24. října 2012 • 11:48

Kontakt! Rychlá rota olympioniků se cvičí ve vojenském přijímači

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympiádu už letos všichni zvládli, teď se ale několik špičkových reprezentantů potýká s další výzvou. Skupina olympioniků v čele se sprinterským esem Pavlem Maslákem se potýká s nástrahami vojenského přijímače a v neděli ráno je čeká přísaha na Pražském hradě.



Místo dresů navlékli maskáče, tváře pomalovali maskovacími barvami a do okolí Vyškova vyráží na bojovou přípravu.

„Jsme v četách podle abecedy. Chodíme ve čtverci po cestě a kontrolujeme okolí. Když se zavelí kontakt, tak uleháme a jdeme do střelecké pozice,“ popisuje kanoista Filip Dvořák, který na letošní olympiádě v Londýně spolu s parťákem Jaroslavem Radoňem skončil v kategorii C2 pátý.

Radoň ve Vyškově taky nechybí, stejně jako členové bronzového čtyřkajaku Josef Dostál a Lukáš Trefil, nebo atleti Pavel Maslák s Jakubem Holušou.
Borci vstávají každé ráno v půl šesté, v šest je čeká nástup, pak snídaně. Dopoledne musí zvládnout šest výukových hodin, po obědě a večeři další dvě a v přestávkách mají samostudium.

„Člověka to zocelí. Naučí se poslouchat, chodit včas,“ říká Jakub Holuša, letošní vicemistr světa v běhu na 800 metrů v hale. „Jinak já doufám, že to přežiju bez nějaké újmy a budu se schopen zařadit do sportovního procesu.“

V první fázi výcviku museli sportovci zvládnout především teorii, což se na postavách některých z nich projevilo. „Přibírám, jak jsme ve stresových situacích, a není dostatek pohybu. Ze sto jedenácti jsem se dostal na sto šestnáct kilo,“ připustil dvoumetrový kajakář Josef Dostál.

Nakonec se ale olympionici dočkali i cvičení v terénu. Kvůli nim si také museli namaskovat tváře a zvládli to tak, že někteří z nich skoro nejsou k poznání
„Ten úplně vlevo vypadá jako Lolo Jones,“ zhodnotil jeden přispěvatel na Facebooku vzhled kanoisty Dvořáka, kterému dělal make up sprinter Pavel Maslák.

„Pavle, myslím, že maskování se ti povedlo... Zvlášť, když údajně vypadám jako Lolo Jones! To by mě snad nikdo nezastřelil ne... :)“ vzkázal Maslákovi Dvořák.

Sportovci vstupují do armády proto, že tak budou mít výhodnější podmínky v přípravě a budou moct být i lépe oceněni než civilní zaměstnanci armádního klubu Dukla. Slavnostní přísahu složí v neděli na Pražském hradě, v den vzniku Československa.

Pavel Maslák je vojín.
Pavel Maslák je vojín.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud