenou mysl, zkoušet nové věci a přístupy. Opravdu neberu věk jako překážku,“ uvedl pro deník The New York Times. „Když potřebuji, surfuji lépe než kdy dříve.“

Svůj rekordní jedenáctý světový titul si Slater zajistil v San Francisku na předposledním letošním podniku mistrovství světa. Stačila mu na něj účast ve čtvrtfinále, v němž vypadl s pozdějším vítězem, sedmnáctiletým Gabrielem Medinou. Na Ocean Beach tak nenavázal na pět svých finálových účastí v tomto ročníku, ze kterých třikrát vyšel jako vítěz.

Titul slavil Slater dokonce dvakrát – organizátoři mu totiž pohár předali předčasně v  soutěže. Následné propočty však ukázaly, že ještě není jistým vítězem šampionátu.

„Klobouk zpátky, ještě jsem nevyhrál,“ uvedl Slater na Twitteru. Po postupu do čtvrtfinále však již mohl svou nejnovější trofej zvednout nad hlavu právem.



„Kelly je schopný se neustále vyvíjet a přizpůsobovat se pokroku v surfingu,“ charakterizuje Slatera mluvčí Asociace profesionálních surfařů Dave Prodan. A veterán mezi surfaři sklízí obdiv i u svých o téměř dvacet let mladších soupeřů.

„Je úžasné sledovat, jak se jen v této sezóně zlepšil v aerialech,“ líčí třiadvacetiletý Julian Wilson. „Inspiruje nás a také se nechává inspirovat námi,“ dodává Slaterův velký letošní soupeř, jednadvacetiletý Owen Wright z Austrálie.

V čem spočívá tajemství Slaterových vítězství? „Část jeho úspěchu můžete připsat x-faktoru oceánu,“ říká Dave Prodan. „V surfingu nemáte nehybné hrací pole jako v jiných sportech, takže myslím, že čas, který tráví ve vodě, a všechna ta místa, kde surfoval, mu dávají v dynamickém prostředí surfingu výhodu, přestože stárne.“

Kelly Slater je kvůli stejnému věku připodobňován k Jaromíru Jágrovi
Kelly Slater je kvůli stejnému věku připodobňován k Jaromíru Jágrovi

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud