14. března 2012 • 14:07

V Londýně přijde do Českého domu na pivo i Usain Bolt

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno se kolem něj bude točit, slavný jamajský sprinter Usain Bolt ale do svého napjatého programu na olympiádě v Londýně zařadil i návštěvu Českého domu. Ten vznikne v budově Business Design Centre nedaleko známého nádraží Kings Cross a během Her bude základnou nejen pro sportovce a  V.I.P. hosty, ale poprvé v historii i pro fanoušky.



Šéfové české výpravy doufají, že vrcholem programu v prostorné budově uprostřed londýnské čtvrti Islington budou oslavy medailí českých sportovců, kterým se tradičně říká Díkůvzdání. Do Českého domu během olympiády v Londýně ale zavítají i hvězdy světového sportu.

„Chceme být světoví a smluvně máme podchyceno, že Usain Bolt, pravděpodobně největší hvězda, přijde do českého domu,“ oznámil místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Přijde i Sebastian Coe, bývalý slavný běžec a šéf organizačního výboru olympijských her.“

Vidět Bolta v Českém domě může kterýkoli z českých fanoušků, pro které bude Business Design Centre během Her přístupný. Tahle možnost je ale přitažlivá i pro sportovce.

„S Boltem bych se určitě rád setkal a viděl ho. Jestli bude šance, tak ji využiju,“ plánuje judista Lukáš Krpálek.

Veslaře Ondřeje Synka naopak nechává vyhlídka setkání se slavným Jamajčanem v klidu.
„Já nejsem z těch, kteří by toužili se s někým setkávat,“ řekl Synek. „Pro mě je to dobrý sportovec, uznávám ho. Na druhou stranu i jiní sportovci zasluhují stejné uznání jako on.“

V prostorné budově Business Design Centre v londýnské čtvrti Islington bude pro Český dům vyčleněno 2000 metrů čtverečních a najednou se tam vejde 2500 lidí. Český olympijský výbor tady hodlá pořádat sledování přímých přenosů na velkoplošných projekcích pro ty, kteří se nedostali k lístkům. Největší plátno obsáhne 175 metrů čtverečních.

Český olympijský výbor bere londýnské Hry jako příležitost prezentovat Česko v zahraničí. Už v pondělí začala v Islingtonu pod názvem Czech Open 2012 česká kulturní sezona.

„Sebastian Coe to charakterizoval: Bude to největší mejdan na světě vůbec,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. „My se v tom nechceme ztratit, ale naopak situaci využít.“

V Českém domě by měly vystupovat i české kapely
V Českém domě by měly vystupovat i české kapely

Budou se ale pořádat také koncerty a výstavy. Mezi vystupujícími umělci budou například kapela Monkey Business nebo výtvarník David Černý, jehož Entropa vyvolala kontroverze po celé Evropě.

Business Design Centre stojí v londýnské čtvrti Islington a architektonicky připomíná Vinohradský pavilón nebo Průmyslový palác. Český olympijský výbor chce Českému domu vetknout futuristický design, který vychází z abstraktního obrazu Františka Kupky Dvojbarevná fuga, jehož motivy využívá i oblečení olympijského týmu.

Český dům má být během Her místem setkávání českých návštěvníků Her a k dispozici bude také plzeňské pivo.

„Projekt Českého domu je dobrý nápad. Jsem strašně rád, když nás přijedou fanoušci podpořit. Když udělám medaili, odvděčím se jim,“ řekl judista Lukáš Krpálek.

„Fanoušci uvidí sportovce, budou si na ně moc sáhnout, bude pro ně velký zážitek,“ hodnotí veslař Ondřej Synek. „Nejdůležitější je myšlenka domova, aby lidi, kteří hvězdy sportu nepotkávají běžně, se s nimi mohli setkat třeba na baru.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud