30. března 2012 • 05:00

Extrémní snowkajakcross: Šílený souboj s mistrem světa

Autor: Tomáš Koníček
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | FOTOGALERIE | Usazen do kajaku, v rukou pádlo, Extrémní zábava s lodí se dá zažít i mimo peřeje – o tom vé své i Martin Koukal (33). Mistr světa v běhu na lyžích byl jedním ze 34 bláznů, víkendu rozdali ve snowkajakcrossu, šíleném souboji ve sněhovém korytu. Jedním z jeho soupeřů byl i zástupce Blesku.



Foto 

Tenhle extrémní sport připomíná skikros. Jenže tady nestojíte na lyžích, ale sedíte v kajaku, ve kterém se spolu s dalšími třemi borci řítíte monstrózním korytem.

Když jedete těsně nad zemí padesátikilometrovou rychlostí a vymetáte pětimetrové klopené zatáčky a vodní překážky, je to pořádný hukot. Zdá se vám to šílené? Věřte, že je! Nový adrenalinový sport chce pořádnou dávku odvahy.

I když se snažíte rýt pádlem do sněhu a trochu řídit směr, jde to jen stěží. Stačí jedna chyba a prudká zatáčka vás nemilosrdně otočí hlavou dolů. Martin Koukal se toho přesto nebál – v Herlíkovicích jel rovnou naostro.

VIDEO: Snowkajakcross je sport jenom pro odvážné

Reportáž ze Snow kajak crossu 2012
Video se připravuje ...

 

„Teď mě mrzí, že jsem si to předem nevyzkoušel,“ litoval, když dojel na třetím, nepostupovém místě. Do dalších jízd se tak, stejně jako autor článku, nekvalifikoval.

Přitom do závodu šel s odvážnou taktikou. „Prostě to tam nasypu a bude,“ culil se. Při pohledu na trať ale zvážněl. „Bude to o tom, že se hrdě rozjedu ze startovní rampy, pak se mi objeví smrt v očích a budu rád, když mě to dole v bazénu vysype,“ řekl běžec na lyžích, který si závod parádně užil.

„Bylo to super. Startovní rovinka mě hodně vyděsila, ale po první zatáčce jsem začal chápat, jak to funguje, a začal jsem závodit,“ povídal bronzový medailista z OH ve Vancouveru, jenž do závodu přemluvil i svoji manželku Vandu.

Šílený závod není pro slabé povahyFoto Foto pro Blesk – Seven Days Agency

Snowkajakcross na vlastní kůži:  Hlavně přežít!

 Chce to velkou dávku odvahy, ale stojí to za to! V Herlíkovicích jsem si sněhové koryto projel hned třikrát, z toho jednou i se soupeři. Už při trénincích jsem na startu sledoval kolegy, jak v první zatáčce lítají vzduchem.

„Hlavně to přežít,“ říkal jsem si v tu chvíli. A to se povedlo, i když závod byl drsný! Jednoho kolegu dokonce odvezla záchranka. Nic pro slabé povahy! Já jsem v těžce ovladatelné lodi dojel v prvním kole na třetím místě. Kvůli pomalému startu, kde mi všichni ujeli, jsem tak skončil jako Koukal. Bez postupu.

Vypořádat se se záludnou tratí nebylo nic lehkého
Vypořádat se se záludnou tratí nebylo nic lehkého

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud