7. června 2013 • 10:45

Šílený závod plný špíny i krve. Do Česka míří Spartan Race

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Směs adrenalinu a primitivní šílenosti. Do Česka o víkendu zavítá poprvé akce jménem Spartan Race, kterou v posledních letech žije celá Amerika. Jde o vyhlášený překážkový terénní závod pro kohokoliv, jenž je plný dřiny – běhu v bahně, přeskakování ohňů nebo podlézání ostnatých drátů. V sobotu a v neděli se poběží premiéra v areálu Monínec. Trasu nikdo dopředu nezná.



Brutální zkouška, kde je hlavní odměnou fyzické i psychické vyčerpání. Spartan Race má kořeny v USA, kde už proběhly desítky závodů. Jeden z nich se dokonce konal i na baseballovém stadionu New York Mets.

Na trať se v rámci kondiční přípravy vydávají i vrcholoví sportovci – baseballisté z NBL, američtí fotbalisté z NFL, nebo bojovníci ze série UFC. Nejlepší závodník Hobie Call vyhrál v jednom roce 14 dílů série, za což získal prémii 100 tisíc dolarů (2 miliony korun). Časopis Obstacle navíc zvolil nevšední událost nejlepším překážkovým závodem světa.

Premiéra v Česku u areálu Monínec je už dlouho vyprodaná, bude mít dvě části a chce navázat na světovou tradici, kdy se každý rok koná více než 60 akcí.

V sobotu se vydá na kratší trať (minimálně 5 km a 15 překážek) 1 300 závodníků, nedělní delší závod (minimálně 13 km a 20 překážek) pak absolvuje dokonce 3 200 sportovců. Startuje se v deset dopoledne bez ohledu na okolní podmínky. „Na závod jsme připraveni i po povodních. Monínec je ideální lokalita,“ říká jedna z organizátorek Nikola Bartáková.

Spartan Race si zakládá na tom, že není jen klasickým během v bahně. Organizátoři se snaží udělat podmínky co nejnáročnější. Překážky mají za úkol sebrat co nejvíce sil a pokud je účastníci nepřekonají, dostanou trest v podobě ještě těžšího fyzického úkonu.

V repertoáru jsou nejčastěji oheň, bahno, voda, ostnatý drát, jenž umí rozedřít záda do krve, ale i horolezecké stěny a zápasníci, kteří mají účastníkům vytvořit peklo na zemi.

Účelem je podle pořadatelů především vytrhnout závodníky z pohodlí každodenního života. „Nikdo nezná dopředu trať, takže je to náročné i psychicky. Velkou roli hraje moment překvapení a je na každém, jak se s tím srovná,“ popisuje Bartáková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud