20. března 2013 • 23:06

Pocta legendě. Ceny fair play dostali stateční horolezci i tenista Kodeš

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavní ceny fair play za rok 2012 obdrželi horolezci Antonín Bělík a Vít Auermüller a také tenista Jan Kodeš. Dvojici horolezců ocenil Český klub fair play za záchranu života zraněného kolegy při výstupu na himalájskou osmitisícovku Broad Peak. Sedmašedesátiletý Jan Kodeš převzal cenu za celoživotní postoj.



Horolezci Antonín Bělík a Vít Auermüller získali hlavní cenu fair play za záchranu lidského života. Loni v létě vzdali tři sta metrů pod vrcholem výstup na osmitisícovku Broad Peak, aby pomohli tchajwanskému horolezci, který se zranil při pádu.

„Nejdříve jsem myslel, že je zemětřesení, jaký tam byl hluk,“ vzpomínal Bělík. Pak uviděl padajícího Coloona Chuangu. „Byl to nekoordinovaný pád, kutálel se více než 200 metrů. Díval jsem se, jestli uvidím na sněhu krev, ale naštěstí tam nebyla.“

K záchranné akci se dostali čeští horolezci každý zvlášť. „Tonda viděl pád horolezce shora, takže začal sestupovat, zatímco já jsem postupoval zespodu. V první chvíli jsme se vůbec nepoznali, tak jsme spolu mluvili anglicky,“ vyprávěl Auermüller.

„Většina ostatních horolezců byla v té době na vrcholovém hřebenu. My jsme vyráželi o něco později, takže jsme byli jediní, kdo mu mohl pomoci. Kdybychom zrovna nešli kolem, asi by se dolů nedostal, protože by o jeho pádu nikdo nevěděl.“

Zraněného horolezce, který navíc trpěl výškovou nemocí, dopravovali Bělík s Auermüllerem do nejbližšího tábora 11 hodin. „Naštěstí byl ještě ve stavu, kdy se mohl pomalu pohybovat. Uvázali jsme ho mezi sebe, vysekávali mu v náročném terénu stopy a pomáhali mu do nich dávat nohy,“ líčil záchrannou akci Auermüller. „Šéf tchajwanské expedice nám pak poslal poděkování, že jsme Coloona takříkajíc vytáhli z hrobu.“

Přes záchranu života tchajwanského kolegy však českým horolezcům z výstupu na Broad Peak zůstanou smutné vzpomínky. Při sestupu z vrcholu dvanácté nejvyšší hory světa totiž zahynula další členka výpravy, horolezkyně Zuzana Hofmannová.

Kodeš odmítal vyloučit Lendla

Laureátem ceny za celoživotní postoj se stal sedmašedesátiletý tenista Jan Kodeš. Vítěz tří grandslamů se tak dočkal ocenění nejen za své hráčské úspěchy, ale také za to, že se v 80. letech coby nehrající daviscupový kapitán zastal Ivana Lendla, který byl v nemilosti komunistického režimu.

„Zavolal si mě předseda Ústředního výboru Československého svazu tělesné výchovy Antonín Himl a říkal: Musíš vyloučit Ivana Lendla z reprezentace. A já na to řekl, že to neudělám. Vždyť Lendl byl první hráč světa! A ukažte mi jiného trenéra, který by vyloučil svého nejlepšího hráče,“ vzpomíná Kodeš. Své rozhodnutí si ale musel obhájit. „Uspořádali besedu, kde na mě čekalo asi dvě stě lidí a ti mě pranýřovali ze všech stran.“

Předávání cen zpestřilo pěvecké vystoupení biatlonistky Gabriely Soukalové. Čerstvá vítězka tří závodů ve finále Světového poháru zazpívala, stejně jako na nedávném mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, píseň Don’t Speak od skupiny No Doubt. Přiznala však, že jako sportovkyně se cítí jistěji než s mikrofonem v ruce. „Když tu zpívám, jsem mnohem nervóznější než na startu závodu Světového poháru,“ řekla.

Český klub fair play založený před 35 lety každoročně oceňuje pozoruhodné počiny a osobnosti, které prokázaly pevný charakter.

Vedle současných i bývalých sportovců a trenérů obdrželi diplomy za záchranu života či za čestné sportovní jednání v kategorii Školní ceny studenti a za celoživotní přínos byla oceněna pětice vyučujících.

Zvláštní cenu obdržel společný charitativní projekt České televize a Asociace ligových klubů v basketbalu Každý koš pomáhá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud