1. prosince 2011 • 17:58

Akce roku českého MMA: Hamršmída a Reinderse prověří světová špička

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká akce roku v bojových sportech. Novodobé gladiátorské hry. Poslední dny zbývají do turnaje ultimátních zápasů MMA, který se uskuteční v sobotu od 17 hodin v Praze na Podvinném mlýně. Hlavní tváře? Česká jednička Michal Hamršmíd v souboji s Američanem Erikem Lukem a tuzemská dvojka André Reinders proti sedmičce evropského žebříčku Toru Troengovi.



Osmihranná klec, v ní dva svalnatí borci a spousta adrenalinu. Velkolepou podívanou slibuje sobotní turnaj nejtvrdšího sportu světa MMA, který byl pojmenován GCF: Redemption (v překladu „vykoupení“). Pražská hala na Podvinném mlýně se naplní nejlepšími českými ultimátními zápasníky, kterým se přezdívá také bojový desetibojaři. Na programu je devět duelů včetně bitev elitních českých borců Michala Hamršmída a Andrého Reinderse.

První se utká ve váze do 59 kg proti americkému veteránovi Eriku Lukovi, druhého čeká v těžší kategorii do 83,9 kg sedmý muž evropského žebříčku Tor Troeng. Má jít o zápasy, které nebyly v tuzemsku dlouho k vidění. Proto na ně vypsala kurzy i sázková společnost Fortuna.

Hamršmídův kurz na vítězství je 1,55:1, zatímco soupeř, který zápasí poprvé mimo území USA, dostal 2,3:1. U Reinderse je situace opačná. Českému bijci bookmakeři věří méně. Dostal kurz 2,22:1, zatímco švédský sok 1,65:1. V obou případech má ale jít o nesmírně vyrovnané duely, kdy mohou nejlepší zástupci českého MMA ukázat, zda patří do světové špičky.

„Nikdy jsem nedřel tak tvrdě jako nyní a nikdy mě trénink tak nebolel,“ říká Hamršníd, jehož protivník trénuje v jednom z nejlepších klubu světa – Američan Top Teamu, kde působí špička organizace UFC, což je obdoba hokejové NHL či basketbalové NBA.

„Erik má za sebou silný tým a nesrovnatelné podmínky k tréninku, ale já věřím, že moje nejsilnější stránky budou v den zápasu lepší než ty jeho,“ doplňuje česká muší váha s bilancí 36 vítězství, 14 porážek a 1 remízy.

„Michal je velmi těžký soupeř. Má mnoho zkušeností, ale já trénoval se šampiony a celý zápas se budu snažit najít způsob jak duel ukončit,“ tvrdí Luke, s nímž dorazí do Prahy i jeho manažer Paul Domenech. Ten vybírá zápasníky do mnoha turnajů v Americe a pro Čechy to bude jedna z mála příležitostí, jak na sebe upozornit před vlivným zahraničním promotérem.

O to větší výzva čeká Reinderse a Troenga. Evropa totiž v kvalitě oproti USA, Brazílii či Japonsku zaostává a v nejlepší padesátce světového žebříčku se dají zápasníci ze starého kontinentu počítat na prstech ruky.

„Budu snažit ukázat nejen soupeři, ale i divákům, na co jsem takovou dobu dřel. Čeká mne  komplexní bojovník u kterého je těžké najít slabé stránky. Máme společné čtyři soupeře a se všemi máme stejný výsledek,“ přemítá před bojem Reinders.

V dalších zápasech se potká domácí špička. O tituly se utkají Daniel Macháček s Františkem Smetánkou (do 93 kg) a souboj o pás šampiona čeká i Norberta Požárka s Davidem Kozmou (do 70,3 kg). V dalších soubojích nastoupí například Jaroslav Poborský, Josef Král, Martin Šolc, Filip Macek či Tomáš Penz.

Posledních 250 vstupenek v rozmezí od 300 do 900 Kč je k dispozici v síti Ticketstream. V den konání akce budou od 12 hodin také na pokladně haly Podvinnný mlýn.

Rozpis zápasů GCF: REDEMPTION
Sobota, 3.12. 2011
Praha, hala Podvinný mlýn (od 17 hodin)

Michal Hamršmíd-Erik Luke (USA) (3x5 min, do 59 kg)
Je to vůbec poprvé, co se domácí zápasník MMA utká v Česku s Američanem. Luke porazil soupeře z nejlepších světových organizací. Hamršmídovou zbraní je zase na jeho váhu velká síla. Pro oba jde o první duel v tak nízké hmotnostní kategorii, kterou příští rok otevře nejlepší liga světa UFC. Vítěz k ní bude mít velmi blízko.

André Reinders-Tor Troeng (Švédsko) (3x5 min, do 83,9 kg)
Reinders se po dlouhé době představí doma proti soupeři z absolutní špičky. Troeng je aktuálně sedmý v Evropě a český borec se v případě výhry může rovněž vyhoupnout do elitní desítky. Favoritem zápasu je Švéd, ale český zástupce je nebezpečný v každé situaci.

Daniel Macháček-František Smetánka (5x5 min, do 93 kg)
Souboj o český titul na pět kol obstarají původem boxer a thajboxer. Favoritem je zkušenější Macháček, který umí zápasy ukončovat na zemi i v postoji. Smetánkovi vynesla titulový zápas série dvou výher.

Norbert Požárek-David Kozma (5x5 min, do 70,3 kg)
Požárek nastoupí do titulového duelu jako vícenásobný mistr republiky v řeckořímském zápase a v grapplingu. Jeho předností jsou ve 33 letech zkušenosti a síla. Kozmovi je naopak teprve 19, ale  už získal titul světového šampiona v grapplingu. V zápase na pět kol bude hrát roli kondice.

Josef Král-Victor Halmi (Maďarsko) (3x5min, do 77,1 kg)
Král je známý agresivním a silovým projevem a jelikož Halmi má podobný styl, čeká se velmi tvrdý zápas, který skončí knockoutem.

Martin Šolc-Marek Pilař (3x5 min, do 93 kg)
Šolce je Český veterán, který se letos vrátil k zápasům po jedenácti letech. V létě vyhrál na Kypru k.o. za pouhých 10 vteřin. Pilař je talent českého MMA a technický zápasník, jenž letos absolvoval tři vítězné boje.

Tomáš Penz-Jan Havelka (3x5 min, do 88 kg)
Oba bojovníci jsou silově velmi dobře vybaveni a oba preferují boj v postoji. Čeká se přestřelka, která skončí před limitem.

Filip Macek-Ondřej Skalník (3x5 min, do 63 kg)
Souboj zápasníků zvyklých na boj na zemi. Macek poslední tři zápasy prohrál, Sklník naopak tři duely vyhrál. Kdo prodlouží svou sérii?

David Ziopulos-Jan Šedivý (3x5 min, do 77,1 kg)
Ziopulos těží z dobrého boxu, Šedivý je naopak bývalý mistr republiky v řecko-římském zápase. Půjde o střet velmi odlišných stylů.





Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud